pixel

Fornem pris til patchwork-parkerings­hus i Ørestad

Arkitekterne bag P-huset Ejler Bille er blevet tildelt årets Franciska Clausen Medalje fra Akademiraadet.

p-hus ejler bille

I en by som København hvor hver kvadratmeter er kostbar, og modstanden mod bilismens pladsfrådseri stigende, er parkeringshuse blevet et nødvendigt onde.

Ja, de fylder mindre i landskabet end vidstrakte parkeringspladser, men kønne er de sjældent.

Og dog.

I de senere år er bygherrer sammen med deres arkitekter i stigende grad begyndt at gøre en dyd af nødvendigheden ved at udstyre nye parkeringshuse med smarte bonusfunktioner — eller ved at give dem en visuelt interessant indpakning.  

Et eksempel på det første er Konditaget på P-hus Lüders i Nordhavn, mens det snegleformede P-hus Hannemann i Ørestad og Trælasthuset i Nordhavn med dets facade af kork og genbrugsaluminium er eksempler på det andet.

Nu har tendensen fået et solidt rygstød. Arkitekterne Jan Tanaka, Jakob Steen Christensen og Kathrin Susanna Gimmel fra JaJa Architects har nemlig fået tildelt Akademiraadets ærespris Franciska Clausen Medaljen for deres arbejde med P-hus Ejler Bille i Ørestad.

P-huset, der stod færdigt i januar 2018, ligger i den sydlige del af Ørestaden — skråt over for den upcyclede rækkehuskarré Ressourcerækkerne og få minutters gang fra Royal Arena og førnævnte P-hus Hannemann.

Mønstre og perforeringer ved jorden

Det otte etager høje parkeringshus har plads til 615 biler og fylder godt i landskabet, men arkitekterne fra JaJa Architechts har blødt den massive firkant op ved at beklæde den med et patchwork af felter i rødlig og jordfarvet tegl og strækmetal.

Felterne skrumper i størrelse, jo tættere de kommer på gadeniveau, og zoomer man ind, opdager man, at de enkelte felter er dekoreret med et væld af forskellige murede mønstre og perforeringer, der i nogle tilfælde er begrønnet, mens små nicher giver forbipasserende mulighed for at slå sig ned.

JaJa Architects stod i øvrigt også bag det tidligere nævnte P-hus Lüders med Konditaget, der må ligge på listen over mest omtalte parkeringsfaciliteter i de senere år.

Franciska Clausen Medaljen blev indstiftet i 2016 og er tidligere blandt andre blevet tildelt arkitekterne Johan Gjøde og Niels Bjørn Povlsgaard for Den Uendelige Bro syd for Aarhus. Prisen er opkaldt efter maleren Franciska Clausen, der døde i 1986.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Nordhavns første legeplads og første motionsfaciliteter ligger på taget af Nordhavns første parkeringshus.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling