pixel

En ansigts­løftning til Tingbjerg

Den berygtede ankomst til Tingbjerg rives ned til fordel for nye ejerboliger. Og det er kun begyndelsen på en stor beboer-transfusion i det københavnske ghetto-område.

lille torv fra luften

En lav butiksarkade med et blakket ry står i dag for velkomsten til Tingbjerg. Med bandekrigens flyvende kugler foran pizzariaet er Lille Torv blevet omverdenens billede af det udsatte boligområde i Brønshøj.

Men nu bliver det slemme butikscenter med det uskyldige navn jævnet med jorden. Og erstattet af et stort supermarked med nye rækkehuse oven på taget.

Vel at mærke rækkehuse med ejerboliger indeni. For fremtidens Lille Torv skal være begyndelsen på et fremtidens Tingbjerg i bedre social balance.

Bulldozerne er allerede så småt på vej derud bag Utterslev Mose, for Tingbjergs ændrede ansigt til den omkringliggende by har netop fået den endelige politiske godkendelse i Københavns Kommune.

Håbet er, at ombygningen med sin opblanding af boligtyperne, og dermed en forventet tilførsel af ressourcestærke beboere, vil revitalisere Tingbjerg som et tryggere, mere varieret og levende sted at bo. Og det skal altså ske ved at fortætte området og erstatte alle de udtjente kvadratmetre, der bliver revet ned, så der ikke går noget af byens eftertragtede boligplads til spilde.

Københavns Kommune tager aldrig selv ordet ghetto i sin mund, men bruger begrebet udsatte byområder. Tingbjerg er dog ét af fire almene boligområder i hovedstaden, der er på Statens officielle ghettoliste i 2018 – de øvrige er nærliggende Gadelandet/Husumgård, foruden Bispeparken på den anden side af mosen i Nordvest og Mjølnerparken på Ydre Nørrebro.

Ny indgang med gamle kendetegn

Lille Torv ligger langs Tingbjergs hovedgade Ruten, for foden af det 12-etagers tårnhus, der er boligområdets vartegn. Men der er næsten 50 meters utryg parkeringsplads ude fra fortorvet og ind til butiksfacaderne.

De nye bygninger vil i stedet lægge sig helt ud til Ruten som en kædehuslignende randbebyggelse med en Lidl og andre butikker i stueetagerne. Så de danner en kant mod gaden og dermed en ny indgang til Tingbjerg i op til tre etagers højde med taghaver imellem sig – og med åbne fælleshaver og parkeringen rykket om på bagsiden.

Transformeringen af Lille Torv er tegnet af JJW Arkitekter, der i København senest er kendt for den prisbelønnede Skolen i Sydhavnen. Med kendetegn som saddeltage og selvfølgelig gule mursten udformes husene som fortolkninger af det omkringliggende Tingbjerg – Den gule by i det grønne landskab – der med de bedste intentioner blev udtænkt som modernistisk forstadsbebyggelse af arkitekten Steen Eiler Rasmussen i 1950'erne.

Første akt i forandringen

Det er ejendomsudvikleren og supermarkedsspecialisten Innovater, der har købt Lille Torv af de lokale almene boligselskaber og investerer små 100 mio. kroner i de godt 6.500 etagemeter nye dagligvarebutikker og boliger, der også inkluderer et nyt værested for seniorer.

Og står det til boligselskaberne og Københavns Kommune er ansigtsløftet blot første akt i den store beboer-transfusion til Tingbjerg, der skal tilføre 1.000 nye private boliger mellem de almene boligblokke, hvor der i dag bor omkring 5.000 mennesker. En slags spejlvending af strategien i hovedstadens nybyggede områder, hvor kommunen for at blande høj og lav er begyndt at kræve op til 25 procent almene boliger.

Næste akt skal være Store Torv, der ligger videre langs Ruten på den anden side af tårnhuset. Blandt andet med det bageri, der fornylig blev landskendt, da (formodede) pengeafpressere raserede det. Her planlægges at nybygge hele 30.000 kvadratmeters boliger, plejecenter, daginstitution og erhverv – lokalplanen har netop været i høring og forventes endeligt godkendt senere på året.

Det er også her rundt om hjørnet foran Tingbjerg Skole, at det stærkt forsinkede Tingbjerg Kulturhus, der til forveksling kommer til at ligne et kæmpe fjernsyn, forhåbentlig langt om længe åbner i løbet af 2018.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling