pixel

Old School: Københavns Slots og Christians­borgs Historie

1-1 mod hanse­stæderne, men 0-2 mod kakkelovns­rørene.

Københavns Slot 1680 landscape

I dag hjemsted for 179 folkevalgte på grønne stole der stemmer om vores fælles fremtid. Men i tidligere tider har Københavns Slot — i dag Christiansborg — spillet en mere krigerisk rolle og været forbeholdt royale forbindelser. 

Tag på en tur til Københavns arnested — og Danmarks magtcentrum gennem århundreder.

1167

Kong Valdemar har foræret Biskop Absalon den lille landsby 'Havn' der ligger hvor Gammel Strand ligger i dag og allerede på dette tidspunkt er i hvert fald omkring 500 år gammel.  

Mange købmænd kommer her for at handle, men de har problemer med sørøvere på Øresund der plyndrer både skibe og byerne langs kysten.

Så i 1167 bygger Absalon en borg på en lille ø lige ud for byen. Den har en stor hvid ringmur og kaldes Absalons Borg.

1368

Hansestæderne — en sammenslutning af, især, nordtyske byer — erobrer borgen i 1368.

Året efter piller de den ned som del af en fredsaftale med Danmark, sten for sten. Kun nogle få rester får lov at stå tilbage.

Det er dog vigtigt for riget at have en fæstning her, så få år senere bygges en ny og større borg, der senere får navnet Københavns Slot og som formelt tilhører kirken.

I 1417 bliver borgen overtaget Erik af Pommern, konge af Danmark, Norge og Sverige. Den tilhører nu kongemagten.

Kun godt 10 år senere, i 1428, angriber hansestæderne igen København med en stor flåde, men efter en belejring bliver de slået tilbage.

De danske tropper bliver styret fra Københavns Slot. 

1443 

Borgen bliver nu også kongebolig og er efterhånden ved at blive et af rigets vigtigste bygningsværker, selv om Roskilde stadig betragtes som Danmarks hovedstad.

1500

Frem mod år 1500 bliver København kongens foretrukne residens og overtager rollen som landets hovedstad. Det markeres mest tydeligt ved, at det er i Vor Frue Kirke at Christian III bliver kronet i 1537.

Der bliver udført mere arbejde på Københavns Slot, hvor kongen nu bor mere eller mindre permanent.

1552

Nu skulle der virkelig ske noget med slottet. Christian III vælger at opgive borgfunktionen og gøre hele bygningsværket til et beboeligt slot uden militære funktioner.

Kongen bygger ud i den gamle voldgrav, og slottet kommer op i otte etagers højde. Det ene tårn — Blåtårn — får et forgyldt spir. 

Hele hoffet rykker ind på slottet i 1555.

1675

Københavns Slot ligger nu ikke længere på en lille ø uden for byen.

Gennem flere århundredes opfyldning er øen vokset samme med byen og hedder Slotsholmen, hvilket blot betyder slotsøen. 

En kanal løber hele vejen rundt om den, og fem broer forbinder Slotsholmen med resten af byen. I dag er de fire tilbage. Knabro er forsvundet, men Knabrostræde findes stadig. 

1722

Københavns Slot får sin sidste ombygning. Frederik IV vil have lige linier, og det gamle, lidt kaotiske middelalderslots facadelinier rettes ud.

Folk i byen er ikke glade for det nye slot, der oven i købet begynder at slå revner efter den store ombygning. Hans søn, der i mellemtiden er blevet konge, beordrer det hele revet ned igen allerede i 1731.

1746

Christian VI’s nye slot står færdigt, men nu hedder det ikke Københavns Slot længere.

Christiansborg, som det døbes, er et kæmpe slotskompleks i barokstil — komplet med ridebaner, balsal og riddersal.

I 1794 fører et overophedet kakkelovnsrør til at det hele brænder næsten ned til jorden.

1803

Kongefamilien er rykket til Amalienborg, da Christianborg nu ikke findes længere.

København er forfulgt af ildebrande i disse år — en femtedel af byen går op i flammer i 1795.

I 1803 går man i gang med at bygge det andet Christiansborg op.

I 1828 står det færdigt, men Frederik 6. — der har siddet på tronen siden 1808 — ønsker ikke at bo på det. Kongefamilien er faldet godt til på Amalienborg, og det nye Christiansborg bliver mest brugt som repræsentationslokaler.

Men i 1849 ophører enevælden i Danmark, og ejerskabet af Christiansborg overgår nu til staten. Den nye Rigsdagen sætter sig til rette omtrent hvor Folketinget sidder i dag.

1884

Også det andet Christiansborg får kun lov at stå i omkring et halvt århundrede. Igen er det et kakkelovnsrør der antænder en brand, som efterlader Christiansborg som en dyster slotsruin i 22 år.

Der er lavvande i statsfinanserne — og Socialdemokratiet vil indledningsvist slet ikke have et nyt slot — så intet sker på Slotsholmen.

1905

Det tredje Christiansborg, som stadig står i dag, er det første der bliver bygget efter en arkitektkonkurrence — enevælden er jo slut.

Ikke mindre end 63 forslag kommer på bordet, og det er en lang og sej proces, før Thorvald Jørgensen udråbes som endelig vinder i 1905. Byggeriet går i gang året efter.

1928 

Christiansborg, som vi kender det i dag, står færdigt i 1928.

Under udgravningen til byggeriet støder man på ruinerne af Absalons gamle borg fra 1100-tallet, så ringen slutter så smukt sig selv. Siden 1924 har der været offentlig adgang til ruinerne. 

2020

85 granitkugler på 1.700 kg stykket bliver i 2019 lagt i en halvcirkel, der skal beskytte landets parlament mod bilterrorisme. Samtidig bliver 200.000 nye brosten lagt på forpladsen.

Pr. 2020 har det nuværende Christiansborg stået i 92 år og er dermed det ældste af de i alt tre inkarnationer.

Med det 21. århundredes brandsikring — og kakkelovnens farvel — kan man håbe og forvente, at det får lov at stå i mange år endnu.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling