pixel

Plads på Østerbro og debat i Sydhavnen vinder priser

Arkitekterne i København har uddelt deres egne to priser til det bedste nye i byen.

Skt Kjelds Plads Brygegrvangen

For første gang har et byrum vundet arkitekternes egen pris for et års bedste tilføjelse til København.

'Årets Arne' er navnet på en lille statuette i plexiglas, som hvert år uddeles af Akademisk Arkitektforning — og 2020-versionen er tilfaldet en plads på Ydre Østerbro, som har været igennem en omfattende transformation.

Skt. Kjelds Plads var for ikke så længe siden en lidt trist og grå rundkørsel, men sidste år var forvandlingen fuldført.

Pladsen er nu en lille naturpark, der giver grøn udsigt til naboerne, blandt andet hos Danmark Statistik — men som primært er sat i verden for at kunne opsuge regnvand.

Tidligere var der nemlig så meget asfalt i området, at vandet ikke havde nogen steder at løbe hen, når der var skybrud. Når kloakkerne ikke kunne følge med længere, endte vandet i folks kældre.

»Det er en stor ære at modtage Årets Arne blandt så kompetent et felt af nominerede kollegaer og kandidater,« siger arkitekt Stig L. Andersson der er direktør i firmaet SLA, der stod bag udformningen og som nu altså har vundet 'Årets Arne'. Han fortsætter:

»At vi modtager prisen, er en tilkendegivelse af, at byrum, ny natur og øget biodiversitet er en essentiel del af løsningen på de urbane udfordringer.«

 

Lillebror til folkeinitiativ

Årets Arne har en lillebror der hedder 'Lille Arne'. Den uddeles til initiativer og nytænkende idéer som skaber debat eller på anden måde gør en forskel i København. 

I år gik prisen til Sydhavnens Folkemøde — en beboerdrevet platform der vil skabe mere debat om udviklingen af byen.

Organisationen så dagens lys i september 2019, og initiativtager Rikke Rohr sagde ved den lejlighed til TV2:

»Vi laver det her folkemøde for at skabe opmærksomhed om, at der er en masse borgere i Danmark, der er rigtig utilfredse og utrygge med den måde, der bliver byudviklet på i dag.«

Siden er folkemødet vokset, så man nu mødes med jævne mellemrum og stiller op til forskellige arrangementer. Næste store folkemøde er programsat til 5. september 2020 på Stejlepladsen.

Juryen hos Akademisk Arkitektforening roste projektet for at skabe et håb for en mere demokratisk struktur for byudviklingen i fremtiden — og for at give en ny betydning til arkitekters rolle i de processer. 

Rikke Rohr sagde ved uddelingen:

»Sydhavnens Folkemøde har en vision om at være den åbne platform, hvor de komplekse forhold omkring byudvikling sammenstilles, så vi på tværs af roller som borgere, bygherrer, embedsmænd, politikere og fagfolk kan finde frem til gode langsigtede løsninger og sammen højne kvaliteten i byudviklingen fremover.«

Årets Arne og Lille Arne blev stiftet i 2007, men årets uddeling var den første med en ny struktur, hvor den brede befolkning kan indstille projekter til prisen.

Du kan læse meget mere om Skt. Kjelds Plads her.

 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Testkørsler er i gang, og der er ikke længe til åbningen af metroens næste udvidelse — med et nyt koncept for stationsdesign.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling