pixel

I Københavns nye diabetescenter er arkitekturen en del af behandlingen

Naturen bliver en integreret del af behandlingscenter for diabetes, som bliver uden lange korridorer med grå linoleumsgulve.

steno diabetescenter arkitektur

Type 2-diabetes er blevet en folkesygdom. Siden årtusindskiftet er antallet af danskere, der har fået konstateret sygdommen, fordoblet til næsten en kvart million, og det skønnes at yderligere 60.000 går rundt med type 2-diabetes uden at vide det.

Intet tyder på, at antallet af diabetikere kommer til at falde i de kommende år – tværtimod – så der kommer næppe til at være mange stille dage på det nye Steno Diabetes Center Copenhagen, når det åbner i begyndelsen af 2021 ved siden af Herlev Hospital.

30. januar var der rejsegilde på projektet, som, når det står færdigt, bliver Nordeuropas største behandlingscenter for diabetes. Man regner med, at mellem 11.000 og 13.000 diabetikere fra København og omegn vil blive behandlet på centeret hvert år. 

Når de første diabetikere træder ind i det nye Steno Diabetes Center om et års tid, vil de opleve en bygning, der er meget langt fra den sterile og farveløse indretning, der præger traditionelt sundhedsbyggeri.

Natur, varme og lys

Når man skal behandle diabetes, er kost og motion mindst lige så vigtigt som medicin, og derfor er centeret tegnet, så arkitekturen bidrager til at motivere patienterne og gøre det til en ustresset og behagelig oplevelse at komme til behandling.

Helt konkret betyder det, at det 18.000 m2 store byggeri er organiseret omkring store, åbne rum med masser af lys og så få gange som muligt. Gennem panoramavinduer kan diabetikerne og deres pårørende kigge ud på en grøn gårdhave, der løber langs bygningens to plan op til taget. Ideen er, at man ved at hente naturen næsten helt ind i bygningen mindsker patienternes stressniveau og giver dem større velvære.

Samtidig kan der i gårdhaven dyrkes grøntsager og frugt, som kan bruges i centerets undervisning om kost og sundhed.

Indenfor bliver bygningen indrettet med varmt træ, og der bliver fokus på luft, lys og et naturligt flow, der giver patienterne lyst til at gå på opdagelse i stedet for bare at sidde og vente på, at det bliver deres tur.

Bygningens design bliver på den måde en del af behandlingen i stedet for blot en ramme om den. 

Det nye diabetescenter er designet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsen Arkitekter og STED. Det er resultatet af en arkitektkonkurrence udskrevet af Region Hovedstaden og Novo Nordisk Fonden.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling