pixel

Nuuks Plads er solgt

Højhuset faldt — ny ejer af omstridt grund vil nu udvikle nyt projekt.

Nuuks Plads

Freja Ejendomme — statens ejendomsselskab — har solgt Nuuks Plads på Nørrebro. 

Den store grund blev i 2016 udset til at lægge jord til et 75 meter højt højhus, men hele projektet faldt efter folkelige protester og en endelig afvisning i 2018 i Teknik- og Miljøudvalget på Københavns Rådhus.

Freja Ejendomme fortæller, at man så småt var gået i gang med at udvikle et opdateret forslag. Selskabets opgave er at videresælge statens ejendomme — ofte som en aktiv part hvor man sammen med private investorer udvikler nye projekter.

Men i tilfældet Nuuks Plads blev der lagt et tilbud på bordet for et fuldstændigt salg uden yderligere involvering fra Freja. Og det har man altså nu sagt ja tak til.

Det er firmaet 2L Holding der via et datterselskab har købt grunden, og de vil nu gå i gang med at idéudvikle og arbejde på en ny lokalplan sammen med Københavns Kommune.

Firmaet fortæller, at man er klar over, at pladsen har nogle "særlige lokale kvaliteter", og at der ikke blot vil blive udviklet en "stangvare".

Erfaring med genbrug

Protesterne mod projektet fra 2016 lød særligt på, at højhuset var for højt og ikke passede ind i omgivelserne. Og at bydelen mangler grønne frirum og plads til fritidsliv. 

At der kommer til at ske et eller andet på grunden er dog hævet over al tvivl. På Nuuks Plads ved Jagtvej ligger nemlig to bygninger, der har stået tomme helt siden 2011. De husede tidligere landsarkivet, der sidenhen er flyttet og lagt ind under Rigsarkivet.

Den ene bygning, fra 1963, er der en sandsynlighed for vil blive revet ned — den optrådte ikke i fremtidsplanerne i det forrige projekt.

Den anden, fra 1894, er tegnet af Martin Nyrop — arkitekten bag Københavns Rådhus — og er erklæret bevaringsværdig. Den var en del af det droppede højhusprojekt og vil med stor sikkerhed også blive integreret i 2L's nye projekt for grunden. 

2L ringer måske ikke så mange klokker hos den almindelige københavner, men igennem forskellige datterselskaber har firmaet med adresse på Nytorv blandt andet totalombygget Frihavns Tårnet i Nordhavn til lejligheder og Kedelsmedien på Holmen til kontorer. 

Selskabet tager altså erfaring med at genanvende det eksisterende med sig til Nuuks Plads.

Fra video til Nuuks Plads

2L er oprindeligt stiftet af to studiekammerater, der skabte sig en mindre formue ved at opkøbe Christianshavn Video i 1990 og udvide kæden fra seks til 35 butikker — inden et samlet salg til amerikanske Blockbuster i 1996.

Siden 1998 har de to arbejdet med ejendomsudvikling. De to L'er er Lars-Erik og Lau — med efternavnene Houmann Christensen og Kristensen. 

Førstnævnte siger i forbindelse med købet af Nuuks Plads: 

»Vi skal først nu i gang med at ideudvikle og analysere hvad fremtiden kan bringe for Nuuks Plads, men det er helt sikkert, at det bliver noget vi kan være stolte over og som giver noget tilbage til byen.«

Udvikleren indikerer også, at et højhus ikke vil være en del af de nye planer. 

Nuuks Plads er særligt attraktiv som byggegrund, da den har sin helt egen station på metrocityringen. Man kan nu være på Rådhuspladsen på en otte minutters tid.

Ingen af de to parter ønsker at fortælle, hvad salgsprisen var, men på begge sider af bordet erklærer man sig "meget tilfreds" med handelen. 

Da Freja Ejendomme købte grunden tilbage i 2013 var prisen 12,8 mio. kroner. Den offentlige vurdering af grund og ejendomme er i dag godt 70 mio. kroner.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Et 75 meter højhus blev til 24 meter i hestesko-form — og siden skete der ikke så meget mere. Vi undersøger, hvad der er blevet af nybyggeriet på Nuuks Plads.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling