pixel

Smørrebrød i København

KBH siger aldrig nej til en rubber med kødpålæg og garniture - her er guiden til byens frisksmurte frokostfristelser til hverdag og fest

kbh magasin

Fakta

Levn fra en klunketid

Det højtbelagte smørrebrød er en københavnsk opfindelse der dukkede op på et væld af byens små skænkestuer og kælderspisesteder i 1880’erne.

Det ældst kendte menukort med smørrebrød på er fra 1883 og blev uddelt af tjenerne på Nimb i Tivoli.

Ikke til at pakke ind og med udpræget brug for assistance fra kniv og gaffel, var smørrebrødet især en spise for det finere borgerskab.

Den overdådigt overlæssede stil gik godt i spænd med klunketidens smag for overdreven pynt og udsmykning.

Oprindeligt fest- og aftensmad, men uløseligt forbundet med frokostrestaurant-traditionen der for alvor slog igennem i mellemkrigstiden.

Fakta

Sæt tænderne i Preben Elkjær

Verdens længste smørrebrøds-seddel udleveres hos Restaurant Ida Davidsen i Store Kongensgade – det er skam certificeret af Guiness Rekordbog.

Overblik er påkrævet når der skal vælges mellem de på dagen op til 350 forskellige madder hvoraf en del er opkaldt efter lokale kendisser i alle afskygninger.
Var det for eksempel noget med en gang Lotte Heise (tomat og sommersalat), en Uffe Ellemann (frikadelle, aspargeskartoffel og rødbede) eller en Preben Elkjær (rødspættefilet, røget laks, kryddersild og slikasparges)?

Fru Ida står stadig i køkkenet på Københavns mest berømte smørrebrødsrestaurant der i år har fået en aflægger hos Ketchup i Tivoli og nutildags bestyres af sønnen Oscar (med c), tipoldebarn af Oskar (med k), der startede familie gesjæften op med sølle 177 slagser i 1888.

Top 3-madder hos Fru Ida

1. Dyrlægens natmad
Er og bliver danskernes favorit. Opstod hos det davidsenske dynasti i 1920’erne hvor en stamkunde, der var dyrlæge, hver aften bestilte den samme mad med leverpostej, fedt, sky og saltkød.
1 stk. 50,-

2. Fiskefilet
Den klassiske stegte rødspættefilet går aldrig af mode og suppleres på hitlisten af en ny, lettere anretning i forårstøj med yoghurtdressing og asparges.
1 stk. 90-95,-

3. Niels Jørgen Kaiser
Den oftest bestilte af kendis-madderne er også med leverpostej. Især de svenske gæster deler den mangeårige Tivoli-direktørs smag for bacon, champignon, friteret persille og tyttesylt til kødpostejen.
1 stk. 70,-

Store Kongensgade 70, Kbh K
Man-fre: 10.30-17
idadavidsen.dk

Med det rustikke mormorkøkkens comeback har også rugbrødsmaden, den danskeste af alle danske specialiteter, fået nyt liv.

Efter en årrække som højt belagt fortidslevn med et tarveligt rygte, er smørrebrødet igen en eftertragtet frokostspise i København og serveres i alle inkarnationer: Fra smørrebrødsjomfruens ærlige håndmadder til kendiskokkens designer-rundtenommer i luksuriøs gourmetkvalitet.

KBH ELSKER Byens Smørrebrødsanretning: Den morgenfriske hverdagskonge

Med dette fund af en typisk smørrebrødsforretning, godt skjult i en ensrettet gallerigade bag Sølvtorvet, græder du aldrig mere over glemt madpakke.

Faktisk begynder du at glemme med vilje, så du kan få den saftige flæskestegsmad eller sprøde og kødfulde fiskefilet til frokost. Sølle 15 kroner må du slippe for hver, og med mere enkelt pålæg er vi helt nede på en vantro tier – forbløffende i forhold til velsmagen på de hele stykker hjemmebagt kernerugbrød med akkurat tilpas garniture.

Lige meget hvornår du skal møde, kan du forsyne dig på vejen, for håndværkerhemmeligheden i Rørholmsgade (blot et rejemadskast fra anderledes anerkendte Aamann’s) åbner allerede klokken 6-nul-dut.

Byens SmørrebrødsanretningRørholmsgade 2, Kbh K Man-fre: 06-13.45smoerrebroed.dk

KBH ELSKER Restaurent Schønnemann: Den schöneste klassiker

schoenemanns_cmyk.jpg At diskutere hvilken af byens traditionelle frokostrestaurationer der er bedst, er lidt som at skulle fastlægge hvis bedstemor der er sødest.

Men i Schønnemanns høje kælder med de blyindfattede ruder og strøsand på gulvet, er standarden lige så svimlende som selektionen af serveringer – er seks slags tatar nok?

Betjeningen er kammeratlig kompetent og madderne perfektion i overbevisende størrelser. 64 forskellige snapser, selvfølgelig skænket til randen.

Restaurent SchønnemannHauser Plads 16, Kbh K Man-lør: 11.30-17restaurantschonnemann.dk

KBH ELSKER Aamann's: Reformatorens rundtenommer

aamans.jpg Adam Aamann beskyldes fra alle sider for at have revitaliseret det danske smørrebrød, og det passer. Uden at blive for smart eller for mærkeligt, trimmes og genopføres traditionerne som udsøgt gastronomi.

Reformationen smager så tungen smælder og koster derefter, hvilket føles absolut rimeligt indtaget på adressen. Grænsen mellem luksus og dekadence er dog nok nået med en halvtredser for en halvstor porremad to go – også selv om man får labert engangs-træbestik med.

Aamann's Etablissement & Take AwayØster Farimagsgade 10-12, Kbh Ø Etablissementet man-lør: 12-16 (frokost) Deli’en man-søn: 10:30-16 (frokost)aamanns.dk

KBH ANBEFALER The Royal Café: Småt men vildt godt

Japanermagneten i en baggård ved Storkespringvandet kalder deres rubbere for ’smushies’, en sproglig sammentrækning af ’smørrebrød’ og ’sushi’. Det har noget med størrelsen at gøre, og kan da også oversættes til ”nærmest pindemadder”.

Uhyre delikate er de, de kære små (kartoffelmads-hapsen er fra en anden verden!), men regningen er bestemt ikke tilsvarende miniput, så for mæthedsfornemmelsen bliver du enten ruineret eller skal spise hjemmefra.

The Royal Café Amagertorv 6, Kbh K Man-fre: 10-19, lør: 10-18, søn: 11-17theroyalcafe.dk

KBH ANBEFALER Dyrehaven: Hippe tømmermændsmadder

Meget vesterbroske Dyrehaven (halvt bodega, halvt hipster-café) på opblomstrede Sønder Boulevard er ikke kun et drønpopulært sted at gå på bar ud på aftenen, men også et oplagt sted at behandle følgerne næste dag med den alt for oversete tømmermandskur: smørrebrød.

Der er kun fire slagser på tavlen blandt de brune træpaneler og designerlamperne, men det inkluderer både et stort stykke med hjemmelavet leverpostej og et med en lokalt hyldet hønsesalat.

DyrehavenSønder Boulevard 72, Kbh V Man-søn: 12-16 (frokost)dyrehavenkbh.dk

KBH ANBEFALER Slagteren ved Kultorvet: Med eget kødpålæg

Økologiske Jens Slagter og hans kække svende er ikke kun et besøg værd for bøfferne. Her smøres også håndmadder til den rørende enhedspris af 11,- for en halv rundtenom med eget kødpålæg, og så har den møre rustbøf stadig både remo, ristede, asie og peberrod på.

Eller hvad med den småeksotiske kalvefilet med karry/champignon-dressing og purløg? Tre stykker er nok til en fuldkommen frokost – held og lykke med at finde en ordentlig sandwich til de penge.

Slagteren ved KultorvetFrederiksborggade 4, Kbh K Man-tors: 8-17.30, fre: 8-19, lør: 8-14kultorvet.dk

KBH ANBEFALER Orangeriet: Frisksmurt i Kongens Have

I det sirlige hvide lysthus i udkanten af Kongens Have, hvor Michelinstjerne-belønnede Geranium også har boet, har nyåbnede Orangeriet en håndfuld rugbrødsmadder i den moderne Aamannske tradition med på frokost-kortet.

Såvel den stegte sild med dild og kapersbær som parkudsigten fra de mange vinduespladser, er en attraktion. Her er altid lyst og luksuspicnic-stemning, også på en kedelig blæsedag – og det er populært, så kom tidligt eller bestil bord.

OrangerietKronprinsessegade 13, Kbh K Tir-lør: 11.30-15 (frokost), søn: 12-16.30restaurant-orangeriet.dk

HUSK OGSÅ LIGE!

Slotskælderen hos Gitte Kik: Som nabo til Christiansborg, emmer kældermurene af hundrede års politiske rævekager. Du kan nyde dit dikkedarfri smørrebrød fra Staunings stamplads, mens du smuglytter til de mange ping’er fra Borgen der stadig sidder her når TV-Avisen ikke kan få hul igennem.

Fortunstræde 4, Kbh K Tir-lør: 11-15 (frokost)

Moster Elses Smørrebrød: "Kød & Pålæg” står der på markisen lige ved Svanemøllen Station, og hvem har så brug for yderligere oplysninger? Fra tidlig morgen smører Else madder og kokkererer i autentisk hjemmelavet kvalitet til vennepriser. Heldige Ydre Østerbrotyper!

Østerbrogade 151, Kbh Ø Man-fre: 7-15

Rabes Have: Atmosfæren kommer rullende som havets bølger på den sammensunkne og maritime frokostknejpe ved Christianshavns vold der i 1600-hvidkål lagde ud som brændevinsbrænderi. Gå efter den beyond hyggelige gårdhave og bed om et kik ind i mindestuen for skoleskibet Georg Stage.

Langebrogade 8, Kbh K Ons-søn: 11-16

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • Indre By
Christiansborg har åbnet byens højeste tårn for alle med lyst til sublim københavnerudsigt og nyklassisk dansk mad.
  • Byens Liv
  • København
Nu kan du spise tarteletter, shoppe vintage og spille bob på ét og samme sted: Kaffe & Kluns.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens liv

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.