pixel

Løb mod lyset i Søndermarken

mKBH tester den nye interaktive løberute i Søndermarkens kuperede efterårslandskab.

kbh magasin

Fakta

Søndermarkens lysende, interaktive motionsrute er...

... 2,5 kilometer lang med fire indlagte aktivitetspladser.

... den første af sin slags i Danmark.

... indviet 14. oktober i forbindelse med Skolernes Motionsdag.

... anlagt i en park, der blev skabt i 1700-tallet og åbnet for offentligheden i 1858.

... skabt af GHB Landskabsarkitekter.

... del af projektet Liv & Lys i Søndermarken. Slots- og Ejendomsstyrelsen og Frederiksberg Kommune vil også genskabe forsvundne kulturhistoriske bygningsværker og naturelementer i løbet af 2012.

Prustende og med sveden piblende på panden forsøger mKBH’s udsendte at holde trit med den tilsyneladende utrættelige turkise hare. Forgæves. Med en hastighed på præcis 15 km/t drøner haren af sted langs stien for til sidst at forsvinde kækt bag en bakketop.

Det noget surrealistiske scenarie udspiller sig i Søndermarken på Frederiksberg. Her i det 300 år gamle haveanlæg er skabt en interaktiv løberute med lyssignaler – den såkaldte harefunktion. Der er med andre ord ikke tale om en psykedelisk farvet afart af det kære langørede kræ, men om en række lave lygtepæle, der guider løberen rundt på ruten.

Tempoet indstilles på standere ved indgangene ved Roskildevej/Pile Allé og Bag Søndermarken, og du kan få glæde af initiativet uanset, om du er til lunte- eller lyntempo. De fem fartindstillinger spænder nemlig fra 12 til 4 minutter per kilometer, hvilket kræver en fart på henholdsvis 5 og 15 km/t.

soendermarken_loeb_4.jpg

Dyreliv og badutbørn

Denne sidste fredag eftermiddag i oktober er der ikke mange mennesker på Søndermarkens grusstier. Det eneste, der bryder stilheden, er den susende trafik, som indrammer det idylliske anlæg, hvor de brune og gule farver i ege- og lindetræerne endnu engang er ved at vinde den forudsigelige kamp over det grønne. Af de fem løbere, mKBH trods alt møder på sin vej, løber de fire om kap med lyset på den 2,5 kilometer lange rute.

Det ene øjeblik kan man nyde synet af det mondæne Frederiksberg Slot, der i dag huser Hærens Officerskole – det andet øjeblik springer minderne én i møde fra den anden side af hegnet, hvor man som barn klappede geder i Børne-Zoo. Gennem afspærringen kan man desuden kigge ind til både næsehorn og giraffer. På den gratis side af hegnet er det mindre eksotiske væsener som egern, duer og hunde, der præger dyrelivet.

På to af de fire aktivitetspladser, der er lagt på ruten, er der opstillet ribber, jernstativer, trampoliner og træstubbe. Det er meningen, at folk her kan træne balance, lave styrketræning og strække ud, men umiddelbart har installationerne mere karakter af legepladser, der snarere vil appellere til badutspringende børn end til modne motionister.

soendermarken_loeb_2.jpgsoendermarken_loeb_3.jpg

Dyrehaven tættere på

På vejen rundt i den gamle frederiksbergske have slår det én, at Søndermarken med sine bakker og kæmpe trækroner tilbyder os københavnere en mindre udgave af det vidtstrakte og upolerede landskabsbillede, vi ellers skal nordpå til Dyrehaven for at finde.

Et inspirerende sceneri, i tilgift til den motiverende harejagt. Og det kan være nødvendigt, for der er jo ingen grund til at lyve for os selv: Vi står på tærsklen til endnu en mørk skandinavisk vinter med alt, hvad dertil hører af nederdrægtigheder.

Men Solvitur ambulando – tingene løser sig, mens man går – siger et latinsk ordsprog. Så vend for en stund ryggen til tristessen, snør løbeskoene, og løb mod lyset i Søndermarken.

soendermarken_loeb_5.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv