pixel

Carlsberg har fået sin egen rådhusplads

Komplet med springvand, hotel og burgerbar.

bryggernes plads aften

Bylivet spirer på Carlsberg men savner steder at slå rod mellem bygninger og byggepladser. Så færdiggørelsen af Bryggernes Plads er en væsentlig milepæl i områdets transformation fra industrigrund til boligkvarter.

Over sommeren har den nye bydel dermed endelig fået et naturligt centrum at orientere sig imod og mødes på.

Carlsberg Byens lokale svar på en rådhusplads, om man vil. Komplet med flere af de elementer, der er kendt for at trække folk til rådhuspladser: travle kontorer, livligt hotel, sprudlende springvand og sågar en burgerbar.

Bryggernes Plads strækker sig over 5.000 kvadratmeter, der ligger inde bag Ny Carlsberg Vejs stykke mellem de to ikoniske porte med og uden elefanter. Her er den åbne plads indrammet af både historisk og nyopført arkitektur, mest markant de to aflagte lagerlænger, der er blevet til designhotellet Ottilia med udsigtsrestaurant på taget.

På selve pladsen ligger et lille, rødt murstenshus, der ligesom halvdelen af hotellet er signeret Vilhelm Dahlerup – en af 1800-tallets helt store arkitekter i byen og kendt for blandt andet Det Kgl. Teater og Søpavillonen. I det gamle kedelhus er københavnerkæden Gasoline Grill nu flyttet ind med sin internationalt berømmede burger, der kom til verden under noget mere ydmyge kår på en tidligere tankstation i Borgergade.

Røde sten og grønne flasker

Bryggernes Plads er udformet af landskabsarkitekterne fra Opland som et robust og fleksibelt byrum, der skal leve uagtet om der er få og eller mange mennesker på pladsen til hverdag og fest.

Terrænet springer over en meter fra øst til vest, understreget af en slynget siddetrappe gennem pladsen. Med gelænder og indlagt lys fungerer trappen som kantzone og samler opmærksomheden ind mod det skulpturelle springvand og de mønstre, som lampestandere spreder over fladerne om aftenen.

Belægningen er små rødlige chaussesten med en geometrisk spiral af større blågrønne brosten, der udgår fra vandkunsten.

Vandstrålerne rejser sig på skiftende måder fra en guldskive, der refererer til de bevarede skjolde på nabohotellets facade. Og bryggerifortiden spiller også med i pladsens spredte plinte, der er støbt i håndpudset beton med tilslag af grønne glasskår fra gamle Carlsberg-flasker.

På en forskudt række mellem trappen og burgerhuset er plantet ni pyramideavnbøg i åbne plantebede med stauder, som med tiden skal danne lidt grønt bagtæppe for livet på Bryggernes Plads.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling