pixel

Nyt liv på vej til modernisme på Kultorvet

Knud Højgaards Hus på Kultorvet skal gennemgribende renoveres — blandt andet med en ny facade.

Knud Højgaards Hus Kultorvet

Du kender den sikkert fra de mange gange, du er hastet gennem Kultorvet på vej mod Nørreport i den ene eller Storkespringvandet i den anden ende af Købmagergade: 

Den store grå betonbygning med de mange vinduer, der bærer navnet Knud Højgaards Hus — opkaldt efter civilingeniør Knud Højgaard.

Med sin stramme 50’er modernisme og grå betonfacade har huset i mange årtier skilt sig ganske markant ud blandt de 17- og 1800-tals bygninger, der ellers omkranser det historiske torv. 

Fremover kan det være, du kommer til at lægge endnu mere mærke til huset — eller måske mindre. Det står nemlig foran en større renovering.

Ny facade og tagterrasse

Bygningen er ejet af Knud Højgaards Fond, der nu grundigt vil renovere både dens indre og ydre.

Det lover man dog vil ske med respekt for husets oprindelige funkisstil.

Udefra kommer det til at betyde, at bygningen får større vinduespartier, og den slidte, grå betonfacade udskiftes med lysere sandsten. Ansigtet mod Kultorvet vil dermed blive synligt anderledes end i dag.

Indenfor skal elementer som fritlæggende bjælker og synlig ventilation give et mere moderne og lidt 'industrielt' udtryk. Allerøverst får de kommende lejere adgang til en grøn tagterrasse.

I processen bliver bygningen også renset for miljøskadelige materialer.

Mere liv i stueetagen

Funkishuset blev oprindeligt opført i 1955-57 og husede de første mange år Københavns Hovedbibliotek, som siden 1993 dog har haft adresse en kort gåtur fra Kultorvet — i Krystalgade. 

Siden har de studerende på Niels Brock haft deres gang i huset, men de rykkede i 2018 til Bispetorvet ved Domkirken, og fremover bliver der kontorlejemål på alle fem etager i Knud Højgaards Hus.

I stueetagen bliver der dog — som i dag — gjort plads til detailhandel på hvad der i dag er Kultorvets mindst aktive flanke.

Større vindues- og indgangspartier helt ned til gadehøjde skal være med til at trække mere liv over til denne del af Kultorvet, som gennem årene har været præget af skiftende og manglende funktioner.

Klar til indflytning i 2022

Renoveringen kommer også til at foregå med øje for bæredygtighed med brug af genbrugstræ, blandt andet. 

Man vil med forskellige tiltag opnå en status som DGNB sølv-certificeret, som er den tredjehøjeste udmærkelse inden for det udbredte system for vurdering af et byggeris klimabelastning. 

Budgettet for renoveringen lyder på 180 mio. kr. plus udgifter til indretning, som de kommende lejere får lov til at få indflydelse på.

For naboerne er der måske betryggende nyt: Entreprenørfirmaet MT Højgaard — der skal stå for ombygningen — lover, at de vil gå i dialog med Københavns Kommune med henblik på at mindske generne fra renoveringen.

Knud Højgaard var medstifter af Højgaard & Schultz, der senere blev til MT Højgaard, så renoveringsarbejdet sker altså inden for familien.

Det nyrenoverede Knud Højgaards Hus forventes at stå indflytningsklart i foråret 2022. 

Renoveringen er tegnet af Danish Architect Group.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling