pixel

BIGs HQ er Danmarks næst­grimmeste

'Arkitekturoprøret' har uddelt årets priser for værste og bedste — BIG scorer igen højt på listen over landets værste.

big hq sundmolen

BIGs nye hovedkvarter i Nordhavn er Danmarks næstgrimmeste byggeri opført i 2023.

Dén dom har 'Arkitekturoprøret' netop fældet over den velkendte tegnestues nye domicil på spidsen af Sundmolen — med udsigt til Trekroner-fortet.

Udnævnelsen kommer efter foreningens årlige afstemning om årets bedste og værste byggerier — og om hvilken by, der det forgangne år har "skadet bybevaring mest".

Med sine 30 procent af stemmerne overgås BIG kun af et nybyggeri på Europaplads 6 i Aarhus, der løb med 37 procent.

28% positive i Magasinet KBH

BIGs hovedkvarter er heller ikke synderlig populært blandt Magasinet KBHs læsere.

Da vi i juli skrev om det næsten færdige byggeri, var kun 28% af deltagerne i en lille afstemning positivt stemte over for Nordhavns nyeste bygning.

Tillægsordene i kommentarsporet lød dengang: "forfærdeligt", "grimt", "dødt" og "trist" — og beton-blokken blev kaldt et "makværk" og et "monstrum" med en "utrolig mangel på sammenhæng med det omliggende miljø".

Inden vi nåede dertil, havde de københavnske politikere i 2019 faktisk helt afvist at give tilladelse til byggeriet, da man ikke fandt det "æstetisk tilfredsstillende". Men kort efter godkendte de alligevel den nye lokalplan, efter at BIG havde lovet lidt mere grønt på facaden og en åbning af stueetagen.

Så nu står det der altså — det nye hovedkvarter for Danmarks internationalt set vel bedst kendte arkitektfirma. Et hovedkvarter der af alle fra lokalpolitikere over KBHs læsere til Arkitekturoprøret er blevet mødt med fnys og væmmelse.      

Om arkitekterne hos BIG er triste over den offentlige reaktion vides ikke. Men på adressen kan man altså i hvert fald glæde sig over, at man kun står bag landets næstgrimmeste i 2023.

Kollegaerne fra Schmidt Hammer Lassen løber med 1. pladsen via deres engagement i et nyt kontorbyggeri i Aarhus. Også her var der både politisk og folkelig modstand mod planerne, men da der blev barberet nogle etager af højden, gled byggeriet alligevel igennem den politiskE proces og kunne rejse sig kun cirka 40 meter fra Århus Ås kanalføring gennem det centrale Aarhus.

Schmidt Hammer Lassen står også bag bl.a. 'Den Sorte Diamant' ved Københavns havn.

København den værste by

'Arkitekturoprøret Danmark' startede livet som en Facebookgruppe — en gruppe der i dag har cirka 3.700 følgere. 

Siden er man både blevet registreret som forening og har fået en dedikeret hjemmeside. Udadtil tegnes foreningen altovervejende af den pensionerede Mærsk-leder Jep Loft, der også er medlem af Indre Bys Lokaludvalg og ofte deltager i debatten om byens udformning.

En overordnet målsætning for foreningen er at bevare de ældre dele af Danmarks byer, men også at italesætte et oprør mod de "firkantede kasser", som foreningen mener har overtaget dansk arkitektur og som forringer vores byers kvalitet.

Af den grund udnævner man hvert år også den kommune, der har været dårligst til at bevare det eksisterende bymiljø — og i 2023 var det såmænd København, der løb med dén titel. 

Begrundelsen er, at for mange byggerier er blevet revet ned, fordi Københavns Kommune ikke har fået lavet de 'bevarende lokalplaner', som man ellers i 2019 besluttede, at man nu skulle i gang med at udforme. 

Hele 46 procent af stemmerne gik til København — med Viborg på 2. pladsen med 17.

BIG landets værste

Årets bedste byggeri finder man ifølge Arkitekturoprøret også i Aarhus, som dermed får vist hele spektret frem i 2023.

Nærmere bestemt er det Rosenkrantzgade 24, der oppe på taget nu kan placere de virtuelle laurbær fra Arkitekturoprøret. 

Her blev der sidste år opført et nyt boligbyggeri, der taler helt samme formsprog som den omkringliggende, ældre by — komplet med brostensbelagt port og store butiksvinduer ud mod gaden. "Historisk inspireret" kaldte Århus Stifttidende det nye byggeri.

Arkitekturoprøret modtog nomineringer i januar — og afstemningen foregik her i februar. I hver kategori modtog Arkitekturoprøret mellem 1.300 og 1.500 stemmer.       

Sidste år måtte BIG og København ikke nøjes med at have kreeret landets næstværste byggeri. Her løb Kaktustårnene ved Dybbølsbro nemlig med førstepladsen som det allerværste.

BIG er dermed nu en klar topscorer som landets værste arkitekter i Arkitekturoprørtes årlige afstemning, der startede i 2019.

Dengang "vandt" Østerport II.   

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Peter Munk
Hvis billedet er retvisende har jeg meget svært ved at se den oplevelsesmæssige kvalitet i det “årets bedste “ i flg arkitekturoprøret. Det virker både grimt og uinspirerende.
tommy64nielsen_2327
Findes der ikke et rigtigt billede af Rosenkrantzgade 24 ?
northernlad

Tillykke herfra, det må være velfortjent.

Hvordan går det med "lidt mere grønt på facaden"?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling