pixel

96 meter højt står Ydre Nørrebros pejlemærke færdigt

Og Københavns højest beliggende offentlige udsigtspost er dermed åbnet (men kun om lørdagen).

nordbro

Lige hvor det ydre Nørrebro bliver til Nordvest, er der kommet lys i vinduerne i den højeste bygning i miles omkreds: Tårnet i ungdomsbolig-komplekset Nordbro, der med sine 96 meter rager op som fire-fem typiske københavnerkarréer stablet oven på hinanden.

Gennem tre års himmelstræbende byggeri er det slanke tårn for længst blevet et nyt fast pejlepunkt i byen og en ankomstmarkør for motorvejene fra nord – nøjagtigt som fire meter højere Bohrs Tårn i Carlsberg Byen er blevet det fra syd.

Begge højhuse er beklædt med brunligt metal, men Nordbro-tårnet har med sin varierede facade fået en langt blidere velkomst end den monolitiske forløber. Og så er der trods to års forspring på Carlsberg langt tættere på at være fuldt beboet i byggeriet på det tidligere DSB godsareal mellem Mjølnerparken og Nørrebro Station.

Hele Nordbro er en sammenhængende karré langs Borgmestervangen på godt 35.000 etagemeter, der foruden tårnet på 29 etager rejser sig i seks punkthuse på seks-syv etager.

Komplekset rummer i alt 510 lejeboliger, hvoraf 388 kun er for studerende. De ligger i punkthusene og den nedre del af tårnet, mens de 122 lejligheder fra 10. sal og op til toppen er tilgængelige for alle.

For alle er også udsigten på den åbne tagetage næsten 100 meter oppe over Nørrebro, hvor der på en skyfri dag kan ses fra Øresund i øst til Køge Bugt i syd. Københavns højest beliggende offentlige udkigspunkt er dog kun åbent hver lørdag formiddag og kræver entré på 25 kroner – man skal møde op ved Borgmestervangen 31 mellem kl. 11-14 og med MobilePay installeret.

Se også fotoserien: Her er udsigten på toppen af Nørrebro

Fælles baggård på første sal

Bag Nordbro-byggeriet til anslået 1 mia. kroner står Danica Pension, som har lagt udformningen i hænderne på Arkitema Architects. Tegnestuen er ved at være københavnske højhus-specialister med de tre runde boligtårne ved Havnevigen på Islands Brygge og tre af de firkantede ved Amager Strandpark, foruden et kommende 99-meters højhus på Bryggens Bastion ved Njalsgade.

Alle syv bygninger i bygningen har fra 1. salen adgang til en hævet gårdhave på bagsiden af Nordbro. Den fungerer som fælles gårdrum på taget af den gennemgående base, der har blandt andet supermarked og café i gadeplan på Borgmestervangen.

Mens tårnet er beklædt med skrå aluminiumspaneler, der giver skiftende relief- og dybdevirkning, har de lavere punkthuse mere enkle rød-brune teglskaller. Alle er de indrettet med 1-værelses studiehybler med eget bad og tekøkken og for de heldigste egen altan – det store fælleskøkken deles af op til 11 naboer per etage.

Der er også eget depotrum og adgang til vaskeri, fitness, tagterrasser og fælleshus med læsesal og bar med i huslejen, der starter ved 5.291 kroner plus forbrug.

Fra 1.- 8. sal i tårnet ligger regulære studielejligheder med eget køkken og op til to værelser på de op til 57 m2. De må deles, og kun den ene beboer behøver være studerende, når der skal splejses om huslejen fra 7.695 kroner og op.

9. sal er en tekniketage, der er delvist åben for bryde vinden ned langs siden af tårnet.

Og resten af etagerne består af 2-, 3- og 4-værelses boliger udbudt på almindelige lejevilkår. Her spænder huslejen fra 10.800 kroner for 61 m2 på 10. sal til 20.000 kroner for 115 m2 på 28. sal.

Mens kollegiekarréen har stået færdig en rum tid og i praksis er fuldt udlejet, begyndte indflytningen i tårnet i sensommeren. Med udgangen af november er 2/3 af studielejlighederne i tårnet udlejet eller reserveret, ifølge Nordbros hjemmeside – og kun et par håndfulde af de øverste og største af de almindelige lejligheder er endnu ledige.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Lige overfor Toftegårds Plads kan nyt boligbyggeri efter planen indvies til foråret. Huset er blot seneste eksempel på Valbys transfomation.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling