pixel

13 kæmpekugler rullet ud på Blegdamsvej

Den tonstunge udsmykning vil lokke dig tættere på 75 meter høje Mærsk Tårnet.

skulpturgruppe mærsk tårnet

Ved første blik ser det ud som om, at en flok kæmper har været igang med et kuglespil omkring det kobberbrune forskertårn ved Panum Instituttet og glemt at rydde op efter sig.

For Mærsk Tårnets nye permanente skulpturgruppe består af 13 store og små glober af sten, der strækker sig fra forpladsen på Blegdamsvej, ind i foyeren og ud til til Nørre Allé på den anden side, som var de blevet rullet gennem bygningen.

De store stenkugler varierer i farverne over blå, hvid, grøn, grå, orange og rød. De spænder fra overskuelige 40 centimeter og op til betragtelige 2,5 meter i diameter – og fra sølle 92 kg op til hele 23 tons.

Globerne afspejler det internationale forskningsmiljø i tårnet ved at være hugget ud af forskellige stenarter indhentet fra ti lande på tre forskellige kontinenter. Den største er af indisk gnejs, og Danmark er repræsenteret af paradisgranit fra Bornholm.

Som udsmykning skal kuglerne forene kunst, byliv og forskning ved at lokke københavnerne tættere på og også gerne indenfor i det 75 meter høje undervisnings- og forskningskompleks, der åbnede i 2017 og er omgivet af en lommepark med en zigzaggende gangbro.

Den prisbelønnede tilbygning til Panum hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og er som sådan offentligt tilgængelig. I hvert fald i stueetagen, hvor alle er velkomne i den store kantine – en tur op til udsigtsetagen på 15. sal kræver billetkøb til en af de tre ugentlige rundvisninger.

Små spillere i det store spil

Kuglekunstværket hedder 'Pars Pro Toto' og er af skabt polsk-fødte og Berlin-baserede Alicja Kwade, der tidligere har udstillet en udgave af det på Louisiana.

Pars Pro Toto er latin for "en del i stedet for helheden", hvilket i denne forbindelse hentyder til, hvordan vores hverdagsproblemer nok kan føles som de største i universet men er mikroskopiske og abstrakte i det store billede, hvor planeterne, som stengloberme symboliserer, er hundredevis af millioner år gamle.

De sammenlagt 60 tons kugler er således spredt ud over campusområdet, så alle studerende og medarbejdere i Mærsk Tårnet på et tidspunkt i løbet af dagen kommer forbi mindst en af dem og bliver mindet om, at vi som mennesker blot er små spillere i det store kuglespil.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling