pixel

En snegl på vejen ved Arenakvarteret

I Ørestad opføres et bevokset parkeringshus som en stor spiral.

parkeringshus hannemanns allé

En åben sneglegang i otte etager med en levende facade af grønne planter. Sådan kommer det næste indslag til at se ud i den bølge af nye utraditionelle parkeringshuse i byen, man som københavner kan gå og klø sig lidt i nakken over.

For i en tid, hvor cyklisme og kollektive transportformer fylder mere og mere i debatten om fremtidens storbyer, er god plads til parkerede biler stadig et grundvilkår i den planlægning, der ligger bag det igangværende byggeboom i hovedstadens nyudviklede bydele.

Og opbevaring af køretøjer i større antal placeres her primært i p-huse og kun i mindre grad i de langt dyrere p-kældre. I stedet er trenden blevet at tilbyde et plaster på såret i bybilledet ved at pakke bilernes bygninger pænt ind med spændende facader og anderledes følgefunktioner – foreløbig mest spektakulært med Konditaget i Nordhavn, hvor det næste p-hus i øvrigt skal beklædes med kork.

Den grønne parkerings-snegl skal bo på Hannemanns Allé midt i Ørestad, der i dag samlet har godt 3.000 p-pladser til biler og fuldt udbygget er udset til det dobbelte.

Også Royal Arena har adresse på Hannemanns Allé, men ude for enden af alléen på Ørestads østlige grænse op ad Tårnbys kolonihaver får P-hus Hannemann metroens servicecenter som nærmeste nabo og Rambølls pilespidsformede hovedkvarter som genbo. Det er ingeniørkoncernens ene stifter, Johan Hannemann, der lægger navn til.

Forgænger i Glostrup

P-sneglen opføres af By & Havn for 75 mio. kroner og er det første af alle udviklingsselskabets parkeringsanlæg i Ørestad, Nordhavn, Marmormolen, Søndre Frihavn og Nordre Toldbod, der ikke er firkantet.

I stedet kan den med sine cylindrisk spirrallerende dæk slutte sig til Arenakvarterets samling af runde bygninger, der foruden arenaen også tæller Kalvebod Fælled Skole.

De syv en halv omgange vil nå 22 meter op og kunne rumme 560 biler, når de står klar til parkering i starten af 2021.

Beklædningens grønne bælter skabes med plantekasser mellem åbningerne, der splipper dagslys og frisk luft ind og sparer på energiforbruget til belysning og ventilation. Trappe- og elevatortårn indrettes i centrum af den store snegl.

P-hus Hannemann er udtænkt af arkitekterne Christensen & Co sammen med entreprenøren 5E-BYG.

Det samme team står allerede bag et lignende snegleformet, men lidt mindre parkeringshus ved Glostrup Hospital. Det har siden årsskiftet 2015 huset 450 biler på sine fem sneglegange og giver således en god indikation af, hvordan den bevoksede spiral vil tage sig ud i Ørestad:

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling