pixel

Et nyt Parken uden kontortårne?

Udbudsmateriale for salget af Parken afslører en mulig fremtid.

parken hjørnetribune

Det er Danmarks nationalstadion, men ifølge mange er det ikke et kønt ét af slagsen, faciliteterne er dårlige — og der mangler tilskuerplads til de største landskampe.

Alle tre ting vil der måske blive lavet om på, hvis DBU bliver medejer af Parken og sætter gang i en varslet renovation.

Dét kunne vi fortælle om i marts, og nu er et par detaljer om Parkens mulige fremtid sluppet ud.

Parken er i dag ejet af Parken Sport & Entertainment, der også ejer fodboldklubben FC København. Selskabet er dog interesseret i at sælge stadionet fra, og DBU er en af de parter, der har ringet til Øster Allé på Østerbro for at melde deres forhåndsinteresse.

Den 4. maj er der frist for at indgive sit officielle bud, og i købsmaterialet fremgår en plan om at udvide kapaciteten til 50.000 fra de i dag godt 38.000 — en forøgelse med mere end 30%.

Det skriver branchemediet Insidebusiness, der har fået indblik i det ellers fortrolige materiale.

Væk med hjørnetårne

Men hvordan forøger man kapaciteten så markant på et eksisterende stadion?

Ifølge materialet er der lagt op til, at de fire kontortårne i hvert hjørne af Parken rives ned for at gøre plads til flere tilskuerpladser.

Dermed vil man på stadion også kunne skabe mere "grydestemning", hvor sektionerne med hjørnepladser enten er diagonale eller konkave — altså slår et kvart cirkelslag mellem tribunerne på langsiden og tribunerne bag målene — og hvor hele græsplænen dermed er tæt omsluttet af tilskuere.  

Det er en ændring, som både fodboldfans og forbipasserende nok ikke vil være voldsomt kede af.

Tilbygget landhandel

Hjørnetårnene kom til i 90'erne som et middel til, at Parken Sport & Entertainment også kunne tjene penge, når der ikke var aktivitet på græsplænen.

Selv når der blev spillet fodboldkampe, var der kun sjældent behov for flere pladser end de godt 38.000 der klemte sig ind mellem de fire tårne, så økonomisk gav det mening for selskabet.

Men hverken æstetisk eller stemningsmæssigt har de fire tårne bragt ret meget godt med sig, mener mange.

Det kan der dog altså nu blive ændret på med en ombygning, og ifølge Insidebusiness er både Pensiondanmark og ejendomsudvikleren Nrep interesserede i projektet — ud over altså DBU.

Men Parken er i dag lidt af en tilbygget landhandel af perioder og arkitektoniske tilgange, og flere har ytret ønske om, at man starter helt forfra i stedet for at fortsætte med at bygge til og om.

"Køn er bygningen langt fra. Den cocktail af adskillige ombygninger er kun alt for åbenlys. Riv den ned og start forfra," skriver en læser i en kommentar på en tidligere artikel om Parken.   

Med et nybyggeri vil København — og Danmark — næsten uundgåeligt få et nationalstadion der er mere tidssvarende med hensyn til både faciliteter og arkitektur end i dag. Et stadion der måske kunne ende med at blive en vartegn for byen.  

Dyrt med nyt

En total nedrivning og genopbygning vil dog naturligvis koster flere penge, og hvordan Pensiondanmark og Nrep vil skabe afkast af en investering, hvis de går ind og køber Parken, melder historien endnu ikke noget om.

Parken Sport & Entertainment vil leje sig til brug af stadion, så FCK fortsat har en hjemmebane. Men det er nok meget tvivlsomt, om fremtidige lejeindtægter alene kan forrente en købers investering i overtagelse og ombygning.

I planerne indgår også en ny P-kælder, hvor den gamle Østerbro Skøjtehal lå — den såkaldte 'Skøjtehalsgrunden' umiddelbart ved siden Parken, som i dag er tom, men som af og til bruges til parkering.

Netop dén grund er tidligere blevet nævnt som et muligt areal, som Parken kunne brede sig på, og et kommercielt byggeri ovenpå P-kælderen kunne derfor ende med at blive en del af løsningen. Men grunden er i dag ejet af Københavns Kommune — og ikke af Parken Sport & Entertainment.

Med andre ord skal et lidt større puslespil gå op, før der er endelig klarhed over, hvordan Parkens fremtid kommer til at se ud. Men et farvel til hjørnetårnene ligner nu et sandsynligt scenarie, uanset hvad der ellers måtte ske. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt
ombygning, giver god mening. hvis man, vil bygge, nyt, kunne man gøre plads, til atletik og få, den gren på kortet igen, østerbro stadion, har atletik, men er klart for lille til større stævner, det klart med DBU, som ejer vil fokus, være fodbold.
Alicja Fenigsen
hellere et regulært monstrum, end et monstrum med et kæmpe grå intethedshul midt i fasaden

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling