pixel

Nationalt rostadion med et lokalt hverdagstvist

Hovedstadens nye store roanlæg skal også være en fest i hverdagen omkring Bagsværd Sø.

rocenter danmarks rostadion

Sortedammen og alle de andre vandhuller inde i byen har mange kvaliteter, men til åre-arbejde på højt niveau kommer de til kort. Derfor tager hovedstadens roere ud til Bagsværd Sø, når der skal trænes og dystes frem mod de næste OL-medaljer til nationen.

Kort
Danmarks Rostadion

Det naturskønne Bagsværd Rostadion med den to kilometer lange bane har dog efterhånden svært ved at leve op til nutidens krav fra både de københavnske motionister og landets topatleter i roning, kano og kajak. Derfor skal det nu moderniseres  og udvides til Danmarks nye nationale rostadion, med det ikke helt overrumplende navn Danmarks Rostadion.

Det betyder, at opvisningsanlægget toptunes til internationale stævner med nye tribuner, nye start- og målområder og et nyt design-dommertårn i træ og glas.

Både bredde og elite får træningsfaciliteter i verdensklasse med daglig base i et nyt rocenter i samme byggestil som dommertårnet.

Og så skal det hele integreres i omgivelserne og indrettes fleksibelt, så rostadionet også giver rekreative muligheder for løbere, cykelryttere og alle andre, som færdes omkring søen, når der ikke lige kæmpes om medaljer ude på den.

Idéen er at udforme Danmarks Rostadion, så det er områdets fredede natur, der er den egentlige attraktion snarere end et ikonisk byggeri. Og ambitionen er at blive et international foregangseksempel på, hvordan eventanlæg ikke ender som store tomme prestigeprojekter, men kan tilbyde lokalområdet noget i hverdagen efter de store begivenheder.

Tribunen er også legeplads

Det moderniserede Danmarks Rostadion er tegnet af AART Architects i et team med Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, LIW-Planning og Viggo Madsen Ingeniører.

Kernen bliver rocenteret på 2.300 m2, der beklædt med rødt cedertræ lægger sig ned af bakken ved søens bred, som en tilføjelse mellem områdets historiske villaer. Indenfor kommer møde- og foreningslokaler, loungeområder, styrketræningsrum og café foruden bådhaller.

Udenfor bliver rocenterets terrasse på 400 m2 åben og tilgængelig for alle, og den offentlige sti omkring Bagsværd Sø vil gå tæt forbi klargøringsområdet, hvor roerne gør deres både klar og bærer dem ned til vandet.

Målområdets tribune og dommertårn ligger helt op til Hareskoven på en græsklædt bakke, og i det nye design af tribunebakken skal den invitere forbipasserende til leg og bevægelse med blandt andet en rutsjebane.

Grovkøkken i dommertårnet

Selve dommertårnet på 137 m2 bliver også tilgængeligt for alle aktive i området. Så foruden en udsigtsterrasse på toppen udstyres det med grovkøkken, toilet og et multirum, der kan bruges til for eksempel naturformidling eller yoga ved søen.

Fra tribunebakken anlægges en træningssti hen mod et nyt, såkaldt trailcenter – et slags kombineret klubhus, depot og mødested i naturen. Trailcenteret får handicaptoilet, plads til udendørs træning samt vaskeplads til cykler.

Roanlægget tæller også to nye opholdsbroer på søen, og ude på vandet bliver robanerne vinklet og målområdet uddybet på en måde, så turkanoer i almindelig fart kan sejle uden om fartbøllerne på konkurrence- og træningsbanen.

Klar inden VM i 2021

Danmarks Rostadion skal bygges og drives af Fonden Danmarks Rostadion, der er stiftet af Københavns Kommune, Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune sammen med Team Danmark.

Prisen for det opgraderede rostadion forventes at blive 120 mio. kroner, hvoraf tre fjerdedele er kommet i kassen. Københavns Kommune støtter selv med 22,7 mio., Gladsaxe Kommune med 10 mio. og Lyngby-Taarbæk Kommune med 2,6 mio., mens ind til videre A.P. Møller Fonden spæder til med 50 mio. og Lokale og Anlægsfonden med 10 mio.

De øvrige rekreative muligheder omkring Bagsværd Sø er Gladsaxe Kommunes projekt, som forventes at løbe op i yderlige 13,5 mio. kroner. Kommunen har selv bevilget de første 5,8 mio. og fået 2 mio. i støtte fra Lokale og Anlægsfonden.

Kommer økonomien helt i hus, kan Danmarks Rostadion stå klar i begyndelsen af 2020 og senest når Danmark er vært for VM i kano og kajak i 2021.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling