pixel

Tivoli må ikke få kant

Deja vu: Forlystelsesparkens nye drømmeprojekt Tivoli Kanten er også nedstemt af kommunen.

kbh magasin

Planerne om at forvandle Tivolis golde grå mur overfor Hovedbanen til den bugtende glasarkade Tivoli Kanten har siden 2008 bare ligget og ventet på, at forlystelsesparken fik råd til den trecifrede million-investering. Eller, det troede de fleste.

For nu, hvor Tivoli er klar til at rykke, er Københavns Kommunes politikere ikke længere med på ideen om krystalklædt shopping og spisning langs med den gamle have. Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget har stemt nej til Tivoli Kanten, allerede inden de mange lokalplansprocedurer kunne gå i gang.

Dermed er Tivoli reelt nød til at opgive, eller i hvert fald markant ændre det stjernearkitekttegnede prestigeprojekt – i et rent deja vu fra sagen om det forkastede, 102 meter høje Tivoli Hotel i det modsatte hjørne ved Rådhuspladsen.

tivoli_kanten_2.jpg

Et ansigt mod Vesterbro

Tivoli Kanten skulle have været en transparent arkade i tre etager med taghaver på toppen. Ud over en udvidelse af luksushotellet Nimb skulle den rumme butikker og caféer, og dermed skabe en livlig sammenhæng mellem Tivoli og resten af byen til erstatning for den nuværende stenmur.

Glassets lethed skulle give Tivoli et ansigt ud mod Vesterbro med bredere fortov og træer langs Bernstorffsgade. Ind mod forlystelsesparken skulle bebyggelsen være i sten med mange terrasser og hængende haver i tråd med havens eksisterende stil.

Det hele udtænkt af det amerikanske arkitektfirma kendt for Louvre's glaspyramide, Pei Cobb Freed & Partners, der oprindeligt forestillede sig Tivoli Kanten gå hele vejen rundt fra Industriens Hus på Vesterbrogade, langs Bernstorffsgade og til koncertsalen på Tietgensgade.

tivoli_kanten_3.jpg

Endnu en nedtur for Tivoli

Med finanskrisens mellemkomst er Tivolis ambitioner dog mere end halveret, og det nu nedstemte forslag går kun fra hovedindgangen på Vesterbrogade til Nimb på den første del af Bernstorffsgade.

»Byggeriet i Tivolis plan er for bastant og ude af trit med Tivolis historie og udseende. Vi er meget åbne for, at der skal ske noget med det hjørne, men det her byggeri må vi altså sige nej til. Tivolis hovedindgang er et af de mest fotograferede steder i København, og dens stil skal respekteres,« siger Enhedslistens Teknik- og Miljøordfører Morten Kabell til MetroXpress.

I den gamle have kommer nedstemningen tilsyneladende som en stor overraskelse. Der var dækket op til revanche med et nyt drømmeprojekt, efter at superstar-arkitekten Norman Fosters skulpturelle kæmpehotel blev skudt ned af politikerne i 2007. I stedet er Tivoli nu slået helt tilbage til start igen.

»Tivoli har haft en løbende, tæt dialog med kommunen om projektet. Vi har i den proces ikke oplevet nogen kritik af æstetikken af Bernstorffsgade, som den her begrundelse går på. Så vi skal lige tage en pause og tænke, hvad vi skal gøre herfra,« siger forlystelsesparkens kommunikationskonsulent Ellen Dahl til Politiken.

tivoli_kanten_4.jpg

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling