pixel

Riget går i zigzag

Det bliver lyst, grønt og V-formet, når Rigshospitalet bygger en helt ny fløj.

kbh magasin

Fakta

Rigshospitalets nordfløj

Et nybyggeri på 68.000 m2 med sengestuer, operationstuer og støttefunktioner.

Nordfløjen er udviklet af teamet: Aarhus Arkitekterne, 3XN, Nickl & Partner Architekten samt Grontmij.

Udbygningen af Rigshospitalet omfatter også patienthotel og parkeringshus for yderligere 25.000 m2.

Forventet fuldbragt i 2017.

Samlet pris: 1,85 mia. kroner.

Kort
Rigshospitalets Nordfløjen

Landets største og mest specialiserede sygehus skal udvides langs med kanten til Fælledparken. Om fem år vil Rigshospitalets nye, avancerede nordfløj have erstattet de ældre røde bygninger, der i dag ligger på hjørnet mellem Blegdamsvej og Frederik V.'s vej.

Nordfløjen bliver udformet som en serie V’er, der zigzagger hen over et tværgående strøg. Det giver nærhed mellem afdelingerne og korte gåafstande for personalet, samt masser af lysindfald til glæde for patienterne og elregningen.

Udendørs i hver af de fem V'ers vinkler skabes gårdrum, der både bliver til ophold og skal fungere som orienteringspunkter, der gør det enkelt at finde vej gennem bygningen. Hele zigzagget får også grønne tage til brug for både indlagte og ansatte.

3xn_rigshospitalet_4.jpg

Helende arkitektur

Inde i Nordfløjen, der forbindes til Riget med en gangbro, kommer der blandt andet nye operationsafsnit og 300 nye ensengs-stuer, der ud over al det naturlige lys begunstiges med udsyn til Fælledparken. I det hele taget indrettes udvidelsen efter principper om, at det virker helende for hospitalspatienter, at være i behagelige rum.

Projektets udvendige design er udtænkt af tegnestuen 3XN, der i det københavnske gadebillede især er kendt for tvillingehotellet Bella Sky i Ørestad og den halvfærdige FN-by på Marmormolen.

3xn_rigshospitalet_3.jpg

For at tilpasse sig omgivelserne er Nordfløjen højest ind mod de eksisterende bygninger og lavest i retning mod Blegdamsvej, hvor højden matcher de klassiske kar­réer på den anden side af vejen.

Facaden i glas og lys natursten er også tilpasset områdets eksisterende bygningsfacader, og vinklet, så den delvist skaber skygge for sig selv.

Rigets nye fløj tager efter planen imod de første patienter i 2017.

Se en grafisk præsentation af Nordfløjen:

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

For kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling