pixel

Carlsberg brygger nyt hovedkvarter på Carlsberg

Bryggeriet flytter helt op på toppen af Valby Bakke, hvor en af byens hemmelige haver åbnes til offentlig park.

carlsberg hovedkontor c.f. møller

Byggeboomet i Carlsberg Byen indhenter snart Carlsberg selv. For ølkoncernens grå højhus-hovedsæde midt på den gamle bryggerigrund skal om føje år rives ned til fordel for et splinternyt boligtårn på Ny Carlsberg Vej.

Men selvom selve produktionen af de våde varer forlængst er rykket vest for Storebælt, bliver det ikke dermed et farvel efter over 170 års historie på Valby Bakke. I stedet flytter Carlsberg koncernadministrationen et par hundrede meter op til toppen af bakken i et nyopført kontorkompleks på hjørnet af Gamle Carlsberg Vej og Valby Langgade.

Efter et længere tilløb og en træfældning, der ikke er for sarte sjæle, er bryggeriet gået i gang med byggeriet på hjørnegrunden, der førhen udgjorde Carlsberg-områdets indhegnede grænse overfor Søndermarken.

Inde bag ved plankeværket ligger det historiske parkanlæg Carls Jacobsens Have, der hidtil har været lukket land for københavnerne. Men når det nye hovedkvarter efter planen står klar ved udgangen af 2019, vil det være tæt knyttet sammen med haven, der åbnes op for offentligheden og indrettes til et af de vigtigste grønne åndehuller i fremtidens tætbyggede Carlsberg Byen.

Efterkommer til Elefantporten

Mens det nuværende Carlsberg HQ med sine 88 meter er byens højeste kontorbygning, indrettet i 90'erne i den øverste halvdel af en maltsilo fra 60'erne, bliver det kommende et mere jordbundent domicil i to til fire etager.

Det højeste punkt bygges hen over Gamle Carlsberg Vej og gennembrydes af en lysskakt fra oven. Som en ny nordlig indgangsport til hele Carlsberg Byen – og en moderne slægtning til Elefantporten. Fra overbygningen aftrapper de forskudte etager med deres grønne tage i tre retninger. Omkring 500 medarbejdere skal samles på de i alt 15.500 kvadratmeter plus parkering i tre underjordiske niveauer.

C.F. Møller har designet hovedsædet, oprindeligt helt tilbage i 2007. Arkitektfirmaet står senest bag to meget markante nyåbnede tilføjelser til København: Den store internationale skole i Nordhavn samt kobber-højhuset ved Panum. Og særligt sidstnævnte giver Carlsberg-bygningen visse mindelser om med sin kombination af begrønnede tagflader og lodrette facadeelementer i gyldne jordfarver.

På bagsiden ind mod Carl Jacobsens Have dominerer glaspartierne for at skabe et åbent og imødekommende udtryk. Dog ikke mere åbent og imødekommende end at have og hovedkontor afgrænses af en kantzone med vandrende og tæt, lav beplantning, der skaber private opholdsområder til de ansatte.

Den offentlige park kommer til at bestå af en ny del med græsplæne, stier og en sø i sammenhæng med den fredede, klassicistiske del af haven fra 1890'erne med skulpturer, venetiansk tepavillon og et lille rundt ishus.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling