pixel

I Nordhavn beklæder man P-huse med kork

Bæredygtigt materiale skal pryde hus med plads til 350 biler.

P hus Nordhavn VLA

Den 4. oktober udtrykte flere af de københavnske politikere stor glæde over et budget for 2020, der prioriterer grønne transportformer. Og her få dage senere har kommunens udviklingsselskab, By & Havn, offentliggjort designet af Nordhavns seneste P-hus.

Det kan af og til være svært at hitte rede i, om man fra politisk hold har en strategi om en bilby eller en by der prioriterer cyklisme og kollektive transportformer. 

Uanset slutmålet kan fremtidige bilister i Nordhavn nu se frem til at parkere deres fire hjul i et P-hus, der er lidt ud over det sædvanlige.

Fra en pulje af i alt 26 indkomne forslag til en facade på et nyt P-hus ved Orientkaj, har By & Havn valgt tegningerne fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der blandet andet er kendt for deres arbejde i Københavns Lufthavn.

Natur, genbrug og bilisme

Med byggestart i 2020 vil 'Trælasthuset' byde på en beklædning af kork og genbrugsaluminium, der skal skabe en mere interessant facade, end man finder på P-huse, som de er flest. Når bygningen står færdig, vil den være Danmarks første større struktur med korkfacade. Mere end 2.700 m² kork vil dække de 6 etager, der konstrueres i beton. 

At kork kan bruges til andet end vinpropper og køkkengulve, har man set flere eksempler på i de senere år. Kork er et miljøvenligt materiale, og i disse klimabevidste tider bliver det anvendt til alt fra isolering til et alternativ til læder. Det er næsten vedligeholdelsesfrit og har en naturlig evne til at dæmpe støj og vibrationer — hvilket går meget godt i spænd med et hus til biler.

Det nye P-hus vil have plads til cirka 350 biler, men opmagasinering af køretøjer er ikke dets eneste funktion. I dele af stueetagen vil der være mulighed for butikker og foreningslokaler, og i området tættest på huset — den såkaldte kantzone — skal der plantes grønt og være mulighed for ophold. 

Om man rent faktisk får lyst til at sætte sig med dagens avis med udsigt til krydset mellem bilgaderne Orientkaj og Sundekrogsgade, melder historien endnu intet noget om.  

P-huset forventes klar til indkørsel i 2022.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling