pixel

Bankfortet ved fælleden

Nordens største bank er flyttet ind i sit nye kæmpedomicil ved siden af DR Byen og Koncerthuset.

henning larsen nordea domicil

Frekvensen af slipseknuder, spadseredragter og business-mapper er steget mærkbart omkring DR Byens metrostation. Hele 2.500 bankfolk har fået deres daglige gang i det sydligste Ørestad Nord, efter at Nordea har taget sit nyopførte, danske hovedkvarter i brug.

I første parket til Amager Fælleds ouverture ligger domicilet som to krystallinske blokke mellem Koncerthuset, metro-højbanen og de tilstødende, ældre Amager-boligblokke.

Området er navngivet August Schade Kvarteret og er den sidste del i den første del af Ørestad, hvor der stadig bygges. Den store grund ved siden af Danmarks Radio var nemlig oprindeligt udset til et nyt rigsarkiv og sakkede langt bagud, da de planer gik i vasken.

I stedet for Statens arkiver mindes forfatteren og digteren Jens August Schade (1903–1978) nu med en blanding af boliger og kontorer, hvoraf Nordea står for godt halvdelen af etagemeterne.

Rundt omkring banken er nye lejlighedskomplekser også ved at være så langt, at de snart kan sætte punktum for byudviklingen af hele Ørestad Nord.

Fra Ørkenfortet til Fælledfortet

Bankbyggeriet er skabt af Opera-arkitekterne Henning Larsen Architects, der i slutningen af 90'erne ligeledes tegnede tilbygningerne ved Knippelsbro bag 60'er-betonlevnet kendt som Ørkenfortet – som Nordea forlader uden endnu at have afsløret dets videre skæbne.

I Ørestad står Henning Larsen også bag IT-Universitetet på den anden side af DR, og Ferring-bygningen, der var det første højhus nede i Ørestad City.

Erstatningen for Ørkenfortet er formgivet med en helt anderledes lethed og åbenhed for øje. Glasfacaden lader både lyset og nysgerrige blikke strømme gennem bygningen, som alle og enhver faktisk også fysisk kan bevæge sig tværs gennem ad en offentlig tilgængelig indre gade.

Men blandt andet fordi hovedkvarteret står hævet over omgivelserne på en skifer-base med grønne volde omkring sig, lever de visuelle referencer til en fæstning fint videre på den nye adresse. Minder de aflange vinduer ikke også lidt om skydeskår? Har Nordea skiftet Ørkenfortet ud med Fælledfortet?

Fodboldbanestort handelsgulv

Kompleksets to store karréer har let skrånende tage og står en smule vinklet mod hinanden i deres sammenkobling med den overdækkede offentlige passage.

De er op til seks etager høje og har hver sit atrium som kerne. Det ene atrium er et medarbejdertorv med kantine, lounge og mødebåse, mens det andet udgør domicilets særlige, finansnørdede scoop: Nordens største trading floor, hvor handlen med værdipapirer og valuta foregår.

På det næsten fodboldbanestore handelsgulv under ovenlyset er der plads til 600 mæglere, der sidder på niveau med de passerende metrotoge med et hav af skærme, vandkøling i bordene, ventilation i gulvet og ikke mindst udsigt til fælleden.

Regningen for de 46.000 m2 dansk hovedsæde er på 1,3 mia. kroner, som Nordea Liv & Pension deler med Lægernes Pension og Pensiondanmark.

Og så har Nordens største bank en option på at udvide domicilet med endnu en etape på yderligere op til 30.000 m2 – men ikke aktuelle planer om at udnytte den.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling