pixel

Større Svanemølle­strand et lille skridt nærmere

Sidste år blev der ikke fundet penge til at udvide "sandkassen" i Svanemøllebugten. Ny politisk interesse puster måske liv i projektet.

Svanemøllestrand populær badegæster

Tilstrømningen til de nordligt placerede strande ved Svanemøllen, Charlottenlund Fort og Bellevue er massiv når badesæsonen starter.

Ikke mindst derfor vedtog politikerne på Københavns Rådhus sidste sommer et medlemsforslag fra Enhedslisten, der skulle undersøge muligheden for at udvide Svanemøllestranden.

Politikerne bad embedmændene i Teknik- og Miljøforvaltningen om at udarbejde et såkaldt "budgetnotat" — en kort beskrivelse af en sag, der kan bruges som et forhandlingspunkt, når byens skatteindtægter skal fordeles.

I budgetnotatet anslog forvaltningen, at man i første omgang ville have behov for en lille million kroner for at kunne lave en såkaldt foranalyse af strandudvidelsen.

Dét blev der dog ikke fundet politisk opbakning til på rådhuset, da forhandlingerne om budget 2022 stod på. Og dermed blev projektet lagt i skuffen for denne gang.

Men nu er den politiske interesse måske ved at blusse op igen.

Plads på lille budget?

Det er det socialdemokratiske byrådsmedlem Jonas Bjørn, der nu er nysgerrig efter at vide, hvad en udvidelse vil koste, om det er muligt, og hvad der i øvrigt skal til for at udvide stranden. Derfor har han spurgt embedsmændene på rådhuset om mere information.

Hvis han kan samle interesse fra sine partifæller til at støtte Enhedslistens oprindelige forslag, vil det blive muligt for de to største partier på Købehavns Rådhus at samle flertal til at finansiere foranalysen. Dermed kan vejen være lagt for en kommende udvidelse af Svanemøllestranden.

En kommende finansiering kan ske i forbindelse med den årlige "overførselssag", der også kaldes "årets lille budget" og som meget snart vil blive forhandlet for 2022. Her fordeler politkerne ubrugte midler fra året før til brug på projekter i det indeværende år.

Finansieringen kan også komme via de årlige budgetforhandlinger i efteråret, når næste års budget for 2023 skal fastlægges.

Skal koordineres med tunnel

I dag består den lille Svanemøllestrand af 3.000 m2 strandareal, hvor en 130 meter lang mole fungerer som badebro. Stranden er blevet kaldt for en sandkasse, og der skal ikke være mange besøgende, før der begynder at være tæt af parasoller og olierede lemmer.

Langs kysten strækker en lille promenade sig. Her kan man parkere sin bil, og badegæster kan forsyne sig i en kiosk og forrette deres nødtørft i de tilhørende toiletfaciliteter.

Umiddelbart vest for stranden kan man parkere sin cykel og finde en plads i skyggen af den række af træer, der løber langs hele promenaden. På den anden side af gaden der følger stranden ligger et relativt nyt boligområde med townhouses med udsigt over stranden og vandet.

En mulig, kommende foranalyse vil skulle undersøge, hvilke muligheder, der er for at udvide strandarealet, hvordan det kan gøres — og hvor lang tid det vil tage. Der vil også skulle foretages miljøvurderinger og beregnes eventuelle ændringer af kystlinjen. En kommende foranalyse vil også give et økonomisk overslag på regningen for udvidelsen.

Til sammenligning kostede det godt 23 mio. kroner at etablere Valby Strand i bunden af Valbyparken. Den reltivt høje pris skyldes blandt andet, at en stenbelagt skråning skulle fjernes før en 120 meter lang sandstrand kunne etableres på stedet.

Derudover skal man også undersøge, om en kommende udvidelse af Svanemøllestranden vil skabe udfordringer for byggeriet af den 1,4 kilometer lange Nordhavnstunnel, der skal graves ned under strandens nabo, Svanemøllehavnen.

Når og hvis en kommende foranalyse ligger klar, kan politikerne gå videre til at debattere, om en udvidelse af Svanemøllestranden skal realiseres.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling