pixel

Barndommens gade klar til leg

Tove Ditlevsens nyrenoverede plads på Vesterbro smelter sammen med den lokale skolegård.

tove ditlevsens plads bascon

Fakta

Tove Ditlevsens Plads

Enghavevej, Kbh V

Fornyet som del af Områdefornyelsen Centrale Vesterbro.

Designet af Bascon med urbanistgruppen Supertanker, tegneren Katrine Clante og murkunstneren Peter Skensved som rådgivere.

Kort
Tove Ditlevsens Plads

Hver kvinde står mellem disse to, forelsket, elsket og ren. En gang hvert hundred år kan det ske, de smelter sammen til en.

Ordene står skrevet på en lav, rå betonmur på Tove Ditlevsens Plads ved Enghavevej. Besat med smalle grønne lameller fungerer muren som en af flere nye aflange bænke på den ommøblerede plads, der i sin fornyede udgave netop formår at smelte tingene sammen til ét.

Vesterbro-digteren og -forfatteren Tove Ditlevsen er en vægtig del af bydelens ånd og identitet, og det bevidner hendes før lidt hengemte plads endelig også. Den er blevet et litterært, legende og indbydende byrum – der samtidig er vokset betragteligt.

Nu omringer Toves Ditlevsens Plads nemlig hele Tove Ditlevsens Skole ved at strække sig ned af Frederiksstadsgade, ind gennem Sct. Matthæus Kirkens have og tilbage igen op til Enghavevej langs Matthæusgade.

 

Både gade, plads og skolegård

Den klare januarsol rammer de nylagte brosten og får den krystalklare frost til at glimre hele pladsen op. Trods en bidende kulde er der masser af liv denne vintereftermiddag. En midaldrende kvinde tripper igennem med sin hund. To ældre mænd sidder og sludrer og nyder en stille stund. Og skolegårdens børn, der lige har fået fri, løber legende omkring på pladsens flanker, der er blevet en stor legeplads.

Rækværket mellem pladsen, sidegaderne og skolegården er væk og de tidligere adskilte byrum smeltet sammen til et fælles, der er tilgængeligt for alle. Som det blandt andet også kendes fra Guldberg Byplads ved Guldbergsskolen på Nørrebro.

Følger man de grønne linjer malet på asfalten langs Tove Ditlevsens Skole, bliver man mødt af grønne skrifter, der ligner små rebusser. Der er matematiske ligninger, kvadratrødder, decimaltallet pi samt modernistiske forfatterkolleger som Strunge, Turèll og Rifbjerg at finde, hvis man bevæger sig gennem pladsen på jagt efter viden.

 

Børnene med på råd

Genopfindelsen af Tove Ditlevsens Plads er en del af Områdefornyelsen Centrale Vesterbro, og især eleverne fra skolen har været involveret i udformningen undervejs. Det er tydeligst på stykket ned af Frederiksstadsgade, der er udstyret med lokkende trampoliner, grønne træhængekøjer og flittigt brugte skaterudfordringer.

Det grafiske udtryk, typografien og de grønne farver går gennemført igen hele pladsen rundt fra betonbænkene med inskriptionen, der minder os om Tove Ditlevsens blændende talent for ord.

Nu er digtet 'De evige tre' også et fysisk samlingssted i et multifunktionelt byrum, hvor forskelligheder kan mødes på kryds og tværs i en afspejling af den folkelige diversitet der forbindes med både Vesterbro og Ditlevsen.

 

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling