pixel

Carlsberg brygger nyt hovedkvarter på Carlsberg

Bryggeriet flytter helt op på toppen af Valby Bakke, hvor en af byens hemmelige haver åbnes til offentlig park.

carlsberg hovedkontor c.f. møller

Byggeboomet i Carlsberg Byen indhenter snart Carlsberg selv. For ølkoncernens grå højhus-hovedsæde midt på den gamle bryggerigrund skal om føje år rives ned til fordel for et splinternyt boligtårn på Ny Carlsberg Vej.

Men selvom selve produktionen af de våde varer forlængst er rykket vest for Storebælt, bliver det ikke dermed et farvel efter over 170 års historie på Valby Bakke. I stedet flytter Carlsberg koncernadministrationen et par hundrede meter op til toppen af bakken i et nyopført kontorkompleks på hjørnet af Gamle Carlsberg Vej og Valby Langgade.

Efter et længere tilløb og en træfældning, der ikke er for sarte sjæle, er bryggeriet gået i gang med byggeriet på hjørnegrunden, der førhen udgjorde Carlsberg-områdets indhegnede grænse overfor Søndermarken.

Inde bag ved plankeværket ligger det historiske parkanlæg Carls Jacobsens Have, der hidtil har været lukket land for københavnerne. Men når det nye hovedkvarter efter planen står klar ved udgangen af 2019, vil det være tæt knyttet sammen med haven, der åbnes op for offentligheden og indrettes til et af de vigtigste grønne åndehuller i fremtidens tætbyggede Carlsberg Byen.

Kort
Nyt Carlsberg HQ

Efterkommer til Elefantporten

Mens det nuværende Carlsberg HQ med sine 88 meter er byens højeste kontorbygning, indrettet i 90'erne i den øverste halvdel af en maltsilo fra 60'erne, bliver det kommende et mere jordbundent domicil i to til fire etager.

Det højeste punkt bygges hen over Gamle Carlsberg Vej og gennembrydes af en lysskakt fra oven. Som en ny nordlig indgangsport til hele Carlsberg Byen – og en moderne slægtning til Elefantporten. Fra overbygningen aftrapper de forskudte etager med deres grønne tage i tre retninger. Omkring 500 medarbejdere skal samles på de i alt 15.500 kvadratmeter plus parkering i tre underjordiske niveauer.

C.F. Møller har designet hovedsædet, oprindeligt helt tilbage i 2007. Arkitektfirmaet står senest bag to meget markante nyåbnede tilføjelser til København: Den store internationale skole i Nordhavn samt kobber-højhuset ved Panum. Og særligt sidstnævnte giver Carlsberg-bygningen visse mindelser om med sin kombination af begrønnede tagflader og lodrette facadeelementer i gyldne jordfarver.

På bagsiden ind mod Carl Jacobsens Have dominerer glaspartierne for at skabe et åbent og imødekommende udtryk. Dog ikke mere åbent og imødekommende end at have og hovedkontor afgrænses af en kantzone med vandrende og tæt, lav beplantning, der skaber private opholdsområder til de ansatte.

Den offentlige park kommer til at bestå af en ny del med græsplæne, stier og en sø i sammenhæng med den fredede, klassicistiske del af haven fra 1890'erne med skulpturer, venetiansk tepavillon og et lille rundt ishus.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Vesterbro
Carlsberg Byen, Postbyen og Jernbanebyen — flere nye byområder rejser sig i de kommende år. Der er også tre parker på vej til Vesterbro.

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Nordvest
Nordvests kreative sjæle kan arbejde videre med ro i sindet, mens beboerne kan se frem til Kampsportens Hus og flere boliger i bydelen Bispebjerg.