pixel

75 meters højhus på Jagtvej

Endnu et højt boligtårn er på vej til Nørrebro: Halvdelen af det tomme landsarkiv på Nuuks Plads skal rives ned til fordel for 22 nye etager.

højhus nuuks plads luftperspektiv

Nuuks Plads er måske ikke det mest navnkundige sted på Nørrebro, men nede under det lidt søvnige møde mellem Rantzausgade og Borups Allé i starten af Jagtvej er en metrostation og dermed et nyt knudepunkt i bydelen ved at tage form. Og når Cityringen åbner i 2019 kan stationen være blevet ekstra let at finde med et nyt højhus som en 75 meter høj, hvid metro-markør på pladsen.

Kort
Højhus på Nuuks Plads

22 etager skal stables let forskudt til endnu et af de slanke boligtårne, der i disse år fører an i Københavns nye højhus-byggeboom. Indeni er planen at indrette familieboliger, der "er til at betale": Tre lejligheder pr. etage, med fælles tagterrasse på toppen og dagligvarebutik i bunden. Selve højhuset placeres ud mod Jagtvej og hægtes sammen med ny tre-etagers længebygning med ungdomsboliger langs Nuuks Plads ned ad Hiort Lorentzens Gade.

Fakta

Nyt højhus og ombygning af Landsarkivet

Nuuks Plads, Kbh N

Et projekt på i alt 12.000 m2: heraf 5.800 m2 familieboliger, 1.900 m2 almene ungdomsboliger samt 4.400 m2 til butikker og restauranter.

Den bevaringsværdige del af Landsarkivet udgør de godt 3.000 m2.

Det undersøges om det er muligt at lave en p-kælder under pladsen.

Over Byen Arkitekter står for bygningerne og Kristine Jensens Tegnestue for pladsen mellem dem.

Bag projektet står Freja Ejendomme og Ejendomsselskabet Norden.

Erstatter udskældt skiffer

Bag metrobyggepladsens grønne hegn rundt om Nuuks Plads ligger i dag det tomme, tidligere landsarkiv, som forskere og bibliotekarer forlod med udgangen af 2011. Landsarkivet består af to fløje, nemlig rådhusarkitekten Martin Nyrops oprindelige bygning fra 1893 med de røde teglsten, og så en moderne sort skiffer-tilbygning fra 1963 med Nils Koppel som arkitekt. Koppel er i København især kendt for udskældte Panum Instituttet, og hans vinduesfattige del af arkivet har ligeledes måtte høre for en del gennem årene.

Nu er idéen at rive den sorte del af landsarkivet ned og erstatte det med det hvide højhus og tilhørende længe, mens Nyrops bevaringsværdige arkiv skal blive stående og åbnes op for københavnerne med restauranter og små butikker. Den lave mellembygning mellem de to fløje fjernes også til fordel for et nyindrettet byrum, der mod Rantzausgade skal rumme og samle fremtidens liv fra metroen, boligtårnet og den gamle genoplivede arkivbygning på Nuuks Plads.

Ikke vedtaget endnu

Bag højhus-planen står statsejede Freja Ejendomme, der videresælger Statens bygninger til nye formål, sammen med Ejendomsselskabet Norden, der vil investere 400 mio. kroner i det samlede projekt for det kommende metro-hotspot.

Men de forventede højhus-protester har stadig noget tid til at samle sig på, inden det bliver en realitet, at byggekranerne på Nuuks Plads kan fortsætte i højderne, når de er færdige i dybderne. Politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har i første omgang blot godkendt en indledende startredegørelse for projektet, og en egentlig lokalplan er tidligst klar til at komme i offentlig høring i efteråret.

Lykkes det ikke modstanderne at få skovlen under boligtårnet undervejs i lokalplansprocessen, kan byggeriet begynde at manifestere sig i 2017. Højhuset på Nuuks Plads vil så blive det andet nye højhus i bydelen efter næsten 100 meter høje Uptown Nørrebro, der forventes at stå klar med sine 29 etagers studieboliger tæt ved Nørrebro Station i 2018.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.