pixel

Gå gennem “bobleporten” og besøg en hemmelig have ved Carlsbergs nye hovedkontor

Bryggerigiganten har taget sit nye hovedkontor i brug. Der er lagt vægt på at åbne sig mod den omkringliggende by — men ikke alle mener, at det helt er lykkedes.

Carlsberg HQ Atrium

Vi har tidligere nævnt det i forbifarten, når vi her på Magasinet KBH har fortalt om mere spektakulære begivenheder i Carlsbergbyen — ikke mindst nyheden om nedrivningen af Carlsbergs 88 meter høje tidligere hovedkontor og om, hvad der skulle erstatte det.

Men det fortjener trods alt mere end et par bisætninger, at bryggerigigantens længe planlagte hovedsæde nu står færdigt. Også selv om den kobber- og glasbeklædte længebygning på toppen af Valby Bakke rager noget mindre op i landskabet end sin forgænger.

Det nye hovedsæde stod færdigt i foråret, men blev på grund af coronaepidemien først taget i brug hen over sommeren og summer nu af liv.

I stedet for et hovedkontor, der rager op og gør sig til, har C.F. Møller Arkitekter tegnet en relativt lav bygning, der smyger sig ind til Valby Bakkes lette krumning og tilpasser sig landskabet, samtidig med at den sender et par diskrete hilsner til bryggeriets historie. 

For eksempel er bygningens ene længe konstrueret henover J.C Jacobsens Gade/Gamle Carlsberg Vej, så den danner en ny port til det gamle bryggeriområde — der jo i forvejen har både Elefantporten, Dipylonporten og Stjerneporten.

Den nye port kunne passende komme til at hedde “Bobleporten” eller måske “Fustageporten”, for på indersiden gemmer sig en sjov detalje: Den gyldne aluminiumsbeklædning på vægge og loft er dekoreret med diskrete bobler, så man med lidt god vilje har en fornemmelse af at stå inde i et stort velskænket glas fadøl.

Kig gennem hele bygningen

På “bagsiden” åbner bygningen sig op med et stort atrium ud mod en hidtil “hemmelig” minipark, Carl Jacobsens Have, der efter planen skal åbnes for offentligheden med blandt andet iskiosk og tehus. Parken skulle være åbnet samtidig med hovedkontoret, men i skrivende stund er porten stadig lukket.

Bygningens facade ud mod haven følger bakkens topografi, og på samme måde bliver bygningens højde trappet ned, så den følger bakkens hældning — og så den ikke overdøver de historiske bygninger, heriblandt Carl Jacobsens villa, der også omgiver det lille parkområde.

Atriet hænger sammen med et hovedkontorets receptionsområde eller “velkomstrum”, som det hedder i arkitektfirmaets PR-materiale, der åbner sig op ud mod gaden og rummer både café og bar til medarbejdere og besøgende. Når man står ved hoveddøren, kan man altså kigge hele vejen gennem bygningen og ud i den bagvedliggende have.

Der er i byggeriet lagt vægt på bæredygtighed med brug af genbrugskobber og materialer med lang levetid, ligesom der blandt andet er installeret solceller på taget og ventilationssystemer med lavt energiforbrug.

Men én ting er bæredygtighed — en anden er æstetik. Og ligesom man kunne diskutere, om det gamle hovedkontor i den tidligere silo nede på Ny Carlsbergvej var mere markant, end det var kønt, vil der også være delte meninger om det nye domicil.

Trods de store glaspartier, kan man godt argumentere for, at de markante lodrette kobberlameller får bygningen til at se bombastisk og lukket ud, når man passerer den ude på Valby Langgade.

Berlingskes arkitekturanmelder mente da også i sin anmeldelse, at det nye hovedkontor kun er »marginalt mere charmerende end det plankeværk, det erstatter«.

Om det bliver et synspunkt, der hænger fast, eller om man ligesom med den nu rømmede kontorsilo med tiden lærer at holde af det nye hovedkontor, kan kun tiden vise.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling