pixel

En rå og indbydende ting på kajen

Havnegade har fået en ny aflang skulptur, hvor københavnerne kan sidde og vente på Inderhavnsbroen.

havnegade skulptur klatre børn

I Havnegade for enden af Nyhavn ligger der en lang, sort, glinsende klump, der med sine skæve former straks vækker nysgerrigheden – og klatrelysten.

Kort
Skulptur i Havnegade

Iøjnefaldende og dragende slanger den sig ensomt ved kajens kant og minder om en falden træstamme, som bølgerne har slået omkuld og flået itu.

Fakta

Full Length

Havnegade 51, Kbh K

Bronzeskulptur af Kirsten Ortwed.

Vejer tre tons og måler 1280 cm i længden, 235 cm i bredden og 114 cm i højden.

Oprindeligt skabt til Statens Museum for Kunsts skulpturgade. Udført 2006-08.

Københavns Kommunes Borgerrepræsentation takkede i 2013 ja til skulpturen, som en gave fra Ny Carlsbergfondet.

Kirsten Ortwed

Dansk billedhugger, født 1948.

Har blandt andet udført Raoul Wallenbergs monument i Stockholm (1998-2001) og udsmykningsopgaver for Lunds Universitet (2000-04).

Repræsenterede Danmark på Biennalen i Venedig i 1997.

Arbejder p.t. med at færdiggøre en udsmykning til Moss i Norge.

Det er billedhuggeren Kirsten Ortweds skulptur 'Full Length'. En tre tons tung og tretten meter lang bronzeskabning, der har fundet sig til rette på havnepromenaden foran den gamle grønne toldbygning, der i dag rummer mad- og jazz-mekkaet The Standard.

Dens mørke farve er central og giver kontrast til omgivelserne. Rå og kantet emmer den af tyngde, og intet er overladt til tilfældighederne, når den konstant bryder med sine egne former for derefter at samle dem igen i sin fulde længde.

 

Kirsten Ortweds inviterende skulptur ligger lige ved siden af tilkørselsrampen til Inderhavnsbroen over til Grønlandske Handelsplads, Christianshavn og Holmen. Ankommet i tide til at byde de første cyklister over broen velkommen, men så blev åbningen af skandalebroen udsat igen-igen(-igen-igen-igen-igen).

Lige nu er der ingen, der ved, hvornår Inderhavnsbroen bliver færdig. Og så kan man jo passende sætte sig på Full Length og vente. Med sine organiske former er den nemlig ud over klatrestativ også ganske anvendelig som bænk med udsigt over havnen.

Skulpturen er en gave til København fra Ny Carlsbergfondet.

 

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • København
Havnegade er klar til at udfordre byens foretrukne havne-hangouts.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.