pixel

Kraften fra Ørsted­værket skal flytte ind i 'The Powerhouse'

Nyt byggeri ved vandet overtager byggegrund fra kuldsejlet hotelprojekt — og vil også byde på aktivitet i stueetagen.

the powerhouse sydhavn

Det er 10 kraftfulde etager, der fra 2024 vil begynde at rejse sig på Enghave Brygge — samme år som den nye metrostation for området vil åbne kun 100 meter væk.

Vi er lige ved siden af H.C. Ørstedværket, der på engelsk er en power station, og navnet på dens nye nabo bliver The Powerhouse

Formsproget er heller ikke til at tage fejl af: Med de meget store vinduer og vertikale linier op gennem facaden, taler The Powerhouse en slags opdateret dialekt af det godt 100 år ældre kraftvarmeværk lige ved siden af — blot med en helt anden funktion indendørs.

For hvor H.C. Ørstedværket til manges fortrydelse skal forblive med at brænde gas af og producere el og varme til byen, er The Powerhouse 100% kontorbyggeri.     

'Powerhouse' bruges på engelsk i dag som betegnelse for en person eller en ting med energi og kraft i sig, så betydningen er klar: Kraften fra Ørstedværket skal i overført betydning flytte ind omkring de mange skriveborde og PC'er der vil fylde det nye byggeri.        

Meget mere glas

Det er arkitekterne hos den allestednærværende tegnestue Cobe, der har stået for de industrielle linjer på det 50.000 m2 store byggeri, som vil blive en markant tilstedeværelse her blot 140 meter fra de små, to etager høje byhuse på den kunstige ø Sivholm

Også farverne på det nye byggeri lægger sig tæt op ad kraftværksnaboen med sine rødbrune nuancer, der også ses på meget andet københavnsk nybyggeri i disse år. Men ellers er det glasset, der dominerer de kommende facader.

Vertikalt er det kun etageadskillelsen på The Powerhouse der ikke er beklædt med glas, og det kommende kontorfolk kan derfor se frem til en næste ubrudt udsigt over hovedkanalen omkring Engholmene.

Engholmene er navnet på de kunstige øer, der er er anlagt og udgravet yderst mod vandet på det gamle industriområde Enghave Brygge.

Indendørs skal The Powerhouse være et såkaldt 'flerbrugerhus'. Det vil sige, at man ikke kommer til at se ét mulitnationalt firma leje hele bygningen som sit nye domicil, men at den i stedet vil blive udlejet i mindre bidder til forskellige firmaer.

I alt vil der i bygningen være næsten 13.000 m2 at boltre sig på, hvilket ifølge planerne er nok til, at næsten 1.000 mennesker fremover kan arbejde i dette ene hus.     

Planerne for stueetagen er endnu løse, men NPV — der er udvikleren af projektet — ser muligheder for både detailhandel, madsalg og café for sig.

Og i den anden ende af bygningen — allerøverst — er der også planer om andet end kontorer. For når vi startede med at sige, at byggeriet er 10 etager højt, er det faktisk lidt en løgn. Den 10. og øverste etage er i planerne ikke en regulær etage, men en 'indendørs tagterrasse' til husets brugere.

Joyn blev til Power

Oprindeligt skulle der faktisk slet ikke have været kontorbyggeri her ved H.C. Ørstedværket overhovedet.

Det er kun 1½ år siden, vi kunne vise de opdaterede planer for 'Hotel Joyn', der skulle ligge netop her, hvor The Powerhouse vil nu vokse frem.

Siden måtte NPV droppe en salgsaftale med den tyske investor, der skulle købe det færdige hotelbyggeri. Københavns Kommune ville nemlig i sidste ende ikke give tilladelse til at opføre næsten 250 nye hotelejligheder på stedet — som Hotel Joyn skulle indeholde — og derfor faldt de ellers fremskredne planer til jorden.

Byggeriets funktion er derfor siden blevet justeret — og det samme er arkitekturen i forhold til de oprindelige tegninger fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Man kan nemt spore formerne fra det nu droppede projekt på Cobes nyere version, og fodaftrykket er det samme. Men facaden er nu helt anderledes domineret af vinduespartierne — og har nogle spring og en struktur, som den oprindelige bygning ikke havde.

Der kan dog stadig nå at ske ændringer, inden gravemaskinerne ruller i stilling — forventeligt altså i 2024. Efter planen står den færdige bygning klar med udsigt over kanalen i 2026, og måske altså café og restaurant i stuetetagen til dem der bare er på spadseretur langs Københavns nye kanaler.   

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling