pixel

Københavns første nye folkekirke i 30 år ligger i et butikslokale i Ørestad

For mens kirker lukker ned i byens gamle bydele, er der kirkemangel i de nybyggede.

ørestad kirke kors

For enden af Robert Jacobsens Vej, for enden af Ørestad, tiltrækker 8tallet arkitekturpilgrimme fra hele verden, der vil bestige den prisbelønnede boligblok.

Kort
Kirken i Ørestad

I de kommende år bliver Bjarke Ingels-menigheden imidlertid ikke den eneste på matriklen. For i et af 8tallets butikslokaler, klods op ad grønthandleren, er Kirken i Ørestad flyttet ind.

Det aflange, højloftede kirkerum har tidligere huset en ejendomsmægler og et rejseselskab. Men midt i april blev det indviet som den første nye folkekirke i hovedstaden i næsten 30 år for at give Ørestads støt voksende befolkning kortere vej til bryllup, dåb og gudtjenester.

Københavns Stift har ikke prøvet at bygge en ny kirke siden Skelgaardskirken i Kastrup fra 1989. Tværtimod er en håndfuld tyndt besøgte folkekirkebygninger i byens gamle bydele blevet afhændet til genbrug, som Absalons Kirkes genåbning som kulturhuset Absalon på Vesterbro.

I de nybyggede og beboerboomende bydele, hvor tusinder af folkekirkemedlemmer har mange kilometer til nærmeste kirke, er efterspørgslen imidlertid en anden.

Snart går byggeriet af en splinterny kirke i Sydhavn derfor i gang, og om fem-syv år bliver det Ørestads tur med en permanent bygning til afløsning for lokalet i 8tallet. Derefter gælder det Nordhavn, der ligesom Sydhavn og Ørestad forventes af nå over 20.000 tilflyttere i 2030'erne.

Rå beton og designerstole

I Ørestads midlertidige kirke er der plads til 100 siddende sognebørn på rustrødt polstrede Hay-stole.

Det smalle kirkerum har store glaspartier som ydervægge, mens de øvrige betonvægge er holdt helt blottede og rå. En opsat projektor kan projicere lyskunst og billeder op på murene til gudstjenester og andre handlinger i kirken.

Et stort kors, der tidligere har hængt i Enghave Kirke, har fået endevæggen mod vest, mens det meget enkle alter og døbefonten, der begge til forveksling minder om sorte anretterborde, står i rummets sydøstlige hjørne. Der er ikke plads til knæfald, men stående altergang ved højmesserne i 8tallet. 

Kirken i Ørestad er en del af Islands Brygges Sogn, som også tæller Hans Tausens Kirke godt seks kilometer længere inde mod byen.

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling