pixel

Udendørs lounge og bænke-renæssance på Frederiksberg

Designkonkurrence om nye siddemøbler til Frederiksberg fik 44 forslag. Vinderstolen kan efter planen prøvesiddes allerede denne sommer.

siddemøbler bænke frederiksberg

I 2018 blev Solbjerg Plads på Frederiksberg endelig åbnet op igen efter i årevis at have ligget gemt bag mørkegrønne metrohegn. Den befriede plads blev hurtigt indtaget af borgerne — der dog primært benyttede den til at parkere deres cykler og til at skyde genvej til og fra den nærliggende metrostation, gymnasiet, biblioteket, CBS eller Frederiksberg Centeret.

Men i sommeren 2018 blev Solbjerg Plads i nogle måneder vakt til live, da der i forbindelse med projektet NaboMøbler blev opstillet blandt andet hvide liggestole og plantekummer, så pladsen pludselig indbød til ophold og samvær.

NaboMøbler-projektet var igangsat af arkitekten Victor Aalund fra Aalund Urban Architects med støtte fra Frederiksbergfonden og opbakning fra kommunen. Det blev så stor en succes, at initiativtagerne satte sig for at gå videre med en version to, der skulle gøre byrumsmøblementet mere permanent, men bevare liggestolenes fleksible og flytbare præg. 

I den forbindelse udskrev Victor Aalund med støtte fra Frederiksbergfonden en designkonkurrence, som resulterede i ikke færre end 44 forslag. Nu er vinderen fundet.

Fransk og frederiksbergsk inspiration

“Frederiksstolen”, der er designet af Alice Delsenne og Jacob Brinth fra Nue Studio, er med sit afrundede design i grønt metal inspireret af både den klassiske Frederiksbergbænk og af de ikoniske stole i Luxembourghaven i Paris. 

Samtidig betyder konstruktionen i lakeret metal med afrundede former, at Frederiksstolen er robust nok til at kunne holde mange sæsoner, og at den vil være mere eller mindre “selvrensende”.

Nue Studios vinderforslag omfatter en hel serie af siddemøbler, der hver især passer ind i forskellige sammenhænge på Frederiksberg, lige fra de historiske bydele over de moderne pladser til parkerne.

Det er planen, at de nye siddemøbler skal opstilles på Solbjerg Plads allerede denne sommer, og at de som udgangspunkt skal vende tilbage igen i hvert fald de næste tre sæsoner. 

Den klassiske Frederiksbergbænk får i øvrigt selv et comeback denne sommer. Den markante bænk, der er både længere og højere end Københavnerbænken, stod fra 1927 opstillet på blandt andet Frederiksberg Allé.

I 1976 var der kun 13 tilbage, og de blev alle flyttet til Frederiksberg Runddel, hvor de dog gennem årene efterhånden er faldet fra som ofre for vind, vejr og frederiksbergske rygge.     

I disse uger vender 25 nyfremstillede Frederiksbergbænke så tilbage til alléen. De første to er allerede blevet opstillet ved Frederiksberg Runddel, hvor de er kommet i selskab med de fire sidste af de originale.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling