pixel

Københavns ballonhangar er færdig

Fire års arbejde med at renovere ballonhangar og bygge ny ridehal midt i København er endeligt afsluttet.

ballonhangar amager fælled

Man vil være undskyldt, hvis man ikke umiddelbart forbinder Danmark med at være en stolt luftskibsnation.

Men midt i København ligger faktisk en 40 meter lang og 18 meter høj ballonhangar.

Den blev opført under 1. verdenskrig, i 1917 — men ikke for at huse spærreballoner mod eventuelle fly med bombarderende hensigter. Danmark var som bekendt neutral under krigen.

Militæret brugte den til at huse obervationsballoner der skulle holde øje med, hvor artilleriets granater landede, når der blev holdt skydeøvelser på Amager Fælled. Det var i en tid, hvor man ikke bekymrede sig så meget om biodiversitet og eventuel eksplosiv lemlæstelse af vandsalamandere.  

Hangaren blev dog overflødig efterhånden som militærets flyvemaskiner kunne overtage opgaven, men modsat mange andre steder i Europa, blev den ikke revet ned.

Efter at have ageret hundetræningscenter og rideskole, blev den i 2017 købt af Realdania, der satte gang i en større restaurering af den fredede bygning.

Og nu er hele arbejdet med både restaurering og nybyggeri færdigt.

Mere luft omkring

Hvis man ikke tidligere er stødt på hangaren, så er der en naturlig forklaring.

Den ligger godt nok centralt i det allernordligste hjørne af Amager Fælled — mindre end 500 meter i fugleflugt fra Islands Brygges græsplæner ud til havnen.

Men i mange år har den ligget gemt inde mellem høje træer og i skjul af et par bygninger af nyere dato. 

I forbindelse med den store renovering er de to nyere bygninger dog blevet fjernet, og ballonhangaren er nu blevet en mere synlig del af en spadseretur gennem Amager Fælled der starter ved den nordligste indgang — i krydset mellem Artillerivej og Halfdansgade.

Omkring hangaren er der blevet bygget et helt nyt ridecenter til den rideklub der allerede havde til huse i området. Realdania har bekostet byggeriet og lejer nu faciliteterne til Københavns Kommune, der driver ridecenteret.       

Det fire år lange arbejde med både restaurering af ballonhangar og opførsel af ridecenter er nu endeligt afsluttet — inklusive nye udeområder — og Realdania invitererer derfor på besøg den 6. juni. Man skal blot tilmelde sig først.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling