pixel

Hvad var værst og bedst i 2020?

Arkitekturoprøret inviterer til nomineringer til årets værste og bedste.

Sidste år løb Østerport II med prisen.

'Den grundstødte færge' eller 'Dødsstjernens kommandobro' — alt efter temperament — blev af Arkitekturoprøret kåret til 2020s værste byggeri i Danmark. Blox ved Langebro tog sølvet.

Protestforeningen beder nu om nomineringer for 2021, og i år kan man nominere i tre kategorier:

  • Årets værste byggeri
  • Årets bedste byggeri
  • Årets dårligste kommune til bybevaring

At Arkitekturoprøret nu også beder om bud på godt byggeri skyldes måske, at foreningen er blevet kritiseret for at påtale dårligt byggeri og dårlige byrum uden at komme med mange bud på, hvad der i deres øjne er godt.

Når der findes positive eksempler, er der som regel tale om klassicistisk, historistik eller nationalromantisk byggeri — stilarter der var fremherskende fra slutningen af 1700-tallet frem til begyndelsen af 1900-tallet. 

Ingen gode endnu

Arkitekturoprøret er mest af alt en Facebook-gruppe, der med jurist Jep Loft som formand og frontfigur dog har formået at tiltrække sig en hel del opmærksomhed i medierne — inklusive nærværende.

Der er deadline for nomineringer 31. januar, og man kan byde sig til med sine forslag på gruppens Facebook-side eller ved at sende en email til foreningen. Nomineringer bør være ledsaget af billeder, fortæller Arkitekturoprøret.

De første nomineringer er allerede tikket ind — i København er Bohrs Tårn, Nansensgade 57 og Pelican-huset i Ørestad indstillet til at være årets værste byggeri. 

Ingen byggerier i København har endnu fundet vej til listen over de gode.

Selve afstemningen vil finde sted i februar og forventes afsluttet 1. marts.

Samtidig finder lignende afstemninger sted i Sverige, Norge og Finland — og der overrækkes certifikater til vinderne i Stockholm senere på foråret. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling