pixel

Wonderfulde Smokenhagen

Det er atter blevet den tid på året hvor man ikke kan få øje på Indre By for lutter fotograferende turister. Men hvad synes Københavns mange gæster egentlig om byen og os der bor her? KBH har kigget udenlandske guidebøger og internationale rejsesites over skulderen. De melder om en vredesvækkende lille havfrue i et uudtømmeligt hav af god stil, cykler og alkohol.

kbh magasin

Souvenir-sællerter
Fakta

Souvenir-sællerter

Top-3 hos souvenirbutikken Giftshop & Souvenirs på Strøget.

1. Den Lille Havfrue fra H.C. Andersens eventyrunivers er en uundgåelig topscorer hos turisterne.

tshirt_souvenir.jpg
2. T-shirt-klassikeren med dannebrogsflaget er måske ikke ligefrem noget vi danskere ville gå med, men turisterne elsker den.

Krus_souvenir.jpg
3. Et kaffekrus med en illustration af København er også en dampende succes blandt turisterne.

Fakta

Parlør

For danskere er turisters gebrokne angreb på vores umulige sprog altid god underholdning, og The Rough Guide to Copenhagen bidrager gerne til morskaben med sin lydsprogsparlør.

[Tayla dee ENgellsg]
Taler de engelsk

[Unsgul]
Undskyld

[Yai fusTO day igge]
Jeg forstår dig ikke

[Moah yai beyde uhm RYningan]
Må jeg bede om regningen

[Voa ea toalettaneh]
Hvor er toiletterne

Fakta

Lonely Planet's Top-5

1. Nørrebro og Vesterbro
2. Havnerundfart
3. Cafélivet
4. Jazz-festivalen, Operaen og Rust
5. Geranium og Noma

Tripadvisor.com's Top-5

1. Guidet cykeltur
2. Rosenborg
3. Glyptoteket
4. Thorvaldsens
5. Nyhavn

Virtualtourist.com's Top-3

1. Tivoli
2. Nyhavn
3. Den lille Havfrue

Virtualtourist.com's Turistfælde Top-3

1. Den Lille Havfrue
2. Tivoli
3. Nyhavn

Virtualtourist.com's Største farer Top-3

1. Cykler og cykelstier
2. Lommetyve
3. Prisniveauet

Wallpaper's favorit-butikker

• Dansk Møbelkunst
• Georg Jensen
• Royal Copenhagen
• GUBI
• Hay House
• CPH Square

Har du akut brug for at afstive københavneridentiteten, er de internationale rejseguides det perfekte sted at søge assistance. Cool Copenhagen bliver uden undtagelse beskrevet som Skandinaviens pulserende hovedstad (tag den, Stochholm!). Ja, ifølge Rough Guides er vor hovedstad et af de mest kosmopolitiske og levende steder i hele Europa som det nærmest er kriminelt ikke at besøge hvis man alligevel er i nabolaget.

kbh_turist-7-Edit.jpg

Det er de samme roser der regner ned over København igen og igen: Byen er super stilfuld, har et blomstrende udeliv, er frigjort, tryg og så lille og overskuelig at Lonely Planet kalder den latterligt let at lære at kende.

Arkitektur, design, mode og gastronomi får stemplet ’verdensklasse’, og Time Out er ikke bange for at udråbe shoppingmulighederne i København som nogle af de allerbedste i Europa. København har godt nok ry for at være dyr, men så er det heller ikke værre, mener både de rygsækrejsendes bibel Lonely Planet og det brugerskrevne rejseleksikon wikitravel.org.

kbh_turist-47-Edit.jpg

Smukke og drikfældige

Den varme fornemmelse de skamrosende ord giver i maven bliver naturligvis ikke mindre af at københavnerne gennemgående bliver beskrevet som et afslappet, praktisk, hjælpsomt og usædvanlig flot folkefærd der endog taler bedre engelsk end englænderne selv.

Men tag ikke fejl. De har gennemskuet os derude i den store verden – vi insisterer nemlig udelukkende på at tale engelsk fordi vi ikke orker udlændinges forsøg på dansk. Og så kræver det sin lever at komme ind på livet af de noget afmålte københavnere.

kbh_turist-71-Edit.jpg

Ifølge Wikitravel kan vi virke nærmest uhøfligt reserverede – tilsyneladende fordi vores selvtillid slet ikke er fulgt med vores gode udseende. Altså lige indtil vi får lidt inden for vesten og forvandler os til de måske flinkeste mennesker i verden.

Alkohol er nemlig stoffet der holder den danske nation sammen, men turister skal dog lige være opmærksomme på reglerne: Mere end et par glas vin til maden på en hverdag er småalkoholisk – 20 fadbamser på en lørdag er til gengæld helt i orden.

Det slås også samstemmende fast at alle danskere ryger som skorstene, og så er det almindeligt at drikke offentligt hvilket gør byvandringer i den danske hovedstad særligt behagelige, mener en bruger på virtualtourist.com.

kbh_turist-80-Edit.jpg

På turistnetværket kan man også læse at københavnerne ikke siger undskyld når vi støder ind i folk, og at vi ikke bruger høflighedsfraser som englændernes please. Til gengæld løfter vi ikke brynene når homoseksuelle kysser løs på gaden.

Andre gode råd til omgang med københavnerne er: kom til tiden, giv helt vildt meget hånd, undlad at tale grimt om kongefamilien, varm op hjemmefra inden byturene (inden midnat møder man kun andre turister og bartenderen), og sæt dig endelig ikke ved siden af nogen i den kollektive trafik hvis du kan undgå det.

kbh_turist-10-Edit.jpg

Overpriced and overrated

Mens københavnerne altså er gode nok på bunden, er vores mest berømte seværdigheder det til gengæld ikke. Og især Den Lille Havfrue får mange knubs med på vejen.

Time Out mener, at det mest interessante ved hende er at se om hun er i ét stykke eller ej når man kommer forbi, mens virtualtourist. com synes det sjoveste er at observere andre turisters desorienterede udtryk når de får øje på den undselige bronzedame. Teorien er her at det er skuffede turister der gennem tiden har skamferet havfruen i raseri.

kbh_turist-92-Edit.jpg

Heller ikke Tivoli kan imponere brugerne på turistnetværket. Én mener at man skal være under 12 eller dansker for at kunne se det fantastiske ved verdens ældste forlystelsespark som en anden mener snildt kan klares med et vue fra Rådhustårnet til en flad 20’er. Rough Guides fælder dommen ”overpriced and overrated”, mens Time Out mener at Tivoli bliver magisk om aftenen. Men det er dyr magi, og man bør tage madpakke med.

Når byguiderne skal anbefale alternative seværdigheder frem for klassikerne, nævnes Nørrebro og Vesterbro, Havnebadet og bystrandene samt kulturfestivalerne og pølsevognene (inklusive den tømmermandsvenlige Cocio). Christiania får omvendt ikke så meget opmærksomhed som man måske kunne forvente. Guiden, udgivet af det designdyrkende magasin Wallpaper, foreslår at slå et smut forbi steder som Nationalbanken, Dronning Louises Bro og Østerbro Stadion i Parkens karakterløse skygge.

kbh_turist-78-Edit.jpg

Flere guider anbefaler også at man sætter god tid af til at observere københavnernes kulturelle særheder, og ikke mindst vores respekt for den røde mand i fodgængerovergangen er en evig kilde til moro. Turister høster efter sigende både beundrende og rædselsfyldte blikke hvis de krydser gaden før tid.

A Vacation with Grandma

Intet er dog så eksotisk ved København som de allestedsnærværende jernheste. Antallet og diversiteten af cyklister samt deres vedholdenhed i al slags vejr høster forbløffelse, begejstring og misundelse hele vejen rundt.

Vores byvåben burde faktisk være en blondine på en cykel, mener en besøgende på virtualtourist.com. Med én mund frarådes uerfarne på to hjul dog at deltage i cykelfesten, og på virtualtourist. com’s opgørelse over hvad flest gæster advarer mod i København, er ”cykler og cykelstier” da også en klar nummer ét foran lommetyve og det lokale prisniveau.

kbh_turist-83-Edit.jpg

Faktisk kører vi så stærkt og så råddent at det er blevet en udbredt international misforståelse at cykler har forkørselsret i København. På virtualtourist.com advares turister om at de fremmedartede vejbaner forbeholdt cykler er en konstant trussel når man forlader en taxi eller turbus, og at man for at undgå stemplet som dum turist for guds skyld skal lade være med at gå på disse såkaldte cykelstier. Det er tilsyneladende den ultimative fornærmelse mod en københavner.

Men hvad med Muhammed-tegningerne, fremmedhadet og bandekrigen? Tjo, flere af bøgerne har afsnit om Dansk Folkeparti eller den strenge fremmedpolitik, og wikitravel. org nævner kort en nylig stigning i meget voldelig bandekriminalitet.

kbh_turist-91-Edit.jpg

Siden opfordrer turister til at tage sine forholdsregler på Nørrebro og Vestegnen, og gør opmærksom på at gæster med afrikansk eller mellemøstlig baggrund kan opleve problemer i nattelivet.

Det bliver nu samtidig understreget at København fundamentalt er en tryg by at opholde sig i. På comebackalive.com, der gør sig i tips og info til eventyrere og professionelle rejsende, er verdenskortet inddelt i farver alt efter fareniveauet, og her kan kommende turister da også få beroliget sjælen. På en skala fra 1 til 4, hvor 4 er ’Could be your last trip’, scorer København og resten af Danmark en stille og rolig 1’er: ’A vacation with grandma’.

kbh_turist-94-Edit.jpg

Læs meget mere turisme i den fulde artikel i KBH 45. Du finder bladet i vores arkiv.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling