pixel

Noma spærrer igen sti med biler

Det tydede ellers på, at Noma var blevet mere imøde­kommende — men smådramatisk episode vidner om, at dét ikke er tilfældet.

noma parkering afspærring sti stadsgraven christianshavns vold

Der gik kun én dag.

I søndags kunne vi berette, at Noma tilsyneladende ikke længere agtede at afspærre adgang til den sti, som løber mellem restauranten og vandet i Stadsgraven omkring Christianshavn.

For pludselig var der fri adgang til stien, og et skilt bad blot besøgende om, at man ikke trådte ind i den urtehave, som stien løber langs.

Men da Magasinet KBH tilfældigt kom forbi mandag 20. maj, udfoldede et mindre drama sig netop her, hvor Noma over flere måneder har eksperimenteret med forskellige metoder til at afspærre stien og holde folk væk fra det område, som der skal være offentlig adgang til.

Bil skræmmer unge væk

Da vi kommer om hjørnet, er en gruppe på seks unge på cykeltur netop ved at stille cyklerne fra sig dér, hvor stien ved Noma kobler sig på Refshalevej — altså dér hvor restauranten tidligere har sat afspærringer op.

En af de unge er gået frem til stiens start og læser skiltet, der er sat op ved siden af. Han informerer sine venner om, at de blot bliver bedt om ikke træde ind i haven, så det må være okay at gå ned ad stien.

Det gør halvelden af dem med det samme, og de sidste er ved at parkere deres cykler for at følge dem ned ad stien.

Men så kommer en BMW SUV om hjørnet fra Refshalevej og kører ind på det lille brostensbelagte område foran stien.

Der er godt med plads til at stille bilen et andet sted, men BMW'ens chauffør kører i stedet frem mod stien, bremser ned og bliver siddende i førersædet med hånden på rattet og blikket rettet mod de unge på vej ned ad stien foran ham.

Hensigten er klar og opfanges af de seks unge, der føler sig intimiderede og med det samme vender om på stien og går tilbage mod deres cykler igen.

Mens de får støttebenene slået op og triller cyklerne væk, bliver chaufføren siddende og kigger direkte på dem alle — stadig med hånden øverst på rattet, så alle kan se den.

Da de er kommet til side, kører han bilen ind over stien og kommer til at køre den ind i en metalstolpe, der står ved stiens begyndelse. Med lidt køren frem og tilbage får han dog til sidst placeret bilen helt op ad stolpen, så der ingen passage er forbi bilen og videre til stien.

»What the fuck do you want?«

»Undskyld, må vi spørge, hvorfor du valgte at parkere din bil netop her,« spørger Magasinet KBH

»To block access to the path,« lyder det klare svar på engelsk. »This is private property

»Ja,« indvender vi, »men der skal være offentlig adgang til området.«

»Look, I don't know what the fuck you want from me,« siger chaufføren mens han går om bag bilen og åbner bagsmækken.

I bagagerummet ligger nogle svampe og flasker, som han går i gang med at læsse af.

Magasinet KBH forsøger sig med flere spørgsmål — blandt andet om præcis hvilken tilknytning personen har til Noma. Men der bliver ikke svaret.

»Are you trying to harass me?« spørger han i stedet.

»Nej, bestemt ikke,« svarer vi. »Vi er fra pressen og ønsker blot et svar på, hvorfor du bevidst blokerer et område, som Noma godt ved, at der skal være offentlig adgang til.

»That's not true,« svarer chaufføren. »There shouldn't be any public access here. And we've had problems with people coming onto the property.«

Da vi forklarer, at dét skal der — og at vi ved det, fordi vi har fulgt sagen tæt i halvandet år — drejer chaufføren om på hælen og går ind på restauranten.

Efter episoden har Magasinet KBH oplyst Nomas administration om den og bedt om en uddybning af, hvorfor man handler, som man gør, og om man fortsat agter at blokere adgang til stien, selv om man har fået afslag på sin ansøgning om tilladelse til at gøre det.

Vi har ikke modtaget et svar.  

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

uffe.jacobsen_3156
Sådan et dumt svin må da være let at identificere?
Steen Kastoft Hansen
Der er åbenbart nogle der tror at der ikke er tale om privat grund, men det er det: Noma ejer grunden og kan parkere som de har lyst. Det er det der er problemet. Noma har fundet en metode til at blokere for offentlig adgang, som ikke er ulovlig, da parkering af biler på privat grund ikke på samme måde som blokering med kæder eller krukker kan reguleres af kommunen. Med mindre kommunens jurister finder en udvej …
David Busk Steen Kastoft Hansen
Så grunden er privat, men stien er offentlig? Ja det er jo noget rod.
Frederik.art_4392
Tænker det her er rimelig dårlig reklame for Noma. At diverse medarbejdere gider deltage i den her farce undrer mig virkelig. Jeg har vandret rundt derude hvor samtlige ansatte stod og skumlede med korslagte arme bag vinduerne. Smut ud på landet hvis I gerne vil være for jer selv.
Brian Nielsen
En P bøde burde kunne klare det-
David Busk Brian Nielsen
Hvis det er privat grund bilen er på, kan de jo parkere som de vil.
David Busk
I fik da i det mindste svar. Åbenbart er Noma i den tro at det er privat grund.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling