pixel

Amager Fælled: Byens upopulæreste byggeplan flyttes 500 meter

Fælledens forkæmpere kan grine med det ene øje og græde med det andet.

ørestad fælled kvarter stræde

Strandengen er reddet, men Lærkesletten er tabt. For den kontroversielle sidste etape af Ørestad skal stadig bygges på Amager Fælled, men skifter placering til en mindre sårbar del af det omstridte naturområde.

Kort
Campingarealet

Det har det politiske flertal i Københavns Kommune nu aftalt, efter at byens mest upopulære byggeplan, Ørestad Fælled Kvarter, har været sparket til hjørne i et års tid af nye undersøgelser og forhandlinger.

Dermed bevares netop den særlige bid af fælleden, der er erklæret som Københavns sidste oprindelige stykke natur. Mens en menneskeskabt bid af fælleden lige ved siden af i stedet inddrages til at opføre det forkætrede boligkvarter, der skal give en forventet indtjening på et par milliarder kroner til afdrag på metrogælden.

Ligesom Strandengen er et stednavn, som protestbevægelsen Amager Fælleds Venner har indført i det københavnske ordforråd, er Lærkesletten også en helt ny og uofficel betegnelse for nabobyggefeltet. Campingarealet, er det hidtil mere prosaisk blevet kaldt.

Der ligger i dag et vandrehjem, som i den nye politiske aftale inddrages sammen med i alt 12 af Amager Fælleds 318 hektar til ca. 2.000 boliger, hvoraf 500 skal være almene.

Den oprindelige plan for Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen fyldte 18 hektar og talte 2.400 boliger. For at få regnestykket til at gå op, er der i aftalen derfor også inddraget flere ekstra mindre grunde i nærheden: Ved Fiskerihavnen lige syd for Sjællandsbroen til 64.500 m2 boligbyggeri, ved Selinevej langs Amagermotorvejen til 81.000 m2 erhvervsbyggeri, foruden 20.000 m2 erhverv i Ørestad City.

Se mere om den oprindelige masterplan for Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen

Menneskabt placering

Ørestad Fælled Kvarter (oprindeligt navngivet Amager Fælled Kvarter) er den fjerde og sidste del af Ørestad (efter Ørestad Nord, Ørestad City og Ørestad Syd) og har siden 1990'erne været planlagt til hjørnet af  Ørestad Boulevard og Vejlands Allé. Derfor er Strandengen foran Bella Center ikke fredet og har allerede sin egen metrostation, Sundby.

Campingarealet, eller Lærkesletten, ligger altså lige ved siden af – men er godt 500 meter længere fra metrostoppet. Her omkring vandrehjemmet ved Vejlands Allé havde kommunen egentlig besluttet at anlægge en campingplads.

Området er inddæmmet og fungerede som losseplads indtil det blev dækket til i 1974 og har derfor ikke den samme særlige biodiversitet som mange tusinde år gamle Strandengen. Ikke desto mindre er Campingarealet i modsætning til Strandengen faktisk fredet, kun med dispensation til den nu droppede campingplads.

Det var et forslag i ellevte time om at overveje Campingarealet som alternativ placering, der fik det politiske flertal bag et Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen til at smuldre op til kommunalvalget i 2017. Og det har siden lignet en storfavorit, selvom flere andre potentielle placeringer på og udenfor Amager Fælled også er blevet undersøgt i mellemtiden.

Ikke længe til 2021

Selvom Amager Fælleds Venner må grine med det ene øje og græde med det andet, er kampen dog langt fra slut for den største folkelige protestbevægelse længe set i Hovedstaden. For bulldozerne er ikke lige om hjørnet.

Først skal landspolitikerne gå med til at bytte om på de fredede dele af Amager Fælled, hvilket reelt betyder, at loven om Ørestad skal ændres. Dernæst skal hele lokalplansarbejdet startes forfra, herunder selve den arkitektoniske udforming af masterplanen for boligbyggeriet.

Og der er som bekendt allerede kommunalvalg igen i 2021.

Aftalen om den nye placering er indgået som en del af årets budgetforhandlinger i Københavns Kommune mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – Enhedslisten og Alternativet står udenfor.

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling