pixel

Lampesværm langs boulevardhaven

Stjernekunstner Olafur Eliasson har designet det nye lys i kanten mellem Tivoli og byen.

little sun light swarm
Den særlige Tivoli-stemning, der om aftenen strømmer ud i byen gennem hegnet langs H.C. Andersens Boulevard, er blevet forstærket. Fra mellem træerne sender en ny mangefarvet lyssværm glitrende glimt til de forbipasserende københavnere og minder på magien inde på den anden side af tælleapparatet.
 
Det lokkende lys kommer fra 33 forskellige og meterstore lamper, som svæver under trækronerne og bevæger sig let i brisen i Boulevardhaven langs Tivolisøen.
 
De er designet til Tivoli af Olafur Eliasson og udgør tilsammen kunstværket Little Sun Light Swarm. Københavnerdrengen Eliasson er et af dansk samtidskunst helt store internationale navne, der især er kendt for sine møder mellem kunstinstallation og arkitektur – gangbroen i farvet glas på toppen af ARoS i Århus, facaden på koncerthuset Harpa i Reykjavik og selvfølgelig prisbelønnede Cirkelbroen i fødebyen.
 
Eliasson-lampen er konstrueret af to ens bronzerammer sat sammen vinkelret på hinanden omkring en linse med LED-pærer, der oplyser lampen indefra. Rammerne kan minde om et par kantede cykelhjul, hvor mellemrummene mellem egerne skiftevis er tomme eller udfyldt med paneler af farvet glas og spejlende stål i forskellige kombinationer.
 
Glasset er dikromatisk og får lamperne til at skifte farve, når man passerer forbi dem, fordi glaspanelerne filtrerer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre. Hver lampe måler 100 x 100 x 150 cm og vejer mellem 35–55 kg.

Olafur Eliasson følger efter store designere som Poul Henningsen, der har tegnet lamper til Tivoli. Og som navnet på lamperne afslører, er de knyttet til Eliassons sociale virksomhed Little Sun, der arbejder med at bringe solenergi til afrikanske landdistrikter uden el-forsyning med blandt andet små Eliasson-designede solcelle-lamper og -telefonopladere.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling