pixel

Københavnske minder til deling

Du kan også bidrage til byens online historiebog med personlige erindringer fra København.

kbh magasin

Fakta

Erindringer.dk: Københavnernes Fortællinger

Et site skabt af Københavns Stadsarkiv.

Indholder fra start 2.300 scannede dokumenter og digitaliserede fortællinger fra stadsarkivet.

De fleste er barndomsminder skrevet af københavnske pensionister i 1969 på opfordring af daværende socialborgmester Børge H. Jensen, og handler derfor mest om perioden 1900-1950.

Alle kan fremover skrive med på Københavns historie ved at dele deres erindringer om stort og småt på sitet.

Nu kan du lære din by endnu bedre at kende og det endda uden at skulle ud i efterårsregnen. Websitet erindringer.dk lader dig nemlig synke godt ned i sofaen med læsestof om København i gode og dårlige tider.

Beretningerne stammer fra byens stadsarkiv, er skrevet af københavnerne selv, og beskriver især byens udvikling fra 1900 til 1950. Men på nettet er intet som bekendt endeligt, og hjemmesiden er under konstant udvikling med flere fortællinger fra flere tidsperioder.

Far i rendestenen

De foreløbigt over 2.000 nedskrevne minder giver dig mulighed for at forstå byens historie indefra, og mange af fortællingerne er meget rørende. Læs for eksempel Camilla Cecilie Christine Enggrens (født 1892) tidlige barndomserindring fra arbejderklassen i et meget fattigt København:

“Da jeg kom hjem en dag, lå min far i rendestenen. Han var døddrukken. Det havde jeg oplevet før, og jeg forsøgte at hjælpe ham op. Men han kunne slet ikke støtte på fødderne, for han havde brækket begge ankler. Jeg blev meget bange og troede, at politiet ville tage ham. Så jeg styrtede tilbage til mit arbejde, da jeg vidste, at herren i huset var læge. Da jeg tudende havde fortalt ham, hvor min far lå, kørte han straks i sin fine vogn med kusk og tjener derhen med mig. Gadens unger flokkedes om os og piftede over det flotte køretøj, der kom og hentede den fulde skomager. ”

En kollektiv hukommelse

Hvis du bliver inspireret under din læsning til selv at bidrage med en fortælling om dit København, er du meget velkommen. Det behøver ikke at være hele din livshistorie, du deler på websitet, men måske en anekdote om et arbejde du har haft, et kvarter du har boet i, eller måske en erindring om en bestemt tid i dit liv i København.

Når du bidrager, bliver du en del af den kollektive hukommelse siden danner ramme for. Udover at være rettet mod den historieinteresserede københavnere, er erindringer.dk også beregnet til undervisningsbrug. Her kan hjemmesiden både være en fortællende skattekiste for folkeskole- og gymnasieelever og et arkiv af kilder for universitetsstuderende.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Indre By
En vold forsvandt og gjorde plads til Københavns nye centrum, der blev mindre og mindre grøn gennem årene, men som i 2019 genåbner med egen metrostation — og nye træer

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens liv

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.