pixel

Vi mødes på Cirkeline Plads!

På Vesterbro danner to nye konfliktløsende cykelstier plads til legebørn.

kbh magasin

Fakta

Cirkeline Plads og Yrsa Plads

To gadehjørnepladser på Vesterbro, hvor der er anlagt cykelforbindelser hen over fortorvet.

Navnene er ikke officielle.

Yrsa Plads ligger ved krydset mellem Dybbølsgade, Ingerslevgade og Skælbækgade.

Cirkeline Plads ligger ved krydset mellem Enghave Plads, Enghavevej og Ny Carlsberg Vej.

Omlæggelsen er sket i samarbejde mellem Områdefornyelsen Vesterbro og Cykelsekretariatet i Københavns Kommune, der har afsat henholdsvis 1,5 mio. og 1 mio. kroner til projektet.

Pladsernes nye udseende er designet af Arkitektfirmaet PARK v. Thomas Chevalier Bøjstrup og Rasmus Lassen.

Kender du Yrsa Plads og Cirkeline Plads? Måske har du krydset dem uden at vide det. Man kunne nemlig også kalde dem gadehjørner, de to befærdede fortovsstykker i hver deres ende af Vesterbro, henholdsvis ved Dybbølsbro Station og Enghave Plads.

Fodgængere, cyklister og lokale hang-arounds har længe kæmpet om de to byrum, hvor blinde veje støder op til travle vejkryds. Men nu er der kommet ro på vandene med anlæggelsen af autoriserede cykelstier hen over fortovene, der samtidig opgraderes til små pladser. Dermed kan områdets mange cyklister tage smutvejen med god samvittighed, og fodgængere slipper for at blive kørt over ende. Og når de tohjulede holder sig på stien, bliver resten af pladsen til gengæld mere imødekommende.

»Den plads, der bliver frigivet, ville vi udnytte til at forbedre forholdene for dem, der tager ophold på pladserne og bruger dem i det daglige. En plads har ikke nødvendigvis granitbelægning og ligger foran en vigtig bygning. Det der gør det til en plads er, at den bruges af mennesker,« forklarer Thomas Chevalier Bøjstrup fra arkitektfirmaet PARK, der har omdesignet de to Vesterbro-spots.

03cykelsmutvej_081113_magkbh_bentl_0032_.jpg

Tændstikmikado ved Enghave Plads

De skægge navne er desværre ikke helt officielle, men har alligevel sat deres præg på omlægningen. Ved Yrsa Plads, mellem Dybbølsgade, Ingerslevgade og Skælbækgade, etableres der udeservering for den legendariske Café Yrsa, og det sydlige hjørne af Enghave Plads ved Ny Carlsberg Vej har fået et grundigt strøg med Cirkeline-penslen.

Cykelstien, der fletter sig hen over fortovet, er rød med tegnefilmsfigurens ikoniske sorte prikker, og designfirmaet Woodcouture har skabt et overdimensioneret tændstik-mikado-møbel, hvor man kan kravle rundt og føle sig lillebitte som Frederik og Ingolf.

»Vi er inspireret af den opfindsomhed som Cirkeline og hendes venner viser, når de ser på en tændstikæske og siger ”det er da en togvogn” – og det forsøger vi at omsætte til design,« fortæller Thomas Chevalier Bøjstrup.

04cykelsmutvej_081113_magkbh_bentl_0056_.jpg

Sofahygge ved Dybbølsbro

Tændstikkerne er et midlertidigt indslag i bybilledet, men på Yrsa Plads er der anlagt en permanent sofakrog. Sofaerne er bare lavet af brosten, og hyggebelysningen kommer fra standerlampelignende gadelygter.

Hvis hjørnet ved Dybbølsbro forekommer dig at være et noget vindomsust transitområde til en offentlig dagligstue, så gælder det ifølge Thomas Chevalier Bøjstrup bare om at se tiden an. For Yrsa Plads er et nøglepunkt i cykelforbindelsen mellem Islands Brygge, Vesterbro og Carlsberg, en slags port til Vesterbro, og kan derfor meget vel blive et lokalt referencepunkt i fremtiden.

»Vi starter fortællingen, men det er op til pladsens brugere at digte videre på den,« siger han.

01cykelsmutvej_081113_magkbh_bentl_0015_.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling