pixel

Nedslidt fabriksområde skal give plads til nyt boligkvarter

Efter kuldsejlede storcenterplaner skal der nu bygges boliger på grund i Brønshøj-Husum, der tidligere har huset en møbelproducent.

nyt boligområde husum

Et halvtomt erhvervsområde med store, delvist ubrugte fabriksbygninger er ikke befordrende for trygheden i et kvarter, der i forvejen er plaget af sociale problemer.

Derfor var der sikkert en del, der blev skuffede, da stort anlagte planer om at bebygge møbelproducenten Altikons tidligere fabriksområde i Brønshøj-Husum med et stort shoppingcenter med boliger på toppen — a la Kronen Vanløse —  gik i vasken i 2018.

Nu er der imidlertid kommet nye, knap så spektakulære, planer på bordet for det nedslidte erhvervsområde, der ligger ved Frederikssundsvej — ganske tæt på to tidligere ghettolistede boligområder, men samtidig kun få minutters gang fra Utterslev Mose.

Områdets ejer vil istandsætte de industribygninger, der er værd at gemme på, og rive dem ned, der ikke er. I stedet skal der så opføres nye ungdoms- og familieboliger.

I alt er der planlagt over 20.000 m2 nye boliger, mens omkring 7.000 m2 af det eksisterende erhvervsbyggeri bliver bevaret.

De nye boliger — der er tegnet af Skovhus Arkitekter — bliver opført, så lidt mere massive byggerier i randområdet danner en beskyttende barriere omkring lavere byggerier i det indre.

Den samlede bebyggelse får form som en åben karré omkring grønne fællesområder. Bygningerne vil få mellem fire og seks etager i maksimalt 24 meters højde og vil primært blive bygget med murstenfacader, men muligvis også med materialer som træ og metal i de dele, der vender ind mod gårdrummet.

Intet krav om almene boliger

I forbindelse med projektet vil byrummene omkring de industribygninger, der bevares, blive renoveret, og der vil blandt andet blive etableret en offentlig passage gennem området og plantet mindst 70 nye træer.

Der er i forvejen 42 procent almene boliger i det lokale skoledistrikt, så for at medvirke til at få en mere blandet befolkningssammensætning i området har Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning anbefalet politikerne, at man ikke stiller det vanlige krav om, at en vis andel af de nye boliger skal være almene.

Da området tidligere har været fastlagt til erhvervsbrug, skal der vedtages en ny lokalplan, hvis projektet skal føres ud i livet.

Teknik- og Miljøudvalget sagde 11. maj principielt ja til det nye forslag, der derfor her senere på måneden vil komme ud i offentlig høring, hvor alle har mulighed for at kommentere planerne.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet sendte dog en såkaldt 'protokolbemærkning' med til det videre arbejde:

"Partierne ser positivt på den foreslåede blanding af funktioner, men mener ikke, at det visualiserede byggeri er tilfredsstillende. Derfor ønsker partierne, at der i den videre proces med lokalplanen arbejdes yderligere med det arkitektoniske udtryk, blandt andet tagenes udformning, således at byggeriet i langt højere grad bliver lokalt funderet og ikke blot ligner byggeri, der i forvejen kan findes rundt om i København.”

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling