pixel

Chokolade i København

Erstat den tarvelige konfekt til vinterkaffen og den udtjente kransekage til nytårsbrusen - chokolade er gudernes føde

A xoco chokolade

Fakta

Kend din chokolade

Den mørke

En blanding af sukker, kakaosmør og 60-75 procent kakaomasse (mere bliver for bittert for de fleste ganer).

Den lyse

Mindst 25 procent kakao tilsat sukker, kakaosmør, vanilje og mælk – deraf aliasset mælkechokolade.

Den hvide

Er lys chokolade bare helt uden kakao.

Ganache

Det fine ord for trøffelmasse – det vil sige indmad baseret på fløde, chokolade og ofte smør, der kan iblandes hvad som helst – typisk frugt og/eller krydderier.

Fakta

Purple Gold

Botanikere kalder velvalgt kakaotræet Theobroma Kakao a.k.a. gudernes føde.

Kakao udvindes af de bitre lilla frø fra kakaotræets frugt som aztekerne i sin tid brugte som hård valuta.

Kakaobønnerne bliver brune når de ligger og gærer efter høsten hvorefter de tørres og ristes i de aromagivende skaller.

Kakaobønnerne mases til en tyktflydende masse der bruges direkte i chokoladeproduktion eller presses til lige dele kakaopulver og fedtstof, kaldet kakaosmør.

Godt for dig, skidt for Fido

Den rene chokolade med høj kakaoprocent er faktisk slet ikke så syndig.

Udover at kvikke dig op og stimulere humøret, er kakaoen (nydt med måde) både god for dit blodomløb og din fordøjelse.

Det er ikke videnskabeligt bevist at chokolade også skulle være et afrodisiakum selv om du måske har gjort dig erfaringer i den retning.

Hold til gengæld godbidderne langt væk fra hunden, katten eller kælepapegøjen. De kan nemlig ikke udskille den teobromin der gør dig glad, og risikerer i stedet at blive alvorligt forgiftede.

Valrhona i Magasin

Chokoladen fra fine franske Valrhona, der herhjemme har Meyers madimperium som bannerfører og udbyder, er et populært valg blandt kokke.

Nu har Meyers Deli i Magasins gastronomiske kælder fået direkte konkurrence fra Valrhonas første danske konceptbutik der åbnede 1. november.

Fakta

Fra aztekerne til Anthon

1500-tallet

De mellemamerikanske civilisationer havde længe været glade for et forfriskende krus vand med knuste kakaobønner.

1500-tallet

Spanierne kom i 1500-tallet forbi og tog drikken med sig hjem.

1800-tallet

Først i 1800-tallet fandt en hollænder på at presse fedtet ud af bønnerne til kakaopulver.

1847

Verdens første plade spisechokolade blev støbt i 1847 da en englænder blandede fedtet tilbage igen.

1884

Da urtekræmmeren Anthon Berg fra Gammel Strand i 1884 købte en konfektureforretning, grundlagde han den ældste danske chokoladeproduktion der stadig er i gang den dag i dag.

Hovedstaden forstår at friste med hjemmelavede himmerigsmundfulde. Slå to cirkler på et bykort med centrum i Købmagergade og Gammel Kongevej, og du har chokomanens københavnske dødsrute.

Et par hapser luksuslade med skyhøj kakaoprocent koster let det samme som en hel plade Marabou, til gengæld er nydelsen så koncentreret at smagsløgene ikke savner hvad sidebenene spares for.

Magasinet KBH elsker

A XOCO: En på smagsopleveren

Gedeost/timian, ananas/roquefort, bacon/tomat og foie gras/hindbær. Det lyder som en dekadent brunchmenu, men er forbløffende fortræffelige fyldte chokolader fra A XOCO – vi lover at de smager meget mere af dessert end af ostemad.

De fusionsfriske chokoladegastronomer excellerer i sofistikerede smagsoplevelser, i mindre provokerende kombinationer og i de helt enkle klassikere. Alle komponenter er selvklart selvgjorte helt fra bunden, og du kan følge kreativiteten ude i chocolateriet gennem glasruden i den eksklusive og overskuelige butik som har marcipanbrødsmastodonten Anthon Berg i kulissen.

Udpræget voksenlade, udpræget anderledes, men ikke udpræget dyrere.

A XOCO
Gammel Kongevej 115, Frb

alida_marstrand.jpg

Alida Marstrand: Gammeldags nu til dags

I fornemme Frederiksstaden findes byens sidste oldschool direkteud- fra-baglokalet-på-bagepapirchokolade. Kælderbutikkens forgyldte spejle har været med siden starten for snart 80 år siden – flere af de 26 traditionelle fyldte typer ligeså.

Her afregner man (ikke så nøjeregnende) på vægten og er gavmilde med smagsprøverne – ikke dagens ophakkede sample som de fleste andre steder, men det stykke, vi står og snakker om, lige fra montren. Specialiteten er den med syltet ingefær, en sær mundfuld på den vanedannende måde.

Alida Marstrand Chokolade
Bredgade 14, Kbh K

bojesen_chokolade.jpg

Bojesen: Fokuseret finesse

Få skridt fra bland selv-slikoverdrevet Candy Megastore ligger den diametrale modsætning: et lillebitte butikslokale med et bittelille udvalg af madentreprenøren Rasmus Bo Bojesens fristelser. De fire typer chokoladestænger med nødder er gourmandernes Ritter Sport, og blokken med tyktflydende kaffe-/chilifyld måske Københavns bedste enkeltstående stykke. Så det koster.

Selvforkælelse tilbydes også via Bojesens egen råchokolade, marcipan og nougat, hans grafisk imponerende kager, syltede delikatesser og isen kendt fra Irma.

Bojesen Chokolade
Frederiksborggade 3, Kbh K

Magasinet KBH anbefaler

Summerbird: Flødebollens mester

Den fynske Løgismose-klan har fået æren for at genopfinde det gode gamle negerkys, og luksusflødebollen med vaniljecreme og marcipanbund har da også stadig hæderspladsen i deres små Summerbird-boutiques. Men de kan så meget andet, ikke mindst noget med frugttrøffel. Og mandler i alskens afskygninger. Kan du huske dengang alle skulle have chokobodypaint? Det nye fede er chokoladesushi: hapser af f.eks. hvid chokolade med lakrids der lige dyppes i blommebalsamico.

Summerbird Chokolaterie
Kronprinsensgade 11, Kbh K

Peter Beier: Overvældende crowdpleaser

Komplet med chokoladefontæne og cafélounge breder Beiers choko-imperium sig ustoppeligt på begge sider af Øresund. Der er volumen til forskel – både i butiksstørrelse, de 80 forskellige varianter, og de mindst lige så mange slags gaveæsker der kan give enhver nybegynder sved på panden. Det bombesikre tip fra KBH til dig er: Pyramider til svigermor, hjerter til den elskede, og dinoer til barnet. Blærefakta: Beier bruger ikke bare egen råchokolade, men egen plantage!

Peter Beier Chokolade
Skoubogade 1, Kbh K

Frederiksberg Chokolade: Mumselade siden 1923

Gamle originale opskrifter går hånd i hånd med nye skæve påfund hos Frederiksberg Chokolade der giver byens bedste bud på børnelade der ikke er det rene supermarkedsskrald. Som for eksempel Motorladen der er en frydefuld lys motorcykelskal fyldt med karameltrøffel. Eller sæsonflødebollerne. Det omfangs- og traditionsrige frederiksbergske håndværk smelter dog på tungen af alle målgrupper – og sådan en ren 100-grams-plade med påskriften ’undskyld’ er altid handy at have på lager.

Frederiksberg Chokolade
Frederiksberg Allé 64, Frb C

Husk også lige!

Mormorchokolade... der er jo ikke nødvendigvis noget galt med klassisk mainstreamchokolade som den vores mormødre stopfodrede os med da vi var små.

Magasin

har håndlavet sin egen siden 1933, og selv om det ikke længere foregår ved Kongens Nytorv, men på Avedøre Holme, er deres marcipanbrødsvariationer stadig anbefalelsesværdige.

Sv. Michelsen

frister også for fuldt tryk i dit lokale storcenter med et afsindigt udvalg i gaveæsker. Deres chokoladedamer i Illum er vildt flinke, så hvad gør det at det ikke bliver mere eksotisk end overtrukken ananas.

Frellsen Chokolade

har været på banen siden 1897 – i første omgang dog som en benhård bolsjefabrikant. Først flere år efter anden verdenskrig blev bolsjekogeriet lagt på hylden til fordel for en intensiv chokoladeproduktion.

Mest læste

relaterede
artikler

KBH siger aldrig nej til en rubber med kødpålæg og garniture - her er guiden til byens frisksmurte frokostfristelser til hverdag og fest

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling