pixel

Parkour og røde skove

Ydre Nørrebro har fået sig to små nye pladser, et bevægelsesstrøg og en lommepark på én gang.

kbh magasin

Fakta

Sifs Plads og Krakas Plads

Anlagt samhørigt med et bevægelsesstrøg i Aldersrogade og en omlægning af Valhalsgade som del af Københavns Kommunes områdeløft for Haraldsgadekvarteret.

Udformet af landskabsarkitekterne Schønherr.

Sif var ifølge den nordiske mytologi tordenguden Thors kone.

Kraka var sagnkongen Regnar Lodbrogs dronning.

Mødet mellem Lersø Parkallé og Jagtvej ligger ikke længere hen som et ingenmandsland, kun brugt som en genvej for cyklister og til indtagelse af en ikke altid stille pilsner på bænken. Nu er stedet omlagt til allemandslandet Sifs Plads, hvor der stadig er plads til genvej og øl.

Rundt om hjørnet i Vermundsgade er søsterpladsen Krakas Plads samtidig kommet til som en aktivitetszone midt på stenbroen, og så har Valhalsgade også fået et ansigtsløft som sidste led i en tretrinsraket, der på én gang har transformeret tre af Haraldsgadekvarterets skæve mellemrum til nye mødesteder.

dsc_5721.jpg

Lommepark nummer to

Sifs Plads er delt i to af en cykelsti, der gelejder cyklisterne det sidste stykke i retning af Fælledparken. På den ene side af cykelstien ligger Københavns anden såkaldte lommepark spændt ud mellem et typisk etagebyggeri fra trediverne og en græsklædt vold, hvori små indhak er blevet udstyret med bænke.

Her kan man sidde og følge med i den mere aktive del af parken, hvor et miniaturelandskab med udkigspost og gynge til børnene slænger sig grønt og indbydende. Tæt ved er også opstillet en masse røde gyngestativer. De kan bruges til leg af områdets børn, men er også tænkt som siddepladser til nysgerrige unge og voksne, der bare vil sidde og være tilskuere til aktiviteterne på pladsen.

Den nye lommepark er en del af visionen om, at københavnerne ikke skal have mere end et kvarters gang til nærmeste grønt eller blåt. Målet er to nye lommeparker om året.

dsc_5767.jpg

Aktivitet til store og små

Aldersrogade, nogle hundrede meter derfra, danner nu rygraden i et såkaldt bevægelsesstrøg, hvor byens børn og voksne skal inspireres til at være mere fysisk aktive.

Ved siden af boligbebyggelsen Den Grønne Trekant er sirligt opstillet en masse røde træpæle, der gør det ud for en skov, hvor de mindste kan lege og gemme sig. En række store hvide sten i nærheden er siddepladser for forældrene, og når mørket falder på, sørger lys i græsset for hyggelig stemning og tryghed.

I sammenstødet mellem Aldersrogade og Vermundsgade ligger så Krakas Plads. Her toner en streetbasketbane frem på blåt underlag, og blander sig i det nye byrums skater- og parkour-muligheder.

Kasser, ramper og bænke i tyk beton og råt træ snor sig forbi basketkurven og hen til en specialdesignet bane, der vil gøre enhver parkour-entusiast blød i knæene. I sit terningformede system af metalrør, sørger varierende højder og afstande for at skabe variation i legen, alt efter vinklen der angribes fra.

Et blødt, orange epoxyunderlag sørger for, at man ikke slår sig alt for meget, hvis vovemodet tager overhånd.

dsc_5744.jpg

Plads til metro

I Valhalsgade ligger Osramhuset, der er kvarterets kulturhus. Her er gadeforløbet ændret, så huset knyttes tættere sammen med gaden.

Det er gjort ved at ensrette biltrafikken og overlade en del af asfalten til bredere cykelstier og fortove. Der er stillet bænke op, etableret en mere tryghedsskabende belysning, og i det hele taget gjort en dyd ud af at knytte gaden op på den kommende metrostation ved Skjolds Plads.

dsc_5747.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

Sigynsgade får mere grønt og færre biler. Ny plan får opbakning på rådhuset og blandt de lokale beboere — men der er også skepsis.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling