pixel

75 meters højhus på Jagtvej

Endnu et højt boligtårn er på vej til Nørrebro: Halvdelen af det tomme landsarkiv på Nuuks Plads skal rives ned til fordel for 22 nye etager.

højhus nuuks plads luftperspektiv

Nuuks Plads er måske ikke det mest navnkundige sted på Nørrebro, men nede under det lidt søvnige møde mellem Rantzausgade og Borups Allé i starten af Jagtvej er en metrostation og dermed et nyt knudepunkt i bydelen ved at tage form.

Og når Cityringen åbner i 2019 kan stationen være blevet ekstra let at finde med et nyt højhus som en 75 meter høj, hvid metro-markør på pladsen.

22 etager skal stables let forskudt til endnu et af de slanke boligtårne, der i disse år fører an i Københavns nye højhus-byggeboom. Indeni er planen at indrette familieboliger, der "er til at betale": Tre lejligheder pr. etage, med fælles tagterrasse på toppen og dagligvarebutik i bunden.

Selve højhuset placeres ud mod Jagtvej og hægtes sammen med ny tre-etagers længebygning med ungdomsboliger langs Nuuks Plads ned ad Hiort Lorentzens Gade.

Erstatter udskældt skiffer

Bag metrobyggepladsens grønne hegn rundt om Nuuks Plads ligger i dag det tomme, tidligere landsarkiv, som forskere og bibliotekarer forlod med udgangen af 2011.

Landsarkivet består af to fløje, nemlig rådhusarkitekten Martin Nyrops oprindelige bygning fra 1893 med de røde teglsten, og så en moderne sort skiffer-tilbygning fra 1963 med Nils Koppel som arkitekt. Koppel er i København især kendt for udskældte Panum Instituttet, og hans vinduesfattige del af arkivet har ligeledes måtte høre for en del gennem årene.

Nu er idéen at rive den sorte del af landsarkivet ned og erstatte det med det hvide højhus og tilhørende længe, mens Nyrops bevaringsværdige arkiv skal blive stående og åbnes op for københavnerne med restauranter og små butikker.

Den lave mellembygning mellem de to fløje fjernes også til fordel for et nyindrettet byrum, der mod Rantzausgade skal rumme og samle fremtidens liv fra metroen, boligtårnet og den gamle genoplivede arkivbygning på Nuuks Plads.

Ikke vedtaget endnu

Bag højhus-planen står statsejede Freja Ejendomme, der videresælger Statens bygninger til nye formål, sammen med Ejendomsselskabet Norden, der vil investere 400 mio. kroner i det samlede projekt for det kommende metro-hotspot.

Men de forventede højhus-protester har stadig noget tid til at samle sig på, inden det bliver en realitet, at byggekranerne på Nuuks Plads kan fortsætte i højderne, når de er færdige i dybderne.

Politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har i første omgang blot godkendt en indledende startredegørelse for projektet, og en egentlig lokalplan er tidligst klar til at komme i offentlig høring i efteråret.

Lykkes det ikke modstanderne at få skovlen under boligtårnet undervejs i lokalplansprocessen, kan byggeriet begynde at manifestere sig i 2017.

Højhuset på Nuuks Plads vil så blive det andet nye højhus i bydelen efter næsten 100 meter høje Uptown Nørrebro, der forventes at stå klar med sine 29 etagers studieboliger tæt ved Nørrebro Station i 2018.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Et 75 meter højhus blev til 24 meter i hestesko-form — og siden skete der ikke så meget mere. Vi undersøger, hvad der er blevet af nybyggeriet på Nuuks Plads.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling