pixel

Her er de seks nominerede til Årets Arne

Byens arkitekter har valgt, hvad de selv synes der løfter arkitekturen i København.

Hvad kan byens arkitekter egentlig selv bedst lide af alt det nye i København? Er det boligbyggeri på Carlsberg? Højhuse? Kraftvarmeværker med skipister?

Dét får vi et fingerpeg om med årets præmiering af byens bedste projekter og idéer — foretaget af arkitekternes egen sammenslutning. 

Det er 14. år i træk, at den københavnske afdeling af Arkitektforeningen i januar 2020 uddeler deres to priser: Årets Arne og Lille Arne.

Årets Arne gives til opførte værker, der har "løftet arkitekturen" i København i det forgangne år, og et felt på 32 indstillede er nu kogt ned til seks nominerede.

Reduktionen af feltet sker for første gang på baggrund af en runde, hvor arkitekterne selv har kunnet stemme på deres favoritter — og de seks nominerede giver os derfor også et billede af, hvad branchen selv mener har særlig arkitektonisk værdi i København for tiden. 

»De nominerede værker er udtryk for, hvad arkitekter prioriterer, når der spørges til arkitektonisk kvalitet,« siger Morten Birk Jørgensen fra Arkitektforeningen i København. »I anmeldelser, fagbøger eller endda på skolerne bygger vurderingen på bare én eller ganske få fagfolks vurdering. Afstemningen her er derfor et sjældent kollektivt udsagn om, hvad faget ifølge arkitekterne bør stræbe efter.«

Klima og genbrug er — nok ikke overraskende — et tema i flere af de seks udvalgte projekter, men med på listen er også Cityringens stationer, der har leveret et design som er mere varieret end hos sine forgængere på byens første to metrolinjer. Se de seks nominerede længere nede.

Lillebror er hemmelig

Man behøver dog ikke at være arkitekt for at sætte sit præg på prisuddelingen. Offentligheden har nemlig kunnet indstille de projekter, som arkitekterne altså nu har beskåret til seks.    

Blandt de 26 indstillede til Årets Arne der ikke nåede videre til at blive nomineret var den nye Finger E i lufthavnen, højhuset Nordbro, klimaparken i Scandiagade, Amager Bakke, Christiansborg Slotsplads og den nye K.B. Hallen.  

Årets Arne har også en lillebror ved navn Lille Arne. Prisen gives til "initiativer, projekter og nytænkende ideer, der skaber debat eller gør en forskel for faget lokalt i København".

For første gang offentliggøres nomineringerne til Lille Arne ikke i 2020. Hvem der løber med æren vil blive afsløret sammen med vinderen af Årets Arne ved et arrangement den 31. januar.

I mellemtiden vil juryen nu besøge alle de seks nominerede til Årets Arne for, som Arkitektforeningen siger, "arkitektur bør ikke vurderes alene ud fra billeder og tekst, men skal sanses direkte." 

Nærværende magasin har været nomineret til Årets Arne to gange — i 2008 (stifter Anders Ojgaard nomineret) og igen i 2011, denne gang til Lille Arne.

NOMINEREDE TIL ÅRETS ARNE 2020

Cityringens Stationer

Cityringen er det største, byggede projekt i Hovedstaden i 400 år. De 17 nye stationer, med deres individuelle udtryk, forbinder effektivt de nye byrum med metroens højfrekvente service gennem deres gennembearbejde arkitektur, belysning og materialekvalitet og viderefører samtidig arven fra den gamle metro på smukkeste vis. 

Nomineret: Arup

Læs mere om Cityringen.


Havebyen Mozart 74

Dette hus er bygget af arkitekten selv i et lille boligområde på kanten af det gamle Sydhavnen. Huset er bygget i træ fra yderst til inderst, og er udformet, så dagslyset udnyttes optimalt. Når solen står lavt på himlen om vinteren indfanges strålerne i “hatten” ovenpå alrummet. Om sommeren kan husets foldedøre åbnes mod syd, øst, og vest, så grænsen mellem ude og inde udviskes, og haven glider i ét med familiens opholdsrum. Dette hus bidrager til områdets fine udvalg af selvbyggede huse!

Arkitekt: Peter Kjær Arkitekter


Holbergskolens Næste Skur

Næste generations skure er bygget af affald. Det er socialt, funktionelt, holdbart og det er smukt! Holbergskolen har fået et legende renovationsskur med rum for sanselig læring og erfaring med sortering, affald som en ressource. Et skur hvor elever og ansatte konkret oplever, at det giver mening at affaldssortere og genbruge. Skuret er 49m2 og bygget af 99% genbrug. De cirka 4 tons materialer er selektivt nedrevet fra både et plejehjem, en skole og beboelsesejendom i KBH og sparer samfundet for ca. 6 ton CO2.

Arkitekt: Næste v. Niels Jakubiak Andersen og Lars Thøgersen, udført i samarbejde med Krydsrum Arkitekter


Karen Blixens Plads

Karen Blixens Plads er, med over 20.000 m2, en af de største offentlige pladser i København. Projektet har transformeret et førhen fladt og forblæst terræn til et åbent og indbydende byrum, der fremmer grøn transport, klimasikring og biodiversitet. Pladsen ligger som et tæppe, der bugter sig over små bakker af støbte betonskaller. Det kuperede landskab med hule høje og lave cykelbede med plads til over 2.000 cykler har skabt et unikt og nytænkende byrum, hvor mennesker og parkerede cykler kan leve i fredelig sameksistens.

Arkitekt: COBE

Læs mere om Karen Blixens Plads.


Skt. Kjelds Klimakvarter

Byerne skal måske nok redde verden, men det er byrummene, der skal redde byerne: mod skybrud, overophedning, luft- og støjforurening, og mistede forbindelser til vores medmennesker og vores natur. Skt Kjelds Plads Klimakvarter sikrer hele Skt Kjelds Kvarter mod skybrud, og tilfører samtidig øget biodiversitet, bedre mikroklima, formindsket støj og luftforurening, højnet trafiksikkerhed og nye sociale mødesteder for et glemt kvarter i København. 9.000 m2 asfalt ud — 585 træer med tilhørende fuglefløjtgaranti ind!

Arkitekt: SLA 

Læs mere om Skt. Kjelds Plads.


Venligbolig Plus

Byerne vokser og presset for at designe mindre, smartere og bedre boligtyper stiger. Hvordan skaber vi billige boliger, der inviterer til aktive fællesskaber? Særligt de studerende og flygtninge presses ud af bykernen og hverdagsfællesskaberne. Micro-Living, som Venligbolig Plus afprøver, er en ny vital boligform, hvis byerne i fremtiden skal skabe både plads og fællesskaber til ældre, singler, udsatte, studerende, lavtlønnede og nye danskere. Venligbolig begyndte som aktivistisk idé, og er nu realiseret på Frederiksberg.

Arkitekt: ONV Arkitekter

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling