pixel

Øde mole er snart fortid

Københavnerne kan se frem til aftensol og friluftsfilm fra første havneparket. Der er endelig kommet styr på Kvæsthuspladsen

kbh magasin

Fakta

Kvæsthuspladsen

Ligger ved Skuespilhuset for enden af Nyhavn.

Forvandlingen af molen tager udgangspunkt i det oprindelige forslag som Lundgaard & Tranberg lavede i 2002

Arbejdet på den nye byrum og parkeringshus begynder i sidste halvår af 2012 og forventes færdig i ca. 2015.

Parkeringshuset under molen vil have plads til over 500 biler.

Realdania sponserer 300 mio. kr. til etablering af et underjordisk parkeringsanlæg, og 105 mio. kr. til etablering af byrum.

Kulturministeriet spæder til med 20 mio. kr. til ombygning af pladsen.

Der har været planer om at forskønne Kvæsthusmolen ved Skuespilhuset, siden de første tegninger af Skuespilhuset så dagens lys i 2002.

Der har dog været så stor uenighed om både broer, betaling og bilparkering, at de involverede parter, Københavns Kommune, Kulturministeriet og Realdania, først stoppede tovtrækkeriet om den velplacerede plads sidste år.

Og nu er finansieringen også kommet på plads, og forvandlingen fra forblæst havnemole til livlig kultur– og aktivitetshavnepark inklusive underjordisk parkeringsanlæg kan begynde i 2012.

_mg_5346_jpg.jpg

Det er fonden Realdania, der har valgt at bekræfte sin tidligere billet som sponsor med en donation på 405 millioner kroner. Dét selv om broen, der skal bringe københavnerne tørskoede fra Skuespilhuset til Operaen, og som var et springende punkt i det oprindelige samlede projekt, nu er blevet overhalet af en firdelt en af slagsen, der går via Christianshavn, og dermed ikke bliver en direkte forbindelse, som Realdania blandt andet ønskede.

Midlertidigt bliver permanent

For at få en fornemmelse af, hvad Realdanias saltvandindsprøjtning kommer til at betyde, kan du bare tænke tilbage på sidste sommer, hvor molen blev omdannet til Ofelia Beach. De fleste var vist enige om, at musik, dans, liggestole, friluftsfodbold, overdimensionerede sandkasser og hænge ud-stemning klædte den øde Kvæsthusmole gevaldigt.

_mg_5274_stor_jpg.jpg

img_7277www-large.jpg

Og nu kommer der altså en permanent art havnepark, hvor vi kan glæde os til blandt andet markeder, udendørs teater og volleyball side om side med byens nye og gamle arkitekturmastodonter. Desuden får det nye, underjordiske parkeringsanlæg plads til op mod 500 parkeringspladser, så skuespilhusets gæster gladeligt kan tage bilen, uden de omkringliggende gader bliver forvandlet til en uskøn bilpark.

Den nye plads på molen skal efter planen smelte sammen med området omkring Skuespilhuset og blive til et langt sammenhængende byrum, som fortsætter helt til Nyhavn.

Desuden skal Kvæsthusbassinet efter planen bruges til mere. Nøjagtigt hvad vides ikke, men man kan jo håbe på endnu et havnebad - eller måske en lille bådudlejning?

realdanias_forslag_2007.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling