pixel

Nordhavn får ny træbrygge på ½ kilometer

Sandkaj i Nordhavn har været en enorm succes — nu får Nordhavn en endnu længere træbrygge ud til vandet.

sundmolen træbrygge

Det nye Nordhavn er måske bedst kendt for to ting:

At have Københavns højeste kvadratmeterpriser — og at træmolen langs Sandkaj er blevet et trækplaster for solslikkere i årets varme måneder.

Molen er mere end 400 meter lang, og når temperaturen runder 25, er der ikke mange millimeter på den, der ikke er optaget af en solcreme-indsmurt københavner.

Mere plads har været efterspurgt, og dét kommer der nu.

Det kommunale udviklingsselskab By & Havn er gået i gang med at anlægge en ny træbrygge langs Orientkaj, der ligger en anelse længere mod nord end Sandkaj.

Med sine 500 meter bliver den ikke blot endnu længere end succesen Sandkaj, men også Københavns længste træbrygge.

Og adgangsforholdene er på sin vis endnu bedre end Sandkajs. Fra Nordhavns metrostation skal man nemlig i dag gå en kvart kilometers penge gennem byggeri for at komme hen til det solbeskinnede trækplaster langs vandet. 

Men Orientkaj ligger i umiddelbar forlængelse af Orientkaj Station, og fra den hævede station vil man ikke blot have fri udsigt til den nye træbrygge. Man vil også — næsten — kunne træde direkte fra metroen og ud på promenaden langs vandet, der altså nu får en brygge langs det meste af sig.

Mord nord, ikke syd

Der er dog en væsentlig forskel på den nye træbrygge og Sandkajs etablerede fluepapir: 

På Orientkaj vender træbryggen mod nordøst og ikke mod syd. Dét vil betyde, at man det meste af dagen vil have solen bag sig, hvis man ligger med fødderne mod vandet — og derfor bliver Orientkaj nok ikke helt samme sommersucces som Sandkaj er blevet det.

Bryggen bliver etableret uden på den eksisterende kaj og vil variere i højden: Nogle steder vil den være sænket tæt på vandet, så man kan bruge molen bagved som ryglæn, mens den andre steder vil være løftet højere op i gadeniveau — med skrånende flader der forbinder de forskellige niveauer.

Helt berøvet for sydvendte byrum mod vandet bliver Sundmolen dog ikke. 

Sundmolen er den "tange" der stikker ud i vandet lige ved Orientkaj Station og som har Orienkaj på den nordlige side og Sundkaj på den sydlige.

Næsten ude på spidsen af tangen er tegnestuen BIG ved at opføre et nyt hovedkontor, men derfra og til man støder ind i Øresund, er der et stykke på omkring 40 meter.

Simultant med anlægget af den nye træbrygge vil der her blive anlagt et nyt byrum, der har arbejdstitlen 'Udsigtspladsen'.

På listen over ingredienser står fliser, sten, bløde overflader, bænke og "bynatur inspireret af skov og strand" — og den nye plads vil med sin placering helt ude på spidsen også have et område, der vender mod syd.

Faktisk vil den være omgivet af vand på tre sider, og meget skal gå galt, før den ikke bliver en hel del mere behagelig at opholde sig på, end det er tilfældet i dag. Har man været på besøg tidligere, vil man nemlig være blevet mødt af 1.500 m2 asfalt fyldt op af parkerede biler.

På den sydlige del af den nye plads vil der blive anlagt sandområder og en promenade langs kanten. 

Fyr på tippen

Ser man allerede nu et udflugtsmål til den kommende sommer for sig, bliver man nu skuffet.

Den eksisterende kajkant skal nemlig renoveres, før man kan gå i gang med at anlægge ny træbrygge og ny plads — og derfor vil der gå et lille år med at få det hele gjort klar.

By & Havn forventer, at man til februar 2024 kan — om ikke lægge sig i solen — så i hvert fald spadsere en tur på den nye træbrygge og nyde udsigten over Øresund fra den nye plads.

Derfra vil man faktisk kunne gå lidt videre, da man i forbindelse med arbejdet også istandsætter molens 70 meter lange 'tip', der lægger jord til et lille, og mere end 100 gammelt, "fyrtårn".

Og så kommer der jo — formentlig — også en sommer i 2024, hvor man kan afprøve, om de nye tilbud på Sundmolen byder på værdige alternativer til solbadningen på Sandkaj. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling