pixel

Papirøen bliver til Københavns Haller

I fremtiden kan du fortsat spise, hænge ud og havnepromenere på Papirøen – men også bo, bade og se kunst.

københavns haller christiansholm cobe

Fakta

Københavns Haller

En masterplan for udviklingen af Christiansholm, også kendt som Papirøen.

I alt 45.000 m2 med kulturelle formål, boliger, erhverv, svømmehal og grønne byrum.

Udviklet for By & Havn af Cobe i samarbejde med Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik.

Masterplanen er grundlag for en kommende lokalplansproces i Københavns Kommune.

Se også de seks alternative masterplaner for Papirøen, der ikke vandt arkitektkonkurrencen.

Kort
Papirøen

Fakta

Papirøen (Christiansholm)

Papirøen lige over for Skuespilhuset og Nyhavn har en af byens bedste beliggenheder. Når den nye Inderhavnsbro åbner, vil Papirøen blive en betydeligt mere integreret del af byen, end den er i dag.

Papirøen huser midlertidigt Experimentarium, madhallen Copenhagen Street Food samt en række kontorer og showrooms for kreative firmaer.

Experimentarium flytter i 2016 tilbage til Hellerup, mens Copenhagen Street Food har ytret ønske om også at kunne fortsætte i fremtiden - enten på Papirøen eller et nyt sted i byen.

Selve Christiansholm er ejet af By & Havn, der er et offentligt selskab ejet af staten og Københavns Kommune. Selskabet har til opgave at udvikle store områder som Ørestad og Nordhavn. Overskuddet fra det arbejde går til finansieringen af metroen.

By og Havn har aftalt at sælge bygningerne og byggeretten på Christiansholm til selskabet CØ P/S, som skal stå for den kommende udvikling. CØ P/S ejes af Unionkul Holding, Nordkranen og Danica ejendomme. De midlertidige aktiviteter på Papirøen er en del af salgsaftalen, for at teste lokalitetens potentiale.

På få år er Papirøen lige midt i havnen blevet en ny livlig og vibrerende destination i København, hvor lokale og turister flokkes om de gamle lagerhaller efter en bid mad og en ledig plet at hænge ud ved kajen.

Og sådan skal det også være på fremtidens Christiansholm – som er Papirøens officielle navn – selvom de udtjente betonhaller snart rives ned og erstattes af nybyggeri.

Københavns Haller hedder masterplanen, som nu udstikker kursen for udviklingen af holmen. Og den kurs er en stribe nye moderne haller med boliger ovenpå, der kommer til at danne en sammenhængene karré rundt om en stor grøn gårdhave.

Det er ikke bestemt, hvad københavnerne skal bruge hallerne til, men madmarked og kunsthal er blandt de oplagte muligheder. Til gengæld ligger det fast, at det ene hjørne af bebyggelsen bliver byens nye svømmehal med tilhørende havnebad. Lige over for Skuespilhuset og Nyhavn, og meget tæt på Inderhavnsbroen, der trods alt må forventes at være åbnet til den tid.

Passer ind og skiller sig ud

Det er udviklingsselskabet By & Havn der har valgt Københavns Haller som vinder af en stor arkitektkonkurrence om, hvordan Papirøen i nye rammer kan fortsætte som et folkeligt og kulturelt samlingspunkt i havnen.

Klik her for at se de seks forslag til fremtidens Papirøen, der ikke vandt.

Opgaven var at kombinere både boliger, erhverv, svømmehallen og andre offentlige funktioner på 45.000 kvadratmeter. Og vinderhjernerne, som sidder på et team anført af arkitektvirksomheden Cobe, har lagt en plan, der både skal skille sig ud og passe ind i omgivelserne.

Fra den omgivende by bliver Papirø-karréen nemlig iøjnefaldende kuperet, når gavlene går op og ned i en moderne rytme, der samtidig er stærkt inspireret af gavlene på Christianshavns historiske pakhuse langs havnefronten.

Promenade med indbygget bad

Hvad enten der skal spises, kigges kunst eller noget helt tredje i hallerne i stueetagerne, bliver funktionerne tæt integrerede med det grønne offentlige parkrum, som de indkredser og skaber læ for.

Mulighederne for at indtage Københavns Haller forstærkes af den brede promenade, der rammer hele projektet ind. Svømmehallen i det nordvestlige hjørne tættest på Operaen bliver forlænget ud på selve promenaden med havnebade, der kan gå direkte i samspil med livet langs kajen.

Stort set alle boligerne oven på hallerne får vandudsigt, og udgangspunktet er meget varierede boligtyper i det nye bykvarter, lige fra husbåde til lejligheder i flere planer.

Der lægges op til, at de højeste bygninger vil flugte med Operaen, hvilket er et stykke højere end den anden nabo, de næsten færdige pakhus-boliger på Krøyers Plads – hvor protester over højden ellers har været meget afgørende for den endelige udformning.

Byens hotteste arkitekter

Cobe, der har haft anførerbindet på i et team sammen med virksomhederne Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik, må siges at have førstehåndskendskab til Papirøen, da de selv har adresse i en af de nuværende haller. Og tegnestuen slår sig med erstatningen fast som en af byens for tiden allermest eftertragtede.

Cobe har været med til at slå stregerne til netop nabobygningerne på Krøyers Plads og har i den seneste tid også sat sit præg på Hovedstaden med blandt andet Ny Nørreport og ommøbleringen af Israels Plads. Senest er Cobe udvalgt til at forme med på et nyt kontorhus-vartegn på spidsen af Redmolen i Nordhavn.

Cobe og deres team skal nu arbejde videre på masterplanen sammen med By & Havn, Københavns Kommune og selskabet CØ, der overtager grunden og står for selve den kommende udvikling.

Det arbejde skal munde ud i, at kommunen kan sætte en egentlig lokalplansproces for Christiansholm i gang. Der går altså forventeligt nogle år endnu med høringer og debat, inden byggeriet af Københavns Haller starter, og dermed kan mange af detaljerne i byggeriets udformning også nå at ændre sig, selvom den overordnede kurs nu er sat.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum