pixel

Valby får ny byhave, og Nørrebro får torve til boldspil og samvær

To lokale byrumsprojekter i udsatte, københavnske boligområder har fået støtte fra den såkaldte Fælles Rum-pulje.

folehaven haven

I Folehavekvarteret i Valby får et forsømt offentligt område nyt liv som grønt mødested for beboere og børn fra lokale institutioner, og på Nørrebro rykker den lokale fodboldklub træningen ud på nyanlagte boldspilområder i boligforeningernes baggårde.

Sådan lyder elevatortalen for to kommende, københavnske byrumsprojekter, der har fået tildelt støtte fra Realdania og Lokale og Anlægsfondens Fælles Rum-pulje.

Puljen giver støtte til fysiske mødesteder i og omkring almene boligområder, der enten er udsatte eller i fare for at blive det. Idéen er, at man med bedre faciliteter i byrummet kan bidrage til større sammenhængskraft og bedre social balance.

Fire projekter har fået støtte fra puljen, og de to har altså hjemme i København.

Fra byggelegeplads til bypark

I Valby skal Folehavekvarterets centrale plads genoplives, efter at den i en årrække har fået lov at forfalde. Planen er at anlægge en cirka 6.000 kvadratmeter stor byhave, der både skal være grønt åndehul og fungere som mødested for området beboere. 

Pladsen, der tidligere har rummet byggelegepladsen "Byggeren", er omgivet af områdets kirke, skole og plejehjem samt det lokale bibliotek, og det er tanken, at byhavens forskellige temahaver skal kunne bruges til aktiviteter af disse institutioner. “HAVEN”, som projektet hedder, kommer for eksempel til at rumme en dyrkningshave, en sansehave og en ceremonihave.

Fælles Rum-puljen har støttet anlæggelsen af HAVEN med syv millioner kroner. Den samlede, anslåede pris for projektet er 13,9 millioner kroner. 

Sammen om boldspil

På Nørrebro vil fodboldklubben Nørrebro United gøre op med manglen på idrætsfaciliteter i bydelen og samtidig gøre fodbold i baggården til en samlende aktivitet for alle beboere i en boligforening.

Fodboldklubben har ifølge Mit Nørrebro ikke mindre end 500 børn under 15 år på venteliste, og idéen bag projektet “Nørrebro samles på banen”, er at flytte fodboldtræningen ud, hvor børnene bor, og dermed øge banekapaciteten.

Rent fysisk skal planen føres ud i livet ved at omdanne de fængselsagtige, skumle boldbure i tre almene boligforeningers baggårde til åbne og imødekommende boldspilstorve, der ikke bare lægger op til at spille fodbold, men også til samvær mellem beboerne.

Boligforeningen AKB Lundtoftegade, der er på ghettolisten, er en del af projektet og vil lægge baggård til det mest markante af de tre boldspilstorve. De øvrige torve skal placeres i boligforeningerne Thorsparken og FSB Ågården.

Projektet har fået fem millioner kroner fra Fælles Rum-puljen. Det samlede budget er 11 millioner kroner.

De øvrige projekter, der har fået støtte fra Fælles Rum-puljen, er et grønt aktivitetsområde ved Lindholm i Nykøbing Falster og en arena i Kildeparken i Aalborg.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling