pixel

Øltankene er udskiftet med hotelsenge bag Carlsberg-slottets gyldne skjolde

Nogle af Carlsbergs mest ikoniske bygninger er forvandlet til designhotel med udsigtsrestaurant på taget.

hotel lagerkælder 3

Lige efter Elefantporten og imellem byggekranerne er Carlsberg Byens første hotel åbnet, indrettet i to fredede bryggeribygninger fra hvert deres århundrede.

Bag murene og de ikoniske gyldne skjolde, hvor der engang lå øl i kæmpe tønder, ligger der nu hotelgæster på rad og række i selvdesinficerende værelser med eksklusive designmøbler.

Bryggerens kone Ottilia Jacobsen, hvis ansigt pryder siden af bygningen og Dipylonporten, har lagt navn til det firestjernede hotel, hvor de gamle kornsiloer, maltlagre og maskiner er en del af den nye stilfulde indretning.

Fotoserie: Kig med ind på Carlsberg-slottet før ombygningen

Hotel Ottilia rummer 155 værelser, møde- og konferencefaciliteter til 300 personer, en lobbybar med speciale i gin samt den italienske rooftop-restaurant og bar Tramonto, som er åben for alle.

Arkitema Architects har tegnet omdannelsen af hotellet for den københavnske kæde Brøchner Hotels, som også driver det nyåbnede Hotel Herman K i transformatorbygningen over for Magasin – et andet ukonventionelt omdannelsesprojekt – foruden Hotel SP34 ved Jarmers Plads, Hotel Astoria ved Hovedbanegården, Avenue Hotel Copenhagen på Åboulevard og Hotel Danmark på Vester Voldgade.

Maltlager med stuk

Fra Ny Carlsberg Vej træder man ind i Maltmagasinet, som nu indeholder lobby, bar og konferencelokaler. Bygningen er fra 1881 og stammer fra det oprindelige Ny Carlsberg, tegnet af den navnkundige arkitekt Vilhelm Dahlerup.

Detaljerne i den gamle bygning viser, at brygger Jacobsen gik op i arkitektur. Meget endda.

»Vores ven Carl Jacobsen, den gamle brygger, han har ikke sparet på noget. Der er ikke en detalje i byggeriet, der er tilfældig,« siger hotelejer Søren Brøchner-Mortensen.

I tårnet ligger hotellets mest eksklusive suiter med runde soveværelser, flerfløjede vinduer og stuk i loftet. Lobbyen har en katedralagtig følelse med sine høje hvide mure fra de gamle kornsilorør. Stiger og trælemme er også bevaret, og under silomundene, hvor kornet engang har strømmet ud, er der lavet et lille vandbassin.

»De mange bevarede detaljer, som silomundene i siloskaktene og nogle af de gamle bånd og bjælker, viser, hvordan kornet bevægede sig rundt i huset,« fortæller hotelejeren.

Inde i selve Dipylonporten, som går hen over Ny Carlsberg Vej, og hvor der engang blev opbevaret korn, er der nu indrettet en lounge med pejs og lænestole polstret med lammeuld. I hjørnet står stadig det originale urværk til det mekaniske tårnur, der kan ses uden på porten. På charmerende vis ringer uret sådan cirka en gang i timen i dagtimerne. Med årene har det nemlig mistet sin tidsfornemmelse og går ikke længere helt på klokkeslæt.

Vanskelige vinduer i Slottet

De fleste af hotelværelserne ligger i den tilstødende bygning Lagerkælder 3 fra 1969, som oprindeligt er tegnet af arkitekten Sven Eske Kristensen. Og som altså ikke er nogen kælder, men tværtom fik tilnavnet Slottet blandt bryggeriarbejderne på grund af de forgyldte skjolde på facaden. Ifølge rygterne kostede ét skjold nemlig det samme som et folkevognsrugbrød.

Bag de 64 skjolde blev øl lagret i 64 store horisontale tanke i lange rækker, og for at undgå lysindfald og temperaturskift var der ingen vinduer.

Øl bryder sig ikke om lys, men det gør mennesker, og derfor måtte arkitekterne gøre krumspring for at få dagslys ind i hotellet. I stedet for at skære huller i muren fandt man på at fjerne mursten på begge sider af hvert skjold i to lodrette lynlås-lignende striber.

På modsatte side af bygningen var der oprindeligt 64 runde markeringer i murværket, som nu er blevet til store vinduer ud mod Bryggernes Plads, det ikke helt færdige hovedtorv i Carlsberg Byen. Indenfor er de usædvanlige runde vinduer udstyret med en læderbeklædt siddeniche.

Værelserne i Lagerkælder 3 er indrettet mellem silorørenes rå betonmure og har blandt andet åbent kig mellem badeværelse og soveværelse – et samtalebadeværelse, fristes man til at sige.

Rummene er sprayet med en lugtfri antibakteriel spray, som halverer rengøringspersonalets arbejdstid. Sammen med Hotel Herman K inde på Bremerholmen er Hotel Ottilia dermed det første hotel i verden, der kan bryste sig af selvdesinficerende værelser.

Tidsler og historisk korn

Fra lagerkælder til rooftop er der indrettet med designermøbler og lækre detaljer, så man får lyst til at eje det hele. Og det kan man også. Hotel Ottilia er nemlig et såkaldt boutique-hotel, som betyder, at alt inventar er håndplukket og kan bestilles og købes.

»Der er ikke én tilfældig stol. Det er møbler, der har en fortælling, eller som er lavet af en kunstner eller en designer. Du vil ikke finde standardting i vores hus; vi går efter unikaer,« siger Søren Brøchner-Mortensen.

Træbænkene på hver etage er lavet af gamle træplanker fra Dipylonporten og bygget af hotelejeren selv, som er gammel tømrer.

»Arkitekterne ville gerne have dem lidt mere designet, men jeg tænkte, de skulle være rå. Så uden at høvle for meget på træet, skar jeg det bare af i nogle længder og samlede det. De er ikke engang blevet renset af. Hvis man graver lidt ned i samlingerne, kan der godt ligge korn, som er 100 år gammelt,« fortæller han.

En anden pudsig detalje i indretningen er tidseltemaet, som går igen i blandt andet keramik gennem hele bygningen. Ottilias yndlingsblomst var nemlig en tidsel.

Et københavnersted

I toppen af de fredede bygninger ligger restauranten Tramonto i en ny let glasbygning, som er bygget, så den ikke kan ses nede fra vejen.

Til gengæld kan man se ud over hele byen fra toppen på den udendørs terrasse eller gennem panoramavinduerne – og blandt andet beundre Bryggerens andre prestigeprojekter såsom den uansvarligt dyre, snoede skorsten med fabeldyr i bunden og en egyptisk lotusblomst i toppen.

Lidt længere væk går to bryggerheste og græsser i en fold.

»Der er jo flyttet en del borgere herud, som har hungret efter at få et sted at spise, som er noget mere end Lagkagehuset og Netto rundt om hjørnet. Der er stor efterspørgsel på at komme op og spise morgenmad i vores restaurant,« forsikrer Søren Brøchner-Mortensen.

Bag de italienske specialiteter på tallerknerne står folkene fra La Rocca i Indre By. Og der er særlige rabatter til naboerne i både barer og restaurant for at lokke de lokale beboere til at bruge hotellet som et rigtigt københavnersted.

Fotoserie: Kig med ind på Carlsberg-slottet før ombygningen

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling