pixel

Ny megakarré med drivhuse på taget er færdig

Urbane taghaver med udsigt til Kalvebod Fælled lægger låg på 223 lejelejligheder.

Fælledkanten Kalvebod Fælled Ørestad

Ørestad Syd er blandt mange ikke berømmet for sit intime byliv eller sin delikate arkitektur. I Ørestads sydligste kvadratkilometer foregår tingene i stor skala — og i højt tempo.

For nylig stod 'Lavetten' klar med 241 lejeboliger i en kæmpe karré nord for 8-tallet. Og ikke langt derfra er endnu et byggeri i samme målestok nu afsluttet.

Med sine 223 lejeboliger — på et byggefelt på 60 x 100 meter — lægger det nye 'Fælledkanten' sig ind i omgivelserne uden at stikke ud, og det er ikke kun skalaen, der er en genganger.   

Som det var tilfældet med Lavetten, er det Danielsen Architecture, der har tegnet det nye boligbyggeri — men de ydre former er ganske anderledes.

Hvor Lavetten har et ensartet, nærmest monolitisk ydre, så er Fælledkanten opført som mange andre nyere, københavnske bebyggelser: Hele karreén er konstrueret i beton i én omgang, men med facadeforløb der skiftevis trækker sig en smule tilbage eller skyder sig en smule frem, og som til sidst er beklædt med pyntende mursten i forskellige former og farver.

På den måde søger man at få det til at se ud som om, at bygningen i virkeligheden er flere byggerier der er opstået ét for ét — og dermed at skabe variation i bygningens ydre, både til gaden og til gården.

Samtidig har Danielsen lavet skiftende højder i byggeriet, så Fælledkantens taghøjde bevæger sig fra godt 17 meter op til 26 meter. Og det er oppe i højden, at byggeriet skiller sig ud fra karréerne lige ved siden af.

Aftrappede terrasser

På dele af det flade tag er der indrettet væksthuse og fællesgartneri, så beboerne ikke blot kan nyde udsigten over fælleden på den fælles tagterrasse, men også kan nusse om deres tomatplanter og rosmarin.  

Der vil på taget også være plads til, at ungerne kan spille lidt bold, og at beboerne kan mødes til vejfester i højden, når vinden fra fælleden tillader det. 

Det aftrappede tag — der springer fra fem til otte etagers højde — danner tagterrasser i flere niveaer med stiforbindelser mellem niveauerne. Det betyder også, at de grønne indslag på tagene kan ses på længere afstand.

Bygningen er lavest mod Fælleden mod sydvest, så der kommer mere sol ind i gårdrummet, og så flere lejligheder får kig ud over det grønne.

Når solen rammer gårdrummet, lander dens stråler på et par små legepladser og et fælles bordtennisbord — og adskillige cykelparkeringspladser. Men gårdrummet har begrænset mulighed for fælles ophold.  

Ud til gaden er dog lige åbnet den lille butik "Fra landjord til byjord", som sælger ost, vin og mad ud af huset — og i kvarteret ligger allerede vinbaren Thorsteinsson's og den urbane gårdbutik Cobra.

Bygherre på Fælledkanten er Balder, og de 223 lejemål er fordelt på 2-5 værelses lejligheder. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling