pixel

Ultra-urbanisering på Asger Jorns Allé

Himmelbyen i Ørestad stabler rækkehuse og udsigtslejligheder oven på en stor base med indkøb og underholding.

himmelbyen ørestad

Anført af arkitektur-turistmagneten 8tallet er Ørestad Syd kæmpekarréernes bydel. Og den senest færdigbyggede af slagsen gør nærmest en dyd ud af det mastodontiske udtryk.

Kort
Himmelbyen

På hjørnet af Asger Jorns Allé og Ørestads Boulevard, lige over for metro-endestationen Vestamager, er blokken Himmelbyen skudt til vejrs med seks hvide betonboligtårne hvilende på en fireetagers og delvist træbeklædt base.

Inde i den betragtelige base ligger boligkvarterets nye store Rema 1000-supermarked sammen med en rummelig filial af Dinos Legeland og så et par etager med Pelican Self Storages depotrum.

Først oppe på basens tag begynder den egentlige himmelby: Beboelsesdelen med 128 lejeboliger placeret omkring et åbent gårdrum, så gadedørene sidder i 18 meters højde.

De hvide tårne når op til 8. sal og består af 2- til 4-værelses lejligheder. Imellem dem går lavere rækkehus-længer med i alt 21 byhuse med trægyldne plankefacader.

Konceptet med at stable byens forskellige funktioner i samme kompleks i et mixed-use byggeri kendes i København også fra shoppingcenteret Kronen i Vanløse, der har en "bjerglandsby" med både private og almene lejeboliger på toppen.

I Ørestad Syd er Himmelbyen opført af udvikleren NREP og formgivet af Årstiderne Arkitekter, der selv kalder det for et ultra-urbaniseringsprojekt:

»Med urbaniseringen kan det være nødvendigt at tænke i nye måder at fortætte byen på, og for at skabe en god by, er det vigtigt, at vi som arkitekter laver huse, der indbyder til en mere kollektiv funktionalisme,« forklarer kreativ direktør Mikkel Westfall.

Mastodont i menneskelig skala

Basens erhvervsfunktioner skal åbne Himmelbyen mod gaden og forhåbentlig forsyne området med noget af det byliv, Ørestad ofte kritiseres for at mangle, når der dagen lang strømmer mennesker til og fra for at købe ind eller give den gas på trampoliner og rutsjebaner på dinosaur-etagen.   

Beboernes ankomst til deres hævede rækkehuskvarter foregår helt uafhængigt og fri af de nedre dele. Gårdrummet fungerer som fællesareal med adgang til opgange, der fører videre op i tårnene.

Med beliggenheden på toppen af komplekset har alle boligerne optimale dagslysforhold og udsigt til himlen og det omkringliggende område, der grænser op til Vestamagers åbne vidder. Lejlighederne er mellem 70-100 m2, de fleste med altaner. Byhusene er alle i to plan og med egen tagterrasse.

Med sine 26.000 stablede etagemeter på hjørnegrunden tegner Himmelbyen sig massivt ind i Ørestad Syds i forvejen massive bygningsmasse, men med forskellige arkitektoniske greb har Årstiderne Arkitekter også søgt at skabe en bygning, som på trods af sin størrelse bibeholder en menneskelig skala.

De udvendige trapper, som løber op langs facaderne, skal således visuelt bryde kæmpeblokken op i mindre dele understøttet af den skiftende beklædnings kontrast mellem det varme træ og det glatte beton.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling