pixel

Ommer: BIGs nye hoved­kvarter i Nordhavn er for grimt til at blive bygget

Byens politikere har nedstemt arkitekten Bjarke Ingels af æstetiske årsager.

bjarke ingels group hovedkvarter

Dansk arkitekturs absolut største aktuelle verdensnavn er vant til at være internationalt feteret for det ene megaprojekt efter det andet i storbyer over hele kloden.

Men hjemme i København har Bjarke Ingels Group (BIG) nu fået den uvante melding: Tilbage til tegnebrættet.

Endda for en bygning, der skulle være BIGs nye danske hovedkvarter og derfor må formodes at ligge tegnestuens hjerte ekstra nært.

På spidsen af Sundmolen i Nordhavn vil BIG flytte ind i en fritstående firkant med en højde på, efter ingelske proportioner, beskedne 27 meter. En trapez-formet kontorblok bygget i beton og glas i et mønster, hvor store lukkede facadeflader skiftevis kontrasterer med store åbne vinduespartier. Og hvor en udvendig trappe både forbinder etagerne op til taget og fungerer som altaner undervejs.

Men et smalt politisk flertal i Københavns Kommune har nedstemt forslaget allerede inden den offentlige høring, fordi det hverken er flot nok eller grønt nok:

”Partierne mener ikke, at bygningen er æstetisk tilfredsstillende og ønsker yderligere et mere klimavenligt materialevalg,” lyder den fælles protokolbegrundelse fra Nej-partierne.

Afstemningen i Teknik- og Miljøudvalget om forslaget til et lokalplanstillæg endte 6-5. Imod var borgerrepræsentanterne fra Radikale, Konservative, SF, Enhedslisten og Alternativet. For stemte medlemmerne fra Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

32 træer rækker ikke

Efter nedstemningen må BIG komme med et nyt forslag, hvis de vil bo på den prominente molespids. I dag er grunden blot en parkeringsplads uden beplantning, men Sundmolen ligger helt centralt i det indre Nordhavn, og byggeri på grunden vil derfor automatisk være meget synligt i bydelen.

Afvisningen er usædvanlig, fordi BIGs beton-hus på papiret lever op til alle forhåndskriterierne for placeringen. Den eksisterende lokalplan udpeger spidsen af Sundmolen til et byggeri, der både i form og materialer skal adskille sig fra resten af molens lange, flade pakhuse. Men som samtidig i materialevalget har referencer til fortiden som industrihavn.

Hilsenen til Nordhavns gamle betonsiloer falder imidlertid ikke i politikernes smag, selvom bæredygtig genbrugsbeton for tiden er hot stof at bygge med.

Det er heller ikke klimavenligt nok med de foreslåede solceller og regnvandsbremsende græs på taget, beplantningen på trappen, og en begrønning af promenaden rundt om bygningen med blandt andet 32 nye træer.

Nordhavn er en drillepind

Molespidserne i det indre Nordhavn er alle udset til markante bygninger, der sammen skal stå som vartegn for bydelen engang i fremtiden. Lige over for spidsen af Sundmolen ligger således Spidsen af Redmolen med det kommende prestigebyggeri af samme navn – en 60 meter høj kontor-cylinder med offentlig vinterhave for enden af Århusgadekvarteret.

Og netop spidsen af Redmolen markerer en anden historisk skuffelse for BIG i området. Inden økonomiske overvejelser satte en stopper for visionerne, skulle der nemlig oprindeligt have stået et nyt domicil til pensions- og byggeinvesteringsgiganten PFA udtænkt af BIG som en inka-lignende glas-pyramide.

Indtil videre fortsætter Nordhavn med at være lidt af en drillepind for Bjarke Ingels uden realiserede projekter. Efter en periode med hovedfokus på udlandet, er BIG ellers de seneste år igen begyndt at sætte sit præg på København med stor effekt:

I 2018 blev to meget roste byggerier færdige, det nye Noma på Christianshavns Vold og en almen boligslange på Dortheavej i Nordvest.

Og også i 2019 står der BIG på nogle af byens mest imødesete nyheder: Panda-anlægget i Zoo, der forventes klar til bjørne i april, og så selvfølgelig kraftværket-forklædt-som-bjergpark Amager Bakke, der endelig er igang med tests og forventes helt klar til skiløbere i foråret.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling