pixel

Klap lige hestene!

Kongens Nytorvs nye røde plastikheste har fået en voldsom velkomst og skal allerede repareres.

kbh magasin

Fakta

Højt til hest som Kong Christian

En midlertidig glasfiber-installation ved Kongens Nytorv Metrostation.

Udført af 1:1 Landskab for Indre By Lokaludvalg og Metroselskabet.

En del af Metroselskabets projekt Byens Hegn, der udsmykker metrobyggepladsernes i alt seks kilometer grønne plankehegn, mens metrobyggeriet står på indtil 2019.

Klik her for flere af Byens Hegn

Gangeren under Christian V er ikke længere ene hest på Kongens Nytorv, hvor 12 artsfæller er flyttet ind ved Strøgets udmunding. Hestene er i naturtro størrelser, men støbt i glasfiber i forskellige rødlige nuancer, og de er skridtet ind på en af byens fineste adresser for at opveje noget af alt det kedelige ved metrobyggepladsens høje grønne hegn.

Kun få dage efter de røde heste blev sluppet fri på Kongens Nytorv, er de dog allerede hegnet ind igen. For velkomsten blev lidt for varm, og den allerførste weekend i hovedstadens centrale gå-i-byen zone kostede tre af hestene knækkede ben efter decideret hærværk. Derfor er plastikfigurerne nu afspærrede, indtil de er blevet stabiliseret med beton i benene og en mere solid montering i belægningen, der kan klare områdets tough love – der dog langt fra kun har været af den ondsindede slags.

»Folk elsker dem, så alle vil op at sidde på dem, og det skal de kunne holde til, selvom de ikke som sådan var tænkt til at sidde på,« siger Mimi Larsson, der er projektleder for forskønnelsesprojektet Byens Hegn hos Metroselskabet.

kgsnytorvssheste_reneeraijmaekers_05_.jpg

Ingen Poul Reichhardt-referencer

Installationen er ikke ment som en hyldest til Poul Reichhardt-klassikeren 'De røde Heste' men som et nik til rytterstatuen af Christian V, der står indespærret på Krinsen. En halv hest fastgjort på selve den grønne barriere er med til at skabe illusionen af, at hesteflokken kommer ridende ud gennem byggehegnet som en symbolsk frisættelse af statuen.

Under navnet Højt til hest som Kong Christian skal figurgruppen være med til at forhindre, at det nye midlertidige indhak, som metrobyggeriet skaber lige foran Strøget, udvikler sig til skraldehjørne og kaotisk cykelhenkastningsareal. Samtidig er håbet, at de bliver et lokalt vartegn og mødested, så ”lad os mødes ved hestene!” kan blive en ny fast københavnervending.

kgsnytorvssheste_reneeraijmaekers_01_.jpg

Grænsen er fundet

De farvestrålende gangere er skabt til at vække de forbipasserendes nysgerrighed og give mulighed for interaktion – men interaktionen har altså vist sig at gå noget over gevind.

»Projektet er det mest eksperimenterende vi endnu har lavet, og vi har sammen med Indre By Lokaludvalg og Københavns Kommune valgt at være lidt modige i forhold til at afprøve, hvad der kan lade sig gøre som midlertidig installation i byrummet. Vi har nok fundet en væsentlig grænse for, hvor sårbare ting kan være i Indre By, hvor bylivet jo går vildt for sig om natten,« siger Mimi Larsson.

Hun forventer, at hestene er helt klar igen inden det bliver september. Det er planen, at de være en del af Kongens Nytorv de næste to år.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling